Jure Sešek
Boštjan Smole
Andrej Šinko
Orgličar Oto Nemanič z voditeljico Vesno Sever Borovnik (foto: Arhiv VSB)
Orgličar Oto Nemanič z voditeljico Vesno Sever Borovnik | (foto: Arhiv VSB)

Orgličar Oto Nemanič

28.09.2021, 13:07 Vesna Sever Borovnik

V Gornji Lokvici pri Metliki je doma Oto Nemanič. Skromen, preprost, a velik človek in prijeten sogovornik. Na domačiji poskrbi za čebele, žena Marija Nemanic pa za prašiče mangalice, kokoši in goske. S kakšnim navdušenjem, strastjo in ljubeznijo pripovedujeta o svojih živalih.

Oto je po poklicu tesar in eden redkih mojstrov, ki znajo streho prekriti s slamo. Ker pa takšne kritine ni možno kupiti, so Nemaničevi že pred leti začeli sejati rž in doma pripravljati škupo.

Oto Nemanič
Oto Nemanič © Vesna Sever Borovnik

Sicer pa je Oto navdušen in strasten orgličar, ki se redno udeležuje festivala orglic v Mokronogu, z orglicami pa popestri igranje tudi v skupini Preloški muzikanti. "Če danes pogledamo družbena omrežja, zgleda kot da je vsa Slovenija skarana. Kot da en drugega smrtno sovražimo. Jaz bi vse te ljudi za en teden povabil na Lokvico, kjer se nihče ne sovraži. Ne bi videl nobene tožbe, večjega prepira … V mojih mladih  letih ni minil sestanek brez prepirov ali pretepa, danes, ko imamo zbor krajanov, pridejo harmonikaši, pevci, … Lokvica je danes lahko marsikomu za zgled."

Orglice
Orglice © Vesna Sever Borovnik


Prisluhnite nežnemu zvokom orglic in Otu Nemaniču v oddaji "Pevci zapojte, godci zagodte".

© Vesna Sever Borovnik

"PEVCI ZAPOJTE, GODCI ZAGODTE"

Glasbeno–dokumentarna oddaja o slovenski ljudski glasbi je zvesta izvirnemu, neprirejenemu glasbenemu in govornemu še živemu izročilu vseh slovenskih pokrajin, tudi zamejstva. V njej predstavljamo srečanja pevcev ljudskih pesmi in godcev ljudskih viž, s pesmijo in vižami se sprehajamo skozi vsakdanje in praznično življenje Slovencev ter gostimo pevce in godce iz različnih krajev; spoznavamo njihov način petja in igranja, pesemski in godčevski repertoar, krajevne značilnosti, narečno govorico, šege in navade … V oddajah tako pletemo niti s tistimi, ki ljudsko glasbo neposredno ohranjajo in tistimi, ki jo radi poslušajo.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Oddaje
Lenart Rihar (photo: ARO) Lenart Rihar (photo: ARO)

Med vzroki in posledicami

Slovenija je v torek prvič obeleževala nacionalni dan spomina na vse žrtve komunizma. Tu in tam se je tudi na demokratični strani privzdignila obrv, češ kaj nam je pa tega treba. Negoduje celo ...

Dr. Aleš Maver (photo: STA) Dr. Aleš Maver (photo: STA)

Slovenija dobiva koalicijo narodnega zastoja

Robert Golob in Gibanje Svoboda nista dolgoročen projekt. Da ne bi bila zavržena, kot že kopica novih obrazov in strank pred njima, bi morala dejansko sama voditi vlado. To se ne bo zgodilo, je ...

O avtorju