Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič
Papež Frančišek pri današnji opoldanski molitvi (foto: Divisione Produzione Fotografica)
Papež Frančišek pri današnji opoldanski molitvi | (foto: Divisione Produzione Fotografica)

Mir lahko resnično gradimo le, če ga imamo v svojih srcih

| 01.01.2022, 13:28 s. Brigita Zelič

Danes, na slovesni praznik svete Device Marije in 55. svetovni dan miru, je papež Frančišek v vatikanski baziliki dopoldne daroval sveto mašo. Za tem je opoldne z okna svoje delovne sobe v vatikanski apostolski palači nagovoril vernike, ki so se v velikem številu zbrali na Trgu sv. Petra, z njimi molil angelovo čaščenja in jim podelil blagoslov. Vsem je za tem zaželel srečno novo leto in doživljanje daru miru, ki je povzetek vsega dobrega. Zahvalil se je za raznovrstne pobude za pospeševanje miru v svetu, zlasti udeležencem bdenja za mir v stolnici v Savoni.

Papež Frančišek je novoletni opoldanski nagovor začel s povabilom, naj leto, v katerega smo vstopili, zaupamo Božji materi Mariji. Svojega Sina namreč ne drži zase, ampak ga podarja nam. Ne drži ga samo v svojem naročju, ampak ga polaga v jasli in nas s tem vabi, naj ga pogledamo, sprejmemo in se mu poklonimo. Novo leto naj torej začnemo z Bogom, ki nas v materinem naročju in v jaslih nežno opogumlja, saj to spodbudo zares potrebujemo. Zaradi pandemije še vedno živimo v negotovih in težkih časih. Mnogi so ob pogledu na prihodnost prestrašeni in obremenjeni z raznovrstnimi težavami. Med njimi so tudi mlade matere in njihovi otroci, ki bežijo pred vojnami, lakoto ali čakajo v begunskih taboriščih. Nadaljeval je: »Ko zremo v Marijo, ki položi Jezusa v jasli in ga s tem daje na voljo vsem, se spomnimo, da se svet spreminja in življenje vseh izboljšuje le, če se damo na voljo drugim, ne da bi čakali, da začnejo drugi tako delati. Če bomo postali ustvarjalci bratstva, bomo lahko znova povezali niti sveta, ki ga razdirata vojna in nasilje.«

Ob praznovanju svetovnega dneva miru, je Frančišek izrazil prepričanje, da lahko mir resnično gradimo le, če ga imamo v svojih srcih in če ga sprejemamo od Kneza miru.

Mir pa hkrati od nas zahteva, da naredimo prvi korak in konkretne poteze. Mir se gradi s pozornostjo do najmanjših, s spodbujanjem pravičnosti, s pogumom odpuščanja, ki pogasi ogenj sovraštva, je prepričan sveti oče.

Ob koncu nagovora je še poudaril, da je za ustvarjanje miru potreben tudi pozitiven pogled tako, da v Cerkvi in v družbi ne gledamo predvsem na zlo, ki nas razdvaja, ampak na dobro, ki nas lahko združi! Ob tem naj presegamo otožnost in pritoževanje in si za graditev miru zavihamo rokave. Pri tem naj pomaga Božja Mati, Kraljica miru in naj izprosi složnost in mir našim srcem in vsemu svetu.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

O avtorju