Nataša LičenNataša Ličen
Andrej NovljanAndrej Novljan
Tanja DominkoTanja Dominko
Gregor Slavec - Inovativni mladi kmet 2021 (foto: Julija Kordež ZSPM)
Gregor Slavec - Inovativni mladi kmet 2021 | (foto: Julija Kordež ZSPM)

Kmet Gregor Slavec zmagovito tudi v Bruslju

Kmetijstvo | 09.12.2021, 20:13 Robert Božič

V sklepnem delu 7. Evropskega kongresa mladih kmetov, ki se je danes odvijal v Evropskem parlamentu v Bruslju, je Gregor Slavec prejel Evropsko nagrado za mlade kmete za najboljši projekt za izboljšanje podeželskih območij.

Gre za eno od treh nagrad, za katere se vsako leto potegujejo najboljši mladi kmetje iz evropskih držav. Kongres, ki je letos potekal pod naslovom »Mladi kmetje kot vzor odpornosti«, je eden najpomembnejših dogodkov s področja kmetijstva in razvoja podeželja v EU, saj poudarja ključno vlogo, ki jo imajo mladi za prihodnost evropskega kmetijstva in razvoja podeželja.

 

Na Zvezi slovenske podeželske mladine so še pojasnili, da je »na kongresu, ki je letos zaradi epidemije potekal v t.i. hibridni obliki, sodelovalo več kot 400 udeležencev iz vse Evrope, poleg mladih kmetov še oblikovalci politik ter predstavniki krovnih evropskih in državnih kmetijskih stanovskih organizacij ter evropskih institucij.«

Slovenijo so na kongresu predstavljali Gregor Slavec kot nedavni prejemnik naziva Inovativni mladi kmet 2021 in predstavniki Zveze slovenske podeželske mladine s predsednico Anjo Mager na čelu.

 

Kongres EU mladih kmetov že od leta 2012 vsako leto poteka v organizaciji Poslanske skupine Evropske ljudske stranke. Zveza slovenske podeželske mladine na tem področju dobro sodeluje s Francem Bogovičem, poslancem v Evropskem parlamentu, ki je tudi slovenski ambasador kongresa mladih kmetov. Ta je ob koncu uspešnega slovenskega nastopa slavljencu in mladim čestital: »Gregor je četrti Inovativni mladi kmet iz Slovenije, ki smo ga predstavili na kongresu, in prvi, ki je prepričal strokovno žirijo, da je najboljši, in zmagal. Čestitke!"

Gregor na svoji učni kmetiji pogosto gosti skupine otrok iz vrtcev in prvih razredov osnovne šole, da spoznajo utrip življenja na kmetiji.
Gregor na svoji učni kmetiji pogosto gosti skupine otrok iz vrtcev in prvih razredov osnovne šole, da spoznajo utrip življenja na kmetiji. © Julija Kordež ZSPM

Gregorja Slavca boste poslušalci Radia Ognjišče lahko pobliže spoznali v soboto 18. decembra, ko ga bomo pred mikrofon povabili v oddaji Naš gost. Že zdaj se lahko naročite na podcast oddaje, da tega zanimivega pogovora ne boste zamudili.

Kmetijstvo
Mami je bila na veliko noč pri sestri na obisku. Premik na drugo lokacijo je bil cel podvig. :) (photo: Urša Sešek) Mami je bila na veliko noč pri sestri na obisku. Premik na drugo lokacijo je bil cel podvig. :) (photo: Urša Sešek)

Skrb za ostarelo mami

Živimo v hiši skupaj z mamo, ki ima 85 let. Po možganski kapi 11 let nazaj se je življenje zanjo močno spremenilo. Spremenilo se je tudi za tiste, ki živimo z njo in skrbimo zanjo: to sta sestrina ...

Ta konec tedna priložnost za spoznavanje kakovostne arhitekture (photo: odprtehise) Ta konec tedna priložnost za spoznavanje kakovostne arhitekture (photo: odprtehise)

Dobra arhitektura ni modna muha.

Odprte hiše Slovenije, vseslovenski tridnevni arhitekturni festival, letos že petnajstič po vrsti odpira najsodobnejšo slovensko arhitekturno produkcijo, nove in prenovljene arhitekturne projekte ...