Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Zlata Praga (foto: Aritours)
Zlata Praga | (foto: Aritours)

Izlet v Prago od 15. do 17. oktobra

Dogodki | 26.07.2021, 10:10 msgr. Franci Trstenjak

V sodelovanju z agencijo Aritours smo, potem ko tega lani nismo mogli izpeljati, pripravili tridnevni izlet v Prago. Tudi za letos bodo izvedbo pogojevale pandemične razmere. Vsak udeleženec bo moral imeti PCT potrdilo. Za prijavo čimprej pokličite telefonsko številko: 02 252 16 19.

Nekaj čarobnega je v tem mestu, stoletja Evropi in svetu poznanem kot „Zlata Praga". V osrčju Evrope skrito mesto kraljev ter drugih vladarjev, umetnikov in astronomov, je svojo čarobnost ohranilo skozi generacije obiskovalcev ter dajalo inspiracijo pesnikom in pisateljem, od Mozarta do Dvořáka, od Kafke do Klime.

Naj ta čudežna moč Prage izvira iz njenega bogastva kulturne zgodovine in čudovite arhitekture ali pa iz značilnega uličnega vrveža številnih turistov in že pregovorno prijaznih domačinov, z vsemi svojimi aduti te mesto preprosto prevzame in očara.

Praga, eden najbolj zaželenih ciljev turistov iz celega sveta, pa ni samo prestolnica srednjeevropske kulture, umetnosti in izjemne arhitekture, kjer se srečamo z Jožetom Plečnikom, Janom Husom, legendarnim Švejkom in mnogimi drugimi znanimi osebnostmi.

CENA IZLETA: 249 EUR (45 oseb), 289 EUR (35 oseb)

V ceno je vključeno:

  • avtobusni prevoz po programu,
  • cestnine, predornine in parkirnine,
  • 1 polpenzion in 1 nočitev z zajtrkom v hotelu 3* (dvoposteljne sobe, TWC),
  • večerja v pivnici,
  • vstopnini za ogled Loreta in Hradčane
  • ter voden ogled samostana na Svati Hori,
  • vsi zunanji ogledi po programu, strokovno in duhovno vodstvo,
  • organizacija in izvedba romanja, nezgodno zavarovanje in DDV.

Možno doplačilo:

  • enoposteljna soba 60 EUR,
  • zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini: 6,55 EUR (za osebe starejše nad 75 let 9,83 EUR).
  • Odstopnina: 11 EUR (v primeru dokumentirane višje sile).

Prijavnina: 15 EUR (na pogodbo).

Način plačila: 50 EUR ob prijavi, možnost odplačevanja na obroke.

Splošni pogoji so sestavni del programa in so objavljeni na spletni strani www.aritours.si.

Prijave: 02 252 16 19

OKVIRNI PROGRAM

1. dan: petek, 15. oktober

Odhod avtobusa v jutranjih urah iz dogovorjenih krajev. Vožnja v Avstrijo do Dunaja in naprej na Češko do SVATE HORE, ki je najstarejše in najpomembnejše romarsko središče Češke, kamor se vsako leto zgrinjajo množice vernikov. Na mestu, kjer danes stoji mogočen kompleks, naj bi prva kapela v čast Matere Božje stala že leta 1260.

Med vodenim ogledom po svetišču se ustavimo v romarskem muzeju, samostanu, kapeli Marije Magdalene, se sprehodimo preko osrednjega trga ter se povzpnemo po mogočnem stopnišču. Oglede zaključimo v baziliki posvečeni Marijinemu vnebovzetju, kjer na pozlačenem oltarju hranijo Marijin kip z detetom iz 14. stol. Po maši nadaljevanje poti do hotela v Pragi, večerja in nočitev.

Tipične češke dobrote
Tipične češke dobrote © Aritours

2. dan: sobota, 16. oktober

Zajtrk. Dan namenimo PRAGI, eni najlepših evropskih prestolnic, ki nas očara s čudovitimi palačami, cerkvami in ulicami, ki še danes dihajo s tisto srednjeveško sapo kot takrat, ko se je imenovala zlata Praga. Mesto z več kot tisočletno zgodovino je kljub številnim nesrečam ohranilo podobo prestolnice naklonjene umetnosti. Najprej se zapeljemo v predel mesta imenovan VINOHRADI.

Slavni slovenski arhitekt Jožef Plečnik je pustil močan pečat v češki prestolnici, saj je na povabilo takratnega češkoslovaškega predsednika Masaryka tukaj deloval med letoma 1920 in 1935, ko je prenovil in vtisnil novo podobo sedežu čeških vladarjev gradu Hradčani ter se lotil gradnje mogočnega sakralnega objekta, ki sodi v sam vrh njegovega ustvarjanja, cerkve Srca Jezusovega v Vinohradih.

