Jure SešekJure Sešek
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Silvestra Sadar (foto: Rok Mihevc)
Silvestra Sadar

Za zmago nad covidom sta potrebna logika in znanost, za spoštovanje ukrepov pa sočutje.

Naš pogled | 17.08.2021, 14:30 Silvestra Sadar

Na podlagi česa se v življenju odločamo? Veliko stvari počnemo iz navade. Ravnamo, kot smo se naučili. Primemo žlico in jemo juho. Večinoma. Če so nas naučili drugače, morda z žlico jemo tudi zeleno solato, rižoto in torto.

Včasih moramo dobro razmisliti, preden se odločimo. Ob tem iz ust moških pogosto slišimo, da smo ženske nelogične. Kaj menite, gospe in dekleta, smo res? Kaj sporočamo moškim, ko rečemo, da smo videle lepe čevlje, ki pa so zelo dragi. Se ve, kajne! Rade bi jih imele. Moški, dokler jih ne naučimo razbirati naše logike, naš stavek razumejo kot podatek, da so pač neki lepi čevlji dragi. Ženske veljamo za bolj emocionalno inteligentne, saj smo to sposobnost razvile skozi tisočletja evolucije. Seveda pa tu takoj trčimo ob problem, saj ne verjamejo vsi v obstoj omenjenih spolov.

Logika je znanost, obstajajo celo formule, kako pravilno sklepati. Kako sklepati v naslednjem primeru: zobozdravnica mi je nekaj mesecev zdravila zob z velikim naporom. Neuspešno. Poslala me je k specialistu. Ta mi je zob rešil v dveh razmeroma kratkih obravnavah. Ampak za to sem morala plačati 360 evrov. Pa smo tam!

Marsikdo, dvomljivcev in verujočih v številne zarote je polno, bo morda rekel: Seveda, plačati moraš tem bogovom v belem, pa so kar naenkrat uspešni! Ali pa celo: Gotovo sta bila zdravnika dogovorjena, dobiček pa sta si delila. Za to, da razumemo, moramo vedeti več. Doktrina predvideva, da morajo po novem zobozdravniki na primarni ravni zobe zdraviti in jih ne puliti. Tudi vsak zdravstveni dom nima naprav, kot jih imajo specialisti. Te namreč stanejo. Tudi marsičesa drugega nimajo. Pa še to: država je zgolj razdeljevalka proračunskih sredstev, ki jih med drugim pobira z davki. Teh pa ne bi plačevali, kajne. In že se nam podi po glavi posebna logika: nižji davki, manj denarja - več uslug in naprav. Je logično? Ni, kajne!

Seveda so možne sistemske zlorabe na vseh področjih. Tako dolg uvod sem naredila, ker nas domnevno logično sklepanje glede covida že dve leti veliko stane, saj dvomi v ukrepe podaljšujemo epidemijo in so krivi za nove seve. Poglejmo nekaj primerov!

Prvi takšen je: V ozadju cepljenja sta samo nenasitna farmacevtska industrija in denar, zato se ne bomo cepili, niti ukrepov ne bomo spoštovali. Pa veste, da je imel FB, ki je nespoštovanje ukrepov pogosto promoviral, v zadnjem četrtletju skoraj 10 milijard evrov dobička. Veste, kdo in kaj je v ozadju te platforme? Se zavedamo, da obstajajo struje, ki v starejših in ranljivih vidijo velik nepotreben strošek in ki menijo, da bi denar bolje porabili npr. za šport. Nobene velike filozofije ni v ozadju.

Naslednji primer nelogičnosti je, da so virus načrtno spustili iz laboratorija in da se zato ne bomo ne cepili ne nosili mask. Pa tudi za to ne, ker to zapoveduje Janša, seveda. Mi se namreč ne damo! In če bi covid res uporabili kot biološko orožje, ali pa če je zgolj preskočil z živali na človeka, kot že večkrat doslej, a ni logično, da se bomo zaščitili????

Imam znanca: oba astmatika, oba kadita, tudi med nosečnostjo, ona jemlje še kontracepcijske tablete, ki povzročajo 1000x več možnosti za krvne strdke, kot cepivo proti covidu. Zaradi strdkov se ne bosta cepila, sta pa cepila svojega otroka. Logično? Ni!

Številni nasprotujejo cepljenju proti otroškim boleznim, češ da to povzroča avtizem pri dve in pol letnikih. V mednarodno zadevo je bil vpleten Andrew Wakefield, britanski zdravnik in aktivist proti cepivom. Ko je njegov znanec hotel na račun avtizma svojega otroka in cepljenja s tožbo priti do denarja, je Wakefield njemu na ljubo priredil rezultate raziskave. Zaradi potvarjanja je bil izbrisan iz zdravstvenega registra, njegov zdajšnji proticepilski posel pa cveti v ZDA. Pred tem je seveda patentiral cepivo, s katerim je želel ... kaj že: pomagati, zaslužiti?

Pri tem je treba vedeti, da se avtizem običajno pokaže pri omenjeni starosti malčkov - s cepljenjem ali brez njega, pa tudi da ogromno otrok po svetu zaradi necepljenja umre. Ampak Wakefieldov duh je že ušel iz steklenice ...

In še ena verska: Kar visoko število verujočih sklepa, da tisti, ki smo se cepili, nimamo vere v Božjo pomoč. Nekoč nas je še navduševala zgodba o tem, da je nek človek prosil Boga, da bi zadel na lotu, pa mu je nebeški oče rekel, naj za začetek najprej kupi srečko. Danes verujočih sporočilo več ne nagovarja. Da bi nam Bog lahko pomagal prek znanosti in cepiv, pač ne gre v našo logiko. Bog nam pomagaj!

Nesprejemljivo je tudi, da je direktor NIJZ Milan Krek, čigar komunikacija moti mnoge, Zlatan pa ga je »pogruntal« že veliko prej, priporočil, naj se ljudje z dopusta vrnejo v domovino do 15. avgusta.

Seveda, logično, vzkliknemo, v ozadju je vzpon avtoritarcev in vsiljevanje katoliškega Vnebovzetja ... Tega, da bi se v 14 dneh do začetka šole pokazale morebitne okužbe in uvedli ukrepi, ki bi preprečevali zaplete in smrti zaradi covida, v svoje logično sklepanje že ne zmoremo več vključiti. Res, Bog nam pomagaj!

Za zmago nad covidom sta potrebna logika in znanost in ne pavšalno pametovanje, za spoštovanje ukrepov je potrebno sočutje. Pa naj je to domena moških ali žensk. Vsi moramo dojeti logiko virusa in ukrepov. Božja previdnost pa nas spremlja že od nekdaj! Kdaj je že bil mračni srednji vek? Se je sploh končal? Pravzaprav ga mora končati najprej vsak v sebi ...

Naš pogled
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...