Štefan IskraŠtefan Iskra
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Suša, pomanjkanje vode in visoke temperature so poškodovali pridelke (foto: Tanjug/STA)
Suša, pomanjkanje vode in visoke temperature so poškodovali pridelke | (foto: Tanjug/STA)

Odprt ugoden razpis za skupinske namakalne sisteme

Kmetijstvo | 06.10.2021, 09:19 Robert Božič

Upravičenci morajo pred vložitvijo vloge pridobiti tri ključne dokumente in sicer vodno dovoljenje, presojo vplivov na okolje in odločbo o uvedbi namakanja. Rok za prijavo na razpis se izteče 10. decembra, ministrstvo pa s stopnjo podpore, ki znaša 100 odstotkov upravičenih stroškov, daje jasen signal za čim večje vlaganje v namakalne sisteme.

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je 1. oktobra objavilo 4. javni razpis za naložbe v namakalne sisteme, ki so namenjeni več uporabnikom. Tokrat je razpisanih 3 milijone evrov nepovratnih sredstev.

Cilj javnega razpisa je zmanjšati občutljivost kmetijstva in pridelave na podnebne spremembe, hkrati pa zagotavljati stabilen in kakovosten pridelek. Suša in vročina namreč močno prizadeneta pridelovalce, zato želi ministrstvo s tem javnim razpisom pomagati pri povezovanju pridelovalcev pri urejanju skupne infrastrukture za namakanje.

Cilj smotrna in učinkovita poraba sredstev in virov

Upravičenec lahko v okviru javnega razpisa uveljavlja predvsem stroške, vezane na vzpostavitev črpališča ter izgradnjo primarnega in sekundarnega namakalnega razvoda. Upravičeni strošek je lahko tudi ureditev vodnega vira, na primer v obliki vrtine ali akumulacije, temeljna zahteva pa, da gre za skupinsko naložbo, ki bo namakanje pridelave omogočila več kmetijam hkrati, saj se na ta način zmanjšajo stroški namakanja na enoto površine in doseže večja stroškovna učinkovitost ter smotrnost porabe sredstev in virov v kmetijstvu. V okviru razpisa pa se ne financirajo stroški za končno namakalno opremo posameznega uporabnika.

Sredstva za investicije zagotavlja Evropski kmetijski sklad za razvoj podeželja in proračun Republike Slovenije, upravičenci do podpore pa so lahko tako fizične, kot tudi pravne osebe, ki so jih lastniki kmetijskih zemljišč pooblastili za izgradnjo namakalnega sistema. Podrobne informacije lahko zainteresirani najdejo na spletni strani Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano in na info točkah.

Kmetijstvo
Škof Vinko Bokalič (photo: Svobodna Slovenija) Škof Vinko Bokalič (photo: Svobodna Slovenija)

Vinko Bokalič Iglič primas Argentine

Papež je argentinsko škofijo Santiago del Estero povzdignil v nadškofijo in za prvega nadškofa imenoval dosedanjega škofa v tem mestu, našega rojaka, Vinka Bokaliča Igliča. Podelil mu je tudi ...

Nataša Ličen (photo: Rok Mihevc) Nataša Ličen (photo: Rok Mihevc)

Čudne počitnice

Počitniško pozdravljeni! Ne glede na to, kje ste in s kom, so vaši dopustniški trenutki že mimo ali ste ravno sredi njih, morda pa odštevate do začetka letošnjih, upam, da ste te sreče mož in ...

Sobodajalstvo (photo: Pexels) Sobodajalstvo (photo: Pexels)

Gre za resno panogo, ki je ogledalo Slovencev

»Kdor se odloči za dejavnost oddajanja sob ali apartmajev, naj se tega loti celostno. Gre za resno panogo, ki je ogledalo Slovencev. Z dobro nastanitvijo in prijaznostjo pri opravljanju dela se ...