Damijana Medved
Matej Kržišnik
Marcel Krek
Cyprian Mbaziira prihaja iz Ugande (foto: donbosko.si)
Cyprian Mbaziira prihaja iz Ugande | (foto: donbosko.si)

Cyprian, dobrodošel med nami!

24.10.2021, 08:14 s. Meta Potočnik

V Slovenijo prihajajo trije salezijanski misijonarji – iz Ugande in Vietnama. Še dva brata salezijanca bosta prišla v novembru. In ne, ne bodo prišli le za nekaj let. Prišli bodo, ker so začutili misijonski klic in so se dali na razpolago vrhovnemu predstojniku, da jih lahko pošlje kamor koli in to za vse življenje! Prav tako, kot je to storilo slovenskih 90 salezijancev, ki so v zadnjih 100 letih odšli v daljne dežele.

Nekaterim se zdi to morda malce nenavadno, saj smo bili v Evropi in Sloveniji dolga leta tisti, ki smo pošiljali misijonarje po vsem svetu. A zdaj sami postajamo misijonska dežela, kjer mnogo ljudi ne pozna več Kristusa. Ne potrebujemo materialne pomoči, potrebujemo pa misijonarje, ki nam bodo pomagali vero ponovno zaživeti v vsej globini evangelija.

Takšen sveti mož je bil tudi božji služabnik, salezijanec Andrej Majcen, ki je zasadil cvetoč misijon prav v Vietnamu. Kdo je bil ta svetniški duhovnik?

Ljubezen je bila za Andreja Majcna gonilna sila. Konkreten izraz te ljubezni je bilo tudi to, da je od prvega dne sklenil, da bo s Kitajci Kitajec in pozneje Vietnamec z Vietnamci. Svojo bližino ljudem je pokazal tudi s tem, da je brž, ko je zmogel, misijonaril v kitajščini. Francoski misijonarji so mu nasprotovali, češ v poganskem jeziku pa vendar ne boste oznanjali Kristusovega evangelija. A on je vztrajal. Pokazalo se je, da je ljubezen vedno daljnovidna, iznajdljiva in moderna. Koncilski duh je v njem živel že davno pred koncilom.

In zakaj so se salezijanci v Sloveniji odločili, da prosijo za misijonarje?

Višji predstojnik salezijancev v Sloveniji Marko Košnik pravi: "Danes moramo Evropejcem pomagati razumeti, da lahko še naprej sodelujemo v misijonih po svetu, a si ne smemo zatiskati oči, da tudi znotraj svojih Cerkva potrebujemo misijonarje od zunaj. Pri tem gre tudi za zelo jasno usmeritev vesoljne Cerkve: ne gre samo za dajanje, gre tudi za prejemanje. Številne salezijanske inšpektorije so spoznale, da bi bilo potrebno poglobiti salezijansko karizmo. Zato smo prišli do spoznanja, da potrebujemo misijonarje. Da se mi spremenimo."

Več lahko slišite v oddaji Utrip Cerkve v Sloveniji, v kateri smo se pogovarjali s postulatorjem Alojzijem Slavkom Snojem in višjim predstojnikom Markom Košnikom.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Oddaje

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Nekdanji minister Ingo Pasch (photo: Rok Mihevc) Nekdanji minister Ingo Pasch (photo: Rok Mihevc)

Umrl minister v prvi vladi Ingo Paš

V 81. letu starosti je umrl Ingo Paš, minister v prvi vladi v samostojni Sloveniji, so sporočili iz družinskega kroga. Bil je odvetnik, sodni tolmač, ustanovitelj in dolgoletni predsednik Zbornice ...

Papež v Grčiji (photo: Divisione Produzione Fotografica) Papež v Grčiji (photo: Divisione Produzione Fotografica)

Odmikanje od demokracije v Evropi

Papež Frančišek svoje 35. mednarodno potovanje nadaljuje v Grčiji. V Atenah, zibelki demokracije, je izrazil zaskrbljenost zaradi odmikanja od demokracije v Evropi. Evropske voditelje je pozval, ...