Jure SešekJure Sešek
Aleš KarbaAleš Karba
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Spomin na ene od prejšnjih počitnic (foto: Izidor Šček)
Spomin na ene od prejšnjih počitnic | (foto: Izidor Šček)

20. počitnice z Radiem Ognjišče

Radijske počitnice | 28.02.2022, 19:44 msgr. Franci Trstenjak

Letošnje radijske počitnice bodo desetdnevne, od 20. do 29. junija. In če bi jih moral predstaviti s tremi besedami, potem bi rekel: potovanje, počitnice, romanje.

Iz teh treh besed se že da razbrati, da bomo potovali z avtobusom, prevozili bomo okoli 2.400 km. Ustavili se bomo v šestih državah, v štirih bomo prenočevali.

Letošnji počitniški cilj bo Albanija, ki velja za lepo in skrivnostno deželo, polno nasprotij in privlačnosti. Albanija je neodkriti dragulj, ki postaja vedno bolj zanimiv cilj popotnikov in počitnikarjev.

Naš počitniški hotel bosta hotela Premium v kraju Golem, ki je v neposredni bližini mesta Drač in velja za drugo največje albansko mesto. Na peščeni obali dračkega zaliva, ki je dolga več kot 10 km, stoji zelo veliko hotelov, ki privabljajo domačine in tujce.

Številka za prijavo na Kompasu: 01 2006 111.

V hotelih Premium bomo šest noči, tri noči pa bomo prenočili na poti: dve noči na poti do Albanije in eno noč nazaj domov. Zaradi nočitev sem prepričan, da potovanje ne bo preveč naporno, hkrati pa nam bo to omogočalo, da bomo veliko videli in tudi doživeli.

Na poti do cilja, do Albanije, bomo prevozili tri države: Hrvaško, Srbijo in Severno Makedonijo. Prenočevali pa bomo v Srbiji in Severni Makedoniji. Nazaj domov pa bomo prevozili prav tako tri države: Črno goro, Bosno in Hercegovino ter Hrvaško. Prenočili bomo v Bosni in Hercegovini in to v Medjugorju, zaradi česar bodo zadnje počitniške urice romarsko obarvane.

Tudi letošnje radijske počitnice smo pripravili v sodelovanju z agencijo Kompas, pri kateri se lahko prijavite. Ali osebno v eni izmed njihovih poslovalnic ali pa preprosto po telefonu: 01 2006 111. Prijave se bodo zbirale do konca marca 2022.

Za potovanje bo potrebna osebna izkaznica ali potni list. Dokument mora imeti najmanj 6-mesečno veljavnost - preprosto povedano, vsaj do konca leta 2022. Za vstop v posamezne države bo potrebno imeti, po sedaj veljavnih predpisih, PC pogoj.

Okvirni program

Prvi dan, 20. junij

V jutru 20. junija bomo okoli pete ure zjutraj krenili iz Ljubljane in po avtocesti prevozili Hrvaško. Prvi daljši postanek bomo imeli v Srbiji, v Sremski Mitrovici, ki leži na ravnici na levi obali Save. Od Beograda je Sremska Mitrovica oddaljena okoli 75 km, od pokrajinskega središča Novega Sada pa okoli 50 km.

Od leta 2008 je ponovno sedež katoliške škofije in njena katedrala je posvečena svetemu Dimitriju. V katedrali bomo imeli sveto mašo. Po maši bo ogled središča mesta, ki velja za enega najstarejših v Evropi, saj je naseljeno že od leta 5000 pr. Kr in je svoj višek doživelo v rimskih časih pod imenom Sirmium, kot prestolnica rimske province Spodnja Panonija.

Po ogledih in prostem času bomo nadaljevali vožnjo v smeri proti Nišu. In nekje ob poti bo naš hotel za prvo nočitev, pa seveda tudi za večerjo in zajtrk v naslednjem jutru. V prvem dnevu bomo, če mislimo na odhod iz Ljubljane, prevozili okoli 700 km.

Drugi dan, 21. junij

Naslednji dan, 21. junija, bomo po zajtrku nadaljevali vožnjo do Severne Makedonije, do glavnega mesta Skopje, kjer bomo imeli v katedrali Srca Jezusovega sveto mašo, po njej pa se bomo sprehodili po centru mesta.

