Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič
Odgovorni urednik tednika Družina s papežem Frančiškom (foto: Marjan Pogačnik)
Odgovorni urednik tednika Družina s papežem Frančiškom | (foto: Marjan Pogačnik)

Papež sprejel sodelavce Družine

| 28.01.2022, 13:48 s. Meta Potočnik

“Lažne novice je treba zavreči, osebe pa spoštovati”, so besede papeža Frančiška, ki je danes poleg predstavnikov nekaterih svetovnih katoliških medijev med avdienco v Vatikanu sprejel tudi predstavnike tednika Družina in spletnega portala Aleteia. Gre za mrežo medijskih hiš, ki so si prizadevale za uravnoteženo in z dejstvi podprto poročanje o covidu-19 in gradile mostove v iskanju resnice do dvomljivcev ali drugače mislečih.

»V boju proti lažnim novicam ne smete nikoli pozabiti na temeljno razliko med novicami in ljudmi,« je zbrane opozoril papež Frančišek. Med njimi je bil tudi sodelavec spletnega portala Aleteia Lojze Grčman: »Tako Aleteia kot Družina sta bili kot medijska partnerja del projekta. To je konzorcij katoliških medijev usmerjenega v relevatne novice, ki so bile podlaga znanstvenih dejstev brez nekega siljenja ali prepričevanja v določene poteze ali ravnanja.«

Ob tem je papež poudaril, da je resničnost vedno bolj zapletena, kot si mislimo, zato moramo spoštovati dvome, zaskrbljenost in vprašanja ljudi ter jih poskušati spremljati.

In kaj je Grčmana najbolj nagovorilo?: »Ta poudarek poslanstva kristjanov, ki imamo nalogo gradnjo mostov, da se borimo prosti lažnim novicam. To pa ne pomeni osebnega zavračanja drugače mislečih, imajo neke strahove in dvome.«

Kar nekaj trenutkov je papež posvetil odgovornemu uredniku Družine Boštjanu Debevcu, ki je papežu pokazal fotografije, ko je ta leta 1971 obiskal Slovenijo.

Papež na srečanju z medijskimi hišami
Papež na srečanju z medijskimi hišami © Divisione Produzione Fotografica

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.