Marjan Bunič
Matej Kržišnik
Alen Salihović
Gregor Slavec - Inovativni mladi kmet 2021 (foto: Julija Kordež ZSPM)
Gregor Slavec - Inovativni mladi kmet 2021 | (foto: Julija Kordež ZSPM)

Kmet Gregor Slavec zmagovito tudi v Bruslju

09.12.2021, 20:13 Robert Božič

V sklepnem delu 7. Evropskega kongresa mladih kmetov, ki se je danes odvijal v Evropskem parlamentu v Bruslju, je Gregor Slavec prejel Evropsko nagrado za mlade kmete za najboljši projekt za izboljšanje podeželskih območij.

Gre za eno od treh nagrad, za katere se vsako leto potegujejo najboljši mladi kmetje iz evropskih držav. Kongres, ki je letos potekal pod naslovom »Mladi kmetje kot vzor odpornosti«, je eden najpomembnejših dogodkov s področja kmetijstva in razvoja podeželja v EU, saj poudarja ključno vlogo, ki jo imajo mladi za prihodnost evropskega kmetijstva in razvoja podeželja.

 

Na Zvezi slovenske podeželske mladine so še pojasnili, da je »na kongresu, ki je letos zaradi epidemije potekal v t.i. hibridni obliki, sodelovalo več kot 400 udeležencev iz vse Evrope, poleg mladih kmetov še oblikovalci politik ter predstavniki krovnih evropskih in državnih kmetijskih stanovskih organizacij ter evropskih institucij.«

Slovenijo so na kongresu predstavljali Gregor Slavec kot nedavni prejemnik naziva Inovativni mladi kmet 2021 in predstavniki Zveze slovenske podeželske mladine s predsednico Anjo Mager na čelu.

 

Kongres EU mladih kmetov že od leta 2012 vsako leto poteka v organizaciji Poslanske skupine Evropske ljudske stranke. Zveza slovenske podeželske mladine na tem področju dobro sodeluje s Francem Bogovičem, poslancem v Evropskem parlamentu, ki je tudi slovenski ambasador kongresa mladih kmetov. Ta je ob koncu uspešnega slovenskega nastopa slavljencu in mladim čestital: »Gregor je četrti Inovativni mladi kmet iz Slovenije, ki smo ga predstavili na kongresu, in prvi, ki je prepričal strokovno žirijo, da je najboljši, in zmagal. Čestitke!"

Gregor na svoji učni kmetiji pogosto gosti skupine otrok iz vrtcev in prvih razredov osnovne šole, da spoznajo utrip življenja na kmetiji.
Gregor na svoji učni kmetiji pogosto gosti skupine otrok iz vrtcev in prvih razredov osnovne šole, da spoznajo utrip življenja na kmetiji. © Julija Kordež ZSPM

Gregorja Slavca boste poslušalci Radia Ognjišče lahko pobliže spoznali v soboto 18. decembra, ko ga bomo pred mikrofon povabili v oddaji Naš gost. Že zdaj se lahko naročite na podcast oddaje, da tega zanimivega pogovora ne boste zamudili.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Kmetijstvo

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Dr. Jože Možina s knjigo Slovenski razkol (photo: Rok Mihevc) Dr. Jože Možina s knjigo Slovenski razkol (photo: Rok Mihevc)

Novinarji in resnica, izkušnja dr. Jožeta Možine

Na god zavetnika novinarjev, sv. Frančiška Saleškega, se katoliški novinarji še posebej zavemo, kako pomembno je javnosti posredovati resnico. A žal imajo nekateri novinarji s tem težave, saj so ...

Janez Janša (photo: Rok Mihevc) Janez Janša (photo: Rok Mihevc)

Znano je ime novega mandatarja: Samo DaniJanša

Volitve so pred vrati in o tej temi bomo v oddaji »Spoznanje več, predsodek manj«, gotovo do njih še velikokrat spregovorili. Tokrat smo trenutno aktualno politično stanje pokomentirali s p. ...