Skopje
Skopje © Sanja Nikolic from Macedonia, CC BY 2.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/2.0>, via Wikimedia Commons

Obisk Skopja bo za nas spodbuda, da se bomo spomnili na sveto Mater Terezijo, ki se je rodila v tem mestu, pa tudi na božjega služabnika škofa Janeza Frančiška Gnidovca, ki je bil v Skopju škof v letih od 1924 do 1939. Lahko rečem, da nas bo sveta Mati Terezija spremljala ves čas počitnic, saj je bila po rodu Albanka in je  zelo spoštovana. Letališče v Tirani je imenovano po njej.

Spominska hiša Matere Terezije v Skopju
Spominska hiša Matere Terezije v Skopju © Vatican News

Iz Skopja nas bo pot vodila proti jugu Severne Makedonije, do mesta Struga ob Ohridskem jezeru, kjer bomo prenočevali. Tam bomo imeli večerjo in naslednje jutro zajtrk. V drugem dnevu naših počitnic bomo prevozili okoli 500 km.

3. dan, 22. junij

V tretjem počitniškem dnevu, ki bo 22. junij, bomo dopoldan preživeli ob Ohridskem jezeru in tudi na jezeru, ki je znano po svoji kristalno čisti vodi, ki omogoča pogled do globine 22 metrov. Največja globina jezera je skoraj 290 m. Površina jezera pa meri 358,2 km². Upravičeno pravijo Ohridu in Ohridskem jezeru, da sta bisera Severne Makedonije in sploh Balkana. Sicer pa so prav v Ohridu doma Ohridski biseri. Z ladjico bomo približno uro in pol pluli od Ohrida in do samostana svetega Nauma, kjer je pokopan sveti Naum, en od učencev svetih bratov Cirila in Metoda. Kraj, kjer se nahaja samostan Sv. Naum, je eno najlepših ob Ohridskem jezeru.

Samostan sv. Naum
Samostan sv. Naum © Petar Milošević, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Po ogledih in prostem času bomo vožnjo nadaljevali do albanske meje in do mesta Elbasan, kjer bomo imeli sredi popoldneva sveto mašo. Elbasan je tretje največje albansko mesto in velja za center trgovanja s kmetijskimi pridelki, v njem pa se nahajajo tudi obrati za predelavo lesa in proizvodnjo cementa, mila ter olivnega olja.

Iz Elbasana bomo pot nadaljevali do Drača oz. do kraja Golem, kjer se nahaja naš hotel, ki stoji na peščeni obali dračkega zaliva.
V tem tretjem dnevu bomo prevozili okoli 170 km.

Od 23. do 28. junija

Naše počitnice v Albaniji bodo na obali dračkega zaliva v hotelih Premium, ki ima dve zgradbi oz. sta dva hotela istega lastnika - LUXURY PREMIUM FINESE in PREMIUM BEACH HOTEL.

Premium Beach Hotel
Premium Beach Hotel © Kompas

Počitnikarji bomo bvali v enem in drugem, saj sta oba enake kategorije in z enako ponudbo. V času počitnic bomo imeli zajtrk in večerjo, pri večerji bo zraven tudi pijača: kozarec vina oz. piva oz. brezalkoholne pijače. Če bo kdo želel, si bo lahko kupil tudi t.i. all inclusive paket, ki mu bo prinesel kosilo in malico, pa seveda brezalkoholno in alkoholno pijačo.

Hotela imata bazenski kompleks s tremi bazeni in lepim pogledom na Jadransko morje. Hotel se lahko pohvali s 150m lastne peščene urejene plaže, na nej so brezplačno na voljo ležalniki in senčniki. Hotel nudi tudi kopalne brisače, vendar ob plačilu kavcije ob izposoji.

Pogled na zaliv
Pogled na zaliv © Kompas

Hotelske sobe so sodobno opremljene in prostorne z balkonom ali teraso, televizijo, brezplačnim brezžičnim internetom, klimatsko napravo, malim hladilnikom, sefom in sodobno opremljeno kopalnico.

V času počitnic se bomo zapeljali v albansko prestolnico Tirano, ki ima milijon prebivalcev. Lahko pa se boste udeležili tudi kakšnega fakultativnega izleta, ki ga bo pripravil Kompas.

Hotelska plača
Hotelska plača © Kompas

9. dan, 28. junij

V devetem dnevu letošnjih počitnic, 28. junija, bomo zapustili počitniški hotel. Po zajtrku se bo začela vožnja nazaj domov. Seveda ne bomo celotne poti prevozili na en mah, ampak bomo na poti prenočili.

