Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Otroci in Dete Jezus (foto: Luca Goroni/Vatikan News)
Otroci in Dete Jezus | (foto: Luca Goroni/Vatikan News)

Veselje na trgu svetega Petra spodbudili otroci in Mehičani

Novice | 12.12.2021, 13:39 s. Brigita Zelič

Na Trgu sv. Petra v Vatikanu se je opoldne zbrala velika množica romarjev, med katerimi so posebno pozornost pritegnili Mehičani in številni verniki ostalih držav Latinske Amerike. Tam so na današnji god Guadalupske Matere Božje bili že celo uro prej in svojo veliko zavetnico počastili v narodnih nošah ter plesi ob molitvi in petju ter drugimi značilnimi izrazi svoje pestre kulture. Poleg njih pa je danes tudi ogromno otrok prineslo k papeževemu blagoslovu s seboj jaslično figurico Deteta Jezusa, ki jo bodo ob Božiču položili v domače jaslice. Vsem je sveti oče v opoldanskem nagovoru preprosto in jasno začrtal, kakšna naj bo naša konkretna priprava na prihajajoče praznike.

Evangeljski odlomek tretje adventne nedelje, nam predstavlja različne skupine ljudi - množice, cestninarje in vojake -, ki se jih dotakne oznanjevanje Janeza Krstnika in ga nato vprašajo, kaj naj storijo. Ne izvira iz občutka dolžnosti, pač pa iz srca, ki se ga dotakne Gospod in je navdušeno nad njegovim prihodom. Nekaj podobnega doživljamo, ko se pripravljamo na obisk ljubljene osebi in pred tem pospravljamo hišo, pripravljamo najboljši obrok, morda tudi kakšno darilo. Kaj naj storimo, se vprašujemo tudi v pripravi na Gospodov prihod.

© LR/Vatikan News

»Toda Bog postavlja to vprašanje na višjo raven: kaj naj storim s svojim življenjem? K čemu sem poklican? Kaj me izpolnjuje? S tem vprašanjem nas evangelij opozarja na nekaj pomembnega in to je, da ima življenje za nas neko nalogo. Ni brez smisla, ni prepuščeno naključju. Ne! Življenje je dar, ki nam ga daje Gospod in nam naroča: odkrij, kdo si, in prizadevaj si uresničiti sanje o tem, kar tvoje življenje je! Vsak od nas - ne pozabimo – ima poslanstvo, ki ga je treba uresničiti. Zato se ne bojmo vprašati Gospoda: kaj naj storim? Pogosto mu ponavljajmo to vprašanje,« je dejal papež.

Vsakemu Gospod namenja posebno besedo, ki se nanaša na dejanski položaj njegovega življenja. Vprašajmo se torej: kaj lahko konkretno naredim? Določimo si konkretno, četudi majhno stvar, ki ustreza našim življenjskim razmeram, in jo izpolnimo, da se pripravimo na ta Božič. Na primer: lahko pokličem osamljeno osebo, obiščem ostarelega ali bolnega človeka, naredim nekaj za uboge ali pomoči potrebne. Morda moram koga prositi za odpuščanje, ali komu odpustiti, razjasniti situacijo ali poravnati dolg. Morda sem zanemaril molitev in po tako dolgem času je prav, da prosim Gospoda za odpuščanje.
Opoldanski nagovor je papež Frančišek sklenil s prošnjo, naj nam pomaga Devica Marija, v katere telesu je Bog postal človek.

SS. Francesco -
SS. Francesco - © Divisione Produzione Fotografica/Vatikan News

Novice
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

O avtorju