Blaž Lesnik
Boštjan Smole
Tanja Dominko
Babica (foto: Almadrava / Pixabay)
Babica | (foto: Almadrava / Pixabay)

Čimprej oddajte vlogo za solidarnostni dodatek

13.01.2022, 09:08 Robert Božič

Še do 31. januarja je čas za oddajo vloge za enkratni solidarnostni dodatek za kmete z nizkimi prejemki, ki so starejši od 65 let.

V Uradnem listu RS št. 206/21 objavljen Zakon o dodatnih ukrepih za preprečevanje širjenja, omilitev, obvladovanje, okrevanje in odpravo posledic COVID-19 je podlaga za izvedbo izplačila enkratnega solidarnostnega dodatka za izboljšanje socialnega položaja oseb, ki imajo nizke dohodke in so glede na ogroženo starostno skupino najbolj izpostavljene nevarnostim epidemije.

Gre za ukrep, ki ga je že v času prve karantene predlagala Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije. Ta je tokrat že tretjič potrjen v okviru zadnjega protikoronskega paketa ukrepov za državljane, o tem pa smo se pogovarjali z Urško Ahlin Ganziti, višjo sodelavko za področje socialne varnosti na KGZS.

Kdo je torej upravičenec do tega dodatka?

Do enkratnega solidarnostnega dodatka so upravičene osebe, ki so na dan 30. 12. 2021:

  • dopolnile 65 let starosti,
  • nosilci oziroma člani kmetije, skladno z zakonom, ki ureja kmetijstvo,
  • imajo stalno prebivališče v Republiki Sloveniji,
  • niso prejeli solidarnostnega dodatka za upokojence v skladu s 67. členom zakona in
  • katerih obdavčljivi dohodki po zakonu, ki ureja dohodnino za leto 2021, preračunano na mesec, niso presegli zneska 591,20 eurov.

Kako do solidarnostnega dodatka, kaj morajo kmetice in kmetje storiti?

Za pridobitev enkratnega solidarnostnega dodatka za izboljšanje socialnega položaja oseb naj vlagatelji najkasneje do 31. januarja 2022 vložijo vlogo.

Vloga mora biti izpolnjena čitljivo in z velikimi tiskanimi črkami ter poslana priporočeno po pošti na MINISTRSTVO ZA KMETIJSTVO, GOZDARSTVO IN PREHRANO, Dunajska 22, 1000 Ljubljana s pripisom: »VLOGA ZA ENKRATNI SOLIDARNOSTNI DODATEK« ali elektronsko na elektronski poštni predal gp.mkgp@gov.si s skeniranim podpisom. Na voljo so vam tudi navodila za izpolnevanje vloge.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Kmetijstvo

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Dr. Jože Možina s knjigo Slovenski razkol (photo: Rok Mihevc) Dr. Jože Možina s knjigo Slovenski razkol (photo: Rok Mihevc)

Novinarji in resnica, izkušnja dr. Jožeta Možine

Na god zavetnika novinarjev, sv. Frančiška Saleškega, se katoliški novinarji še posebej zavemo, kako pomembno je javnosti posredovati resnico. A žal imajo nekateri novinarji s tem težave, saj so ...

Janez Janša (photo: Rok Mihevc) Janez Janša (photo: Rok Mihevc)

Znano je ime novega mandatarja: Samo DaniJanša

Volitve so pred vrati in o tej temi bomo v oddaji »Spoznanje več, predsodek manj«, gotovo do njih še velikokrat spregovorili. Tokrat smo trenutno aktualno politično stanje pokomentirali s p. ...