Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič
Mladifest 2021 (foto: Mateo Ivankovic)
Mladifest 2021 | (foto: Mateo Ivankovic)

MLADIFEST 2021: Kaj naj dobrega storim?

Cerkev po svetu | 03.08.2021, 13:35 s. Meta Potočnik

Pod geslom iz Matejevega evangelija »Kaj naj dobrega storim?« se mladi v Medžugorju že tretji dan zbirajo na svetovnem molitvenem srečanju Mladifest. Dopoldne je mlade v katehezi nagovoril kardinal Robert Sarah. Večerni molitveni program spremlja na daljavo več tisoč ljudi z vseh kontinentov, saj je zaradi koronavirusa udeležencev v živo manj kakor prejšnja leta, a vzdušje prisrčno in zares molitveno.

Bogat program so mladi začeli z molitvijo rožnega venca ob šestih zjutraj na Hribu prikazovanj skupaj z medžugorskim župnikom patrom Marinkom Šakotom in vidcem Ivanom Dragičevićem. »Če je srce prenatrpano z dobrinami, Gospod in bližnji postaneta samo stvari med drugimi stvarmi. Bodite pogumni, da boste svojo mladost živeli tako, da se boste zaupali v Gospoda in se podali na pot z Njim, » je v svojem sporočilu mladim zapisal papež Frančišek.

Poljski nadškof iz Gdanska mons. Tadeusz Wojda je mlade spodbudil naj zavzeto pričujejo o svojem prijateljstvu z Jezusom. Kjerkoli - v šoli, na igrišču ali delovnem mestu so lahko pogumni misijonarji.

Za njim je pričevala ozdravljena članica skupnosti Cenacolo Sanja Barišić, ki se Mariji zahvaljuje za njeno pomoč na trnovi poti zdravljenja od prepovedanih drog: "Na psihiatriji sem začela moliti, potem sem prišla v skupnost Cenacolo, kjer sem bila šest let. Tu me je Bog vodil preko Marije, ko sem morala prestati pogovore za sprejem, na Karmelsko Mater Božjo so me sprejeli, na god Lurške Marije sem zapustila skupnost."


Provincial Hercegovske frančiškanske province, pater Miljenko Šteko je pri večerni maši mlade takole nagovoril: "Dragi mladi bratje in sestre, vi dobro veste, zakaj ste prišli sem in kaj vas je zbralo tukaj. To je trdna gotovost, da vas Bog neskončno ljubi. On v vas dela, da tudi sami ljubite. On vas združuje v eno družino Božjega ljudstva tako trdno, da bo ta vez ostala čvrsta tudi, ko se boste po koncu srečanja razpršili na vse konce sveta. Kdor namreč ve, da je ljubljen, ne more ostati pasiven, zato odgovarja na isti način – z ljubeznijo."


Program lahko spremljate tudi v živo tukaj: https://radio-medjugorje.com/

Cerkev po svetu
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.