Alen SalihovićAlen Salihović
Festival Dobrote slovenskih kmetij (foto: dobroteslovenskihkmetij.si)
Festival Dobrote slovenskih kmetij | (foto: dobroteslovenskihkmetij.si)

Na Ptuju ta konec tedna diši po domačih dobrotah

Kmetijstvo | 03.09.2021, 14:41 Robert Božič

Z dopoldanskim odmevnim strokovnim posvetom »Slovenska govedina v prehrani in gastronomiji« in slovesnim opoldanskim odprtjem se je na Ptuju začel letošnji festival Dobrote slovenskih kmetij. Organizatorji bodo med bogatim programom do nedelje podelili priznanja 883 ocenjenim domačim izdelkom, ki so jih kmetije iz Slovenije in zamejstva spomladi poslali v ocenjevanja.

Kljub zahtevnim razmeram zaradi pandemije koronavirusa organizatorji tudi letos niso vrgli puške v koruzo in so namesto tradicionalne majske razstave Dobrote slovenskih kmetij ta konec tedna pripravili festival z bogatim programom in možnostjo okušanja številnih dobrot, ki nastajajo na slovenskih kmetijah.

Nagrajenih skoraj 90 odstotkov ocenjevanih izdelkov

V letošnja ocenjevanja je bilo poslanih 987 izdelkov in že dejstvo, da jih je 491 med njimi bilo ocenjenih z zlatom in da je srebrna in bronasta priznanja dobilo še 392 izdelkov kaže, o kakšni kvaliteti lahko govorimo. A vodja organizacijskega odbora Peter Pribožič posebej izpostavlja pestrost, ki jo razstava prinaša in je povezana s prehransko pestrostjo našega podeželja.

Dobrote slovenskih kmetij
Dobrote slovenskih kmetij © Dobrote slovenskih kmetij

Podelitev priznanj bo zaznamovalo pestro dogajanje

Vse do nedelje se bo na Ptuju odvijalo bogato festivalsko dogajanje, v sklopu katerega bo mogoče številne nagrajene dobrote tudi okušati in tudi kupiti. Letošnja priznanja pa bodo podelili v soboto ob 13.00 in drugi del v nedeljo po sveti maši ob 10.00.

Dobrote slovenskih kmetij - mesnine
Dobrote slovenskih kmetij - mesnine © Dobrote slovenskih kmetij

Zaživel tudi portal Dobrote slovenskih kmetij

Ob letošnji razstavi je zaživel nov spletni portal Dobrote slovenskih kmetij, na katerem se slovenske kmetije lahko s svojimi pridelki in izdelki predstavijo končnemu kupcu. Prek njega na Kmetijsko gozdarski zbornici želijo prispevati k razumevanju širše javnosti o pomenu pridelave hrane v neposredni bližini ter med različne skupine porabnikov širiti kulinarično ponudbo slovenskih kmetij. Pogoj za vpis, ki je za kmetije brezplačen je, da je vsa njihova ponudba pridelana in predelana na kmetiji. Portal posebej izpostavlja oznake višje kakovosti in priznanja iz ocenjevanj Dobrote slovenskih kmetij.

Dobrote slovenskih kmetij
Dobrote slovenskih kmetij © Dobrote slovenskih kmetij

Kmetijstvo
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...