Medžugorje
Medžugorje © Tone Gorjup

Iz Drača nas bo pot najprej vodila do Skadarja, kjer bomo imeli sveto mašo, potem pa naprej skozi Črno goro do Bosne in Hercegovine in našega romarskega cilja - Medjugorja. Ta etapa, od Drača do Medjugorja, bo dolga slabih 400 km. V Medjugorju bomo v več hotelih, povsod bomo imeli večerjo in zajtrk, tik pred odhodom domov pa še kosilo.

10. dan, 29. junij

Na praznik apostolov Petra in Pavla, ki bo naš zadnji, deseti, počitniški dan, bomo imeli dopoldan sveto mašo v cerkvi, okoli 14. ure se bo začela vožnja proti Sloveniji. V tej zadnji etapi nas bo čakalo 630 km.

V Medjugorju si bo vsak sam oblikoval svoj romarski program. Skupna bo sveta maša, mogoče pa se bomo ali boste v jutru 29. junija podati peš na Podbrdo, na kraj prikazovanja. Od predvidenih hotelov do vznožja Podbrda sta dva kilometra oz. 30 minut hoje. Za hitre še kakšna minuta manj. Lahko pa se bo ta vzpon opravil že v večeru 28. junija, po večerji, saj bo dan dolg.

Za vzpon na Križevac bo najbrž premalo časa, a najpogumnejšim bi lahko tudi to uspelo. Seveda je treba imeti v mislih hojo. Z avtobusi se ne bomo vozili.

Po kosilu v Medjugorju se bo začela vožnja proti Sloveniji in predvidevamo, da bi bili v Ljubljani okoli 22. ure.

Kaj je vključeno v ceno počitnic?

  • avtobusni prevoz iz različnih krajev v Sloveniji*,
  • polpenzion v hotelu 3-4* v Srbiji (brez pijače),
  • polpenzion v hotelu 3-4* na ohridskem jezeru (brez pijače),
  • 6 polpenzionov v dvoposteljnih sobah v predvidenem hotelu 5* v Draču (z vključenim kozarcem vina, piva ali brezalkoholne pijače pri večerji),
  • polnipenzion (večerja, zajtrk, kosilo) v hotelu 3-4* v Međugorju (brez pijače),
  • oglede na poti po programu,
  • ogled samostana sv. Naum (vključno vožnjo z ladjico in vstopnino v samostan),
  • izlet v Tirano,
  • dodatno zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini Vzajemna,
  • slovensko spremstvo,
  • stroške lokalnega vodenja,
  • stroške organizacije potovanje.

Cena počitnic je: 849 evrov za eno osebo v dvoposteljni sobi.

Ob prijavi je potrebno plačati administrativne stroške prijave v višini 20 evrov, ki se plača po dokumentu in ne po osebah. Za potrditev rezervacije je potrebno plačati avans v višini 150 evrov. Razlika se poravna najkasneje 14 dni pred odhodom.

Možna doplačila

  • enoposteljna soba v hotelu 385 EUR/osebo
  • 6 x »All Inclusive« v hotelu v Draču 90 EUR/osebo v dvo ali več-posteljni sobi (obvezno za vse goste v sobi)
  • 6 x »All Inclusive« v hotelu v Draču 168 EUR/osebo v enoposteljni sobi
  • zavarovanje rizika odpovedi v višini približno 4,2 % cene aranžmaja.

POPUSTI - Cene za otroke:

  • otrok do 5,99 let v sobi z dvema odraslima 555 EUR
  • dva otroka do 5,99 let v sobi z dvema odraslima 742 EUR
  • otrok do 11,99 let v sobi z dvema odraslima 742 EUR
  • prvi otrok do 5,99 let in drugi otrok do 11,99 let v sobi z dvema odraslima: 742 EUR

Odhodi avtobusov bodo, če bo prijavljenih vsaj 20 oseb, iz naslednjih krajev: Maribora in Celja, Kranja in Škofje Loke, Nove Gorice in Ajdovščine, Postojne, Logatca in Vrhnike, Domžal, Novega mesta in Brežic. Glavni kraj odhoda pa je Ljubljana.

Rok za prijavo in rezervacijo je do konca marca. In seveda ne pozabite, da je potrebno po prijavi takoj poravnati 150 evrov avansa. Brez tega plačila se prijava ne bo upoštevala.

Številka za prijavo na Kompasu: 01 2006 111.

Radijske počitnice
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...