Marjan BuničMarjan Bunič
Jakob ČukJakob Čuk
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Cepljenje (foto: STA)
Cepljenje | (foto: STA)

Naj nas cepiva ne razdvajajo

Škofovska konferenca | 28.09.2021, 14:12 s. Meta Potočnik

Komisija Pravičnost in mir pri Slovenski škofovski je v današnji izjavi naslovila ključne vidike sedanjega stanja v družbi in Katoliški Cerkvi ob soočanju z epidemijo koronavirusa. Člani komisije spodbujajo vse katoličane, da v razpravah o smiselnosti državnih ukrepov in cepljenju ohranijo enotnost naše katoliške skupnosti, edinost s papežem in slovenskimi škofi ter se ne prepustijo neargumentiranim stališčem in izključevanju.

Vsi državljani smo ali smo bili pred dilemo ali se je varno cepiti ali ne. V Komisiji menijo, naj katoličani zaupamo strokovnjakom in ustreznim državnim službam, ki dokazujejo, da je cepljenje varno in koristno. Odločitev za cepljenje je seveda svobodna, vendar ne poljubna, saj človeka k temu zavezuje odgovornost za lastno zdravje in zdravje drugih.

Komisija pravičnost in mir
Komisija pravičnost in mir

Dejstvo je, da odločitev vlade o odloku PCT, ki velja tudi za cerkvene obrede, ni bila deležna enotne podpore državljanov. Sprožila je proteste in nestrinjanja med delom državljanov in tudi katoličanov, ki zavračajo obvezne ukrepe za preprečevanje epidemije ter nasprotujejo cepljenju.

V Komisiji menijo, naj katoličani zaupamo strokovnjakom in ustreznim državnim službam, ki dokazujejo, da je cepljenje varno in koristno.

Komisija poziva, naj osebna stališča ne postanejo razlog za nezdrave napetosti in izključevanja znotraj družin in slovenske družbe, in vernike spodbuja k enotnosti in k medsebojnemu spoštovanju. To še posebej velja za vse skupine in duhovna gibanja, ki naj svojim članom omogočijo celostno informiranje o epidemiji, državnih ukrepih in smiselnosti cepljenja. Vsak, ki se cepi, prispeva k manjši preobremenjenosti zdravstvenega sistema tek zmanjšanju število žrtev.

Celotno izjavo si lahko preberete tukaj.

Škofovska konferenca
Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...