Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Papež Frančišek in mladi (foto: Divisione Produzione Fotografica/Vatican News)
Papež Frančišek in mladi | (foto: Divisione Produzione Fotografica/Vatican News)

Jezus srca tistih, ki mu sledijo, naredi svobodna

| 21.11.2021, 13:48 s. Brigita Zelič

Na današnjo nedeljo Jezusa Kristusa, Kralja vesoljstva se je na Trgu sv. Petra zbrala zelo velika množica ljudi. Med njimi so bili številni mladi, ki so se pred tem v vatikanski baziliki udeležili svete maše, ki jo je daroval papež Frančišek, saj se od letošnjega praznika Kristusa kralja, na današnji dan obhaja svetovni dan mladih na škofijski ravni. Po opoldanskem nagovoru je povabil dva predstavnika mladih rimske škofije, naj z okna apostolske palače na kratko pozdravita vse prisotne in ju za njune besede pohvalil.

Evangelij nedelje Kristusa Kralja, ima svoj višek v Jezusovi izjavi: "Jaz sem kralj" (Jn 18,37), je dejal papež Frančišek in opozorila na dejstvo, da se Jezusovo kraljevanje precej razlikuje od posvetnega. "Moje kraljestvo," pravi Jezus Pilatu, "ni od tega sveta" (Jn 18,36). Ni prišel, da bi vladal, ampak da bi služil. Ne prihaja z znamenji moči, ampak z močjo znamenj. Lahko bi tudi rekli, da ni kralj kot drugi, ampak je kralj za druge. Jezus se izkaže za suvereno svobodnega od želje po zemeljski slavi. Sveti oče nas je povabil: »Vprašajmo se, ali ga znamo pri tem posnemati? Ali znamo uravnavati svojo težnjo, da bi bili nenehno iskani in bi želi priznanje, ali delamo vse, da bi nas drugi cenili? Pri našem delovanju, zlasti pri krščanski zavzetosti, se sprašujem: kaj šteje? Ali šteje aplavz ali služenje?«

Papež Frančišek in mladi
Papež Frančišek in mladi © Divisione Produzione Fotografica/Vatican News

Zanimivo je dejstvo, da Jezus tudi srca tistih, ki mu sledijo, naredi svobodna in suverena. Osvobaja nas podrejenosti zlu. Vsakega učenca obravnava kot prijatelja. Kristus, čeprav je nad vsemi vladarji, ne postavlja ločnic med seboj in drugimi, ampak si želi bratov, s katerimi lahko deli svoje veselje (prim. Jn 15,11). Če mu sledimo, ne izgubimo ničesar, ampak celo rastemo v dostojanstvu.

V nadaljevanju je papež Frančišek pojasnil, da Jezusova svoboda izhaja iz resnice. In On, ki je Resnica, nas osvobaja (prim. Jn 8,32). Ko smo z Jezusom, postanemo resnični. Ko Jezus kraljuje v srcu, ga osvobodi hinavščine, pretvarjanja in dvoličnosti. Najboljši dokaz, da je Kristus naš kralj, je ločitev od tistega, kar onesnažuje življenje in ga dela dvoumnega in žalostnega.

Opoldanski nagovor je sklenil s prošnjo, naj nam Devica Marija pomaga, da bomo vsak dan iskali resnico o Jezusu, Kralju vesolja, ki nas osvobaja zemeljskega suženjstva in nas uči obvladovati svojo grešnost.

Besede papeža Frančiška izrečene opoldne so bile potrditev tega, kar je mladim z velikim navdušenjem položil na srce že med sveto mašo. Zagotovil jim je, da se njihove sanje se ujemajo z Jezusovimi sanjami. On si želi bratstvo, solidarnost, pravičnost in mir. To so Jezusove sanje o človeštvu. Zato naj se ne bojijo srečanju z Njim, saj on ljubi njihove sanje in jim jih pomaga uresničevati.

Ob koncu homilije je vse toplo povabil: "Bodite svobodni, avtentični, bodite kritična vest družbe. Ne bojte se kritizirati! Potrebujemo vašo kritiko. Mnogi med vami kritizirate, na primer, onesnaževanje okolja. To potrebujemo! Bodite svobodni pri kritiziranju. Imejte strast za resnico, da boste s svojimi sanjami lahko rekli: moje življenje ni suženj miselnsoti tega sveta, ker z Jezusom kraljujem za pravičnost, ljubezen in mir! Dragi mladi, vsakemu izmed vas želim, da bi z veseljem izrekel: "Z Jezusom sem tudi jaz kralj". Jaz sem kralj: sem živo znamenje Božje ljubezni, njegovega sočutja in nežnosti. Sem sanjač, očaran od luči evangelija, in z upanjem zrem v nočna videnja. In ko padem, najdem v Jezusu pogum za boj in upanje, pogum za vrnitev k sanjam. V vseh življenjskih obdobjih."


Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...

O avtorju