Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Osebnost Primorske za leto 2021 je koprski stolni župnik Primož Krečič. (foto: Radio Koper)
Osebnost Primorske za leto 2021 je koprski stolni župnik Primož Krečič. | (foto: Radio Koper)

"Zlato jabolko" za duhovnika Primoža Krečiča

Cerkev na Slovenskem | 14.01.2022, 11:20 s. Meta Potočnik

Osebnost Primorske za leto 2021 je koprski stolni župnik Primož Krečič, ki je z neutrudno ekipo zanesenjakov uresničil sanje o umestitvi novih orgel v Kopru. Nekoč so bile nameščene v züriški dvorani Tonhalle, danes veličastno zvenijo v stolni cerkvi v Kopru. Ob tej priložnosti je Krečič prejel Zlato jabolko, delo akademskega kiparja Boštjana Drinovca.

Krečič je za naš radio povedal, da je hvaležen ljudem, ki so prepoznali trud celotne ekipe in njihov in namen. »In sicer tako na področju kulture kot tudi povezovanja v mestu, v človeškosti in tudi pri orglah. To vse skupaj se je zlilo v podporo in v obveznost, da gremo po tej poti naprej, da se tudi naše duhovno življenje preliva v služenje človeku in v povezovanje.«

Orgle v koprski stolnici
Orgle v koprski stolnici © Radio Vatikan

Pri tem je Krečič prepričan, da je lepota tista zadnja in največja, ki lahko vpliva na človeka, da raste v svoji človeškosti, se pri tem plemeniti in očiščuje. Tako se vse skupaj povezuje v hvalnico Bogu. V razlogih za nagrado so organizatorji izpostavili, da so orgle na izjemno estetsko in slogovno prefinjeno obnovljenem koru pridobitev ne le za Koper, temveč tudi za širšo slovensko in tujo kulturno javnost.

In kakšni na načrti za prihodnost? »Želimo pospešiti življenje in oblikovanje v župniji, pri liturgiji, s pevskim zborom in organisti. Potrebno je tudi, da orgle umestimo v evropski kulturni prostor, kjer so že bile in kamor spadajo."

Odzivi na nove orgle so zelo lepi in številni, ljudje radi pridejo na koncerte ali se čez dan ustavijo v stolnici ter se zadržijo v pogovoru. Orgle so prvič zaigrale 6. novembra 2021. In od takrat niso utihnile.

Izbor Osebnosti primorske 2021

Prenos prireditve Izbora Osebnosti primorske je bila včeraj iz studia Hendrix na Radiu Koper, Radiu Trst A, spletu in Facebook straneh vseh sodelujočih medijev. Primorske novice poročajo, da so bili letošnji nominiranci za ta naslov: borka za Trnovski gozd Mojca Milone, epidemiolog Mario Fafangel, koprski stolni župnik Primož Krečič, ravnateljica Srednje gozdarske in lesarske šole Postojna Cvetka Kernel, pianist Alexander Gadjiev, igralka in botra prve čezmejne Parade ponosa Lara Komar, borec za pravice slepih in slabovidnih Igor Miljavec, učitelja Andreja Gulič in Matej Maver, avtorja znanstvene monografije o Narodnem domu Gorazd Bajc in Borut Klabjan in najmlajši zastavonoša na paraolimpijskih igrah v Tokiu Matteo Parenzan.

Cerkev na Slovenskem
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...