Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Petra StoparPetra Stopar
Skupina Ragle (foto: Alenka Stražišar Lamovšek)
Skupina Ragle | (foto: Alenka Stražišar Lamovšek)

Skupina Ragle in njihovih 25 let

Oddaje | 21.09.2021, 13:11 Vesna Sever Borovnik

Ni veliko skupin, ki se lahko pohvali s tako častitljivo obletnico. Še posebej, če 25 let delovanja praznuje skupina, v kateri se družijo dekleta in žene, ki štejejo od 35 do 38 let.

Skupina Ragle iz Trebnjega odlikuje triglasno petje, vsebinsko bogat in raznolik pesemski repertoar, vestno zbiranje in dokumentiranje pesemskega gradiva, raziskovanje naše dediščine, globoko spoštovanje do ljudske glasbe in neizmerno veselje do petja.

 

 

Predzadnjo avgustovsko nedeljo smo se dobile na Pristavi pri Trebnjem, na domu treh Rotovih sester, kjer se je vse skupaj začelo. O začetkih, prehojeni poti, zbiranju gradiva, nastopih, družini ... so spregovorile 𝗡𝗲𝘇̌𝗮 𝗕𝗮𝗻𝗱𝗲𝗹, 𝗝𝗲𝗿𝗮 𝗥𝗼𝘁 𝗶𝗻 𝗞𝗮𝗿𝗼𝗹𝗶𝗻𝗮 𝗣𝗹𝗮𝗻𝗶𝗻𝘀̌𝗲𝗸. V skupini pojeta še 𝗭𝗮𝗹𝗮 𝗞𝗮𝘀𝘁𝗲𝗹𝗲𝗰 𝗶𝗻 𝗠𝗮𝗿𝗷𝗮𝗻𝗮 𝗦𝗮𝗷𝗲. Tudi oče treh Ragel, Pavle Rot, je stopil pred mikrofon.

Zvočno gradivo v oddaji je povzeto z njihovih zgoščenk, nastopov in letnih koncertov.

Oddaje, Glasba
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

O avtorju