Blaž LesnikBlaž Lesnik
Andrej NovljanAndrej Novljan
Petra StoparPetra Stopar
Papež Frančišek in mladi (foto: Divisione Produzione Fotografica/Vatican News)
Papež Frančišek in mladi | (foto: Divisione Produzione Fotografica/Vatican News)

Jezus srca tistih, ki mu sledijo, naredi svobodna

| 21.11.2021, 13:48 s. Brigita Zelič

Na današnjo nedeljo Jezusa Kristusa, Kralja vesoljstva se je na Trgu sv. Petra zbrala zelo velika množica ljudi. Med njimi so bili številni mladi, ki so se pred tem v vatikanski baziliki udeležili svete maše, ki jo je daroval papež Frančišek, saj se od letošnjega praznika Kristusa kralja, na današnji dan obhaja svetovni dan mladih na škofijski ravni. Po opoldanskem nagovoru je povabil dva predstavnika mladih rimske škofije, naj z okna apostolske palače na kratko pozdravita vse prisotne in ju za njune besede pohvalil.

Evangelij nedelje Kristusa Kralja, ima svoj višek v Jezusovi izjavi: "Jaz sem kralj" (Jn 18,37), je dejal papež Frančišek in opozorila na dejstvo, da se Jezusovo kraljevanje precej razlikuje od posvetnega. "Moje kraljestvo," pravi Jezus Pilatu, "ni od tega sveta" (Jn 18,36). Ni prišel, da bi vladal, ampak da bi služil. Ne prihaja z znamenji moči, ampak z močjo znamenj. Lahko bi tudi rekli, da ni kralj kot drugi, ampak je kralj za druge. Jezus se izkaže za suvereno svobodnega od želje po zemeljski slavi. Sveti oče nas je povabil: »Vprašajmo se, ali ga znamo pri tem posnemati? Ali znamo uravnavati svojo težnjo, da bi bili nenehno iskani in bi želi priznanje, ali delamo vse, da bi nas drugi cenili? Pri našem delovanju, zlasti pri krščanski zavzetosti, se sprašujem: kaj šteje? Ali šteje aplavz ali služenje?«

Papež Frančišek in mladi
Papež Frančišek in mladi © Divisione Produzione Fotografica/Vatican News

Zanimivo je dejstvo, da Jezus tudi srca tistih, ki mu sledijo, naredi svobodna in suverena. Osvobaja nas podrejenosti zlu. Vsakega učenca obravnava kot prijatelja. Kristus, čeprav je nad vsemi vladarji, ne postavlja ločnic med seboj in drugimi, ampak si želi bratov, s katerimi lahko deli svoje veselje (prim. Jn 15,11). Če mu sledimo, ne izgubimo ničesar, ampak celo rastemo v dostojanstvu.

V nadaljevanju je papež Frančišek pojasnil, da Jezusova svoboda izhaja iz resnice. In On, ki je Resnica, nas osvobaja (prim. Jn 8,32). Ko smo z Jezusom, postanemo resnični. Ko Jezus kraljuje v srcu, ga osvobodi hinavščine, pretvarjanja in dvoličnosti. Najboljši dokaz, da je Kristus naš kralj, je ločitev od tistega, kar onesnažuje življenje in ga dela dvoumnega in žalostnega.

Opoldanski nagovor je sklenil s prošnjo, naj nam Devica Marija pomaga, da bomo vsak dan iskali resnico o Jezusu, Kralju vesolja, ki nas osvobaja zemeljskega suženjstva in nas uči obvladovati svojo grešnost.

Besede papeža Frančiška izrečene opoldne so bile potrditev tega, kar je mladim z velikim navdušenjem položil na srce že med sveto mašo. Zagotovil jim je, da se njihove sanje se ujemajo z Jezusovimi sanjami. On si želi bratstvo, solidarnost, pravičnost in mir. To so Jezusove sanje o človeštvu. Zato naj se ne bojijo srečanju z Njim, saj on ljubi njihove sanje in jim jih pomaga uresničevati.

Ob koncu homilije je vse toplo povabil: "Bodite svobodni, avtentični, bodite kritična vest družbe. Ne bojte se kritizirati! Potrebujemo vašo kritiko. Mnogi med vami kritizirate, na primer, onesnaževanje okolja. To potrebujemo! Bodite svobodni pri kritiziranju. Imejte strast za resnico, da boste s svojimi sanjami lahko rekli: moje življenje ni suženj miselnsoti tega sveta, ker z Jezusom kraljujem za pravičnost, ljubezen in mir! Dragi mladi, vsakemu izmed vas želim, da bi z veseljem izrekel: "Z Jezusom sem tudi jaz kralj". Jaz sem kralj: sem živo znamenje Božje ljubezni, njegovega sočutja in nežnosti. Sem sanjač, očaran od luči evangelija, in z upanjem zrem v nočna videnja. In ko padem, najdem v Jezusu pogum za boj in upanje, pogum za vrnitev k sanjam. V vseh življenjskih obdobjih."


Damijana Medved (photo: Rok Mihevc) Damijana Medved (photo: Rok Mihevc)

Katera je vaša najlepša slovenska beseda?

Leta 1999 je Unesco 21. februar razglasil za mednarodni dan maternega jezika. Datum je bil izbran kot spomin na protest in smrt bengalskih študentov, ki so 21. februarja 1952 v Pakistanu zahtevali ...

Gnojenje z živinskimi gnojili z mehanizacijo z nizkimi izpusti v zrak (photo: Franz W. / Pixabay) Gnojenje z živinskimi gnojili z mehanizacijo z nizkimi izpusti v zrak (photo: Franz W. / Pixabay)

O časovnih prepovedih gnojenja

Z gnojenjem zemlji vračamo hranila, ki jih v času vegetacije gojene kmetijske rastline porabijo. Uredba o varstvu voda pred onesnaževanjem z nitrati iz kmetijskih virov predpisuje, da se v zimskem ...

Aleš Abram in Maja Morela z družbo (photo: Urša Sešek) Aleš Abram in Maja Morela z družbo (photo: Urša Sešek)

Kačo namesto psa?

V studiu smo poleg Aleša Abrama iz Društva ljubiteljev eksotičnih živali Bioexo gostili tudi rdečerepega udava Feliksa in bradato agamo Tineta. Aleš Abram poudarja, da se eksotičnih živali držijo ...