Po maši se zapeljemo na grič nad levim bregom Vltave in obiščemo zgodovinski kompleks HRADČANI. Praški grad je že stoletja sedež čeških vladarjev, v znameniti gotski katedrali sv. Vida, ki je pravi biser Prage in Hradčanov, so grobovi čeških kraljev in svetnikov: sv. Vida mučenca iz obdobja preganjanja kristjanov pod cesarjem Dioklecijanom, sv. Janeza Nepomuka in sv. Venčeslava, sv. Vojteha tudi grob Barbare Celjske, ...

Sprehodimo se tudi po občudovanja vrednih grajskih dvoriščih in po znameniti »Zlati ulički.« V bližnji romarski cerkvi Loreto pa si ogledamo še kopijo Nazareške »svete hiše«. V nadaljevanju se spustimo v mestno središče, kjer se ustavimo na slavnem Karlovem mostu iz katerega so vrgli v reko sv. Janeza Nepomuka, navduši nas mestni trg s številnimi lepimi palačami in mestno hišo na kateri občudujemo slavno astronomsko uro, spomenik Jana Husa, staro univerzo Carolinum, ...

V krasni Tynski cerkvi Marijinega vnebovzetja se ustavimo pri kipu sv. Cirila in Metoda ter se spomnimo blaženega škofa Slomška, saj je bila prav tukaj leta 1860 uvedena Slomškova bratovščina sv. Cirila in Metoda. Še nekaj prostega časa za samostojne oglede nato pa naš čaka še pristno češko doživetje v eni od praških pivnic, kjer si ob večerji obvezno privoščimo še kozarec piva ali dva. Nočitev v hotelu.

Katedrala sv. Petra in pavla v Brnu
Katedrala sv. Petra in pavla v Brnu © Aritours

3. dan: nedelja, 17. oktober

Po zajtrku vožnja v BRNO in ogled starega mestnega središča moravske prestolnice ob vznožju slikovitega češko-moravskega gričevja. Sprehodimo se po prostranem Zelenjavnem trgu z lepim vodnjakom, mimo zanimivega ukrivljenega pročelja stare mestne hiše, možička na Jakobovi cerkvi, Mahenovega gledališča, ... ter se povzpnemo do mogočne gotske katedrale Sv. Petra in Pavla, katere zvonovi bijejo ob 11. namesto ob 12. uri. Po maši še nekaj prostega časa in zadnje češko pivo in že smo na poti proti domu, kamor se vrnemo v večernih urah.

Prijave: 02 252 16 19

Dogodki
Jožica Ličen (photo: ARO) Jožica Ličen (photo: ARO)

Po večno plačilo k Bogu odšla Jožica Ličen

Na tiho nedeljo je odšla po zasluženo plačilo k Bogu dolgoletna sodelavka in ravnateljica Škofijske Karitas Koper, Jožica Ličen. Poznali smo jo kot neutrudno prostovoljko, ki je desetletja z vsemi ...

Dr. Federico Potočnik (photo: Rok Mihevc) Dr. Federico Potočnik (photo: Rok Mihevc)

Federico Potočnik: Stavka je nujna

Stavka na pobudo Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides se vleče že dva meseca, a rešitve še ni na vidiku. Eden od tistih, ki stavkajo, je tudi infektolog dr. Federico V. Potočnik, ...

Nekdanji vojaški vikar Jože Plut (photo: ) Nekdanji vojaški vikar Jože Plut (photo: )

Bela zastava ni ponižujoča predaja

Po dveh letih vojne v Ukrajini, ki je terjala na obeh straneh preveč smrti, je poziv papeža Frančiška k pogajanjem več kot na mestu. A nekateri odzivi so bili ob besedi »bela zastava« burni, ...

Nekdanji dijaki Škofijske gimnazije  (photo: Rok Mihevc) Nekdanji dijaki Škofijske gimnazije  (photo: Rok Mihevc)

Iz istega gnezda odleteli na različna področja

Pred začetkom tedna katoliškega šolstva smo se v Kolokviju pogovarjali z nekdanjimi dijaki Škofijske gimnazije Antona Martina Slomška v Mariboru. Ana Ferš, Larisa Krajnc, Izidor Jelenc in Metod ...

Br. Štefan Kožuh v samostanu Celice pri Cortini (photo: Rok Mihevc) Br. Štefan Kožuh v samostanu Celice pri Cortini (photo: Rok Mihevc)

Molitev je utrip, ki daje moji duši življenje #video

Osrednje misijonske govore v sklopu 19. Radijskega misijona pripravlja kapucin br. Štefan Kožuh. Nastajajo v krajih svetega Frančiška Asiškega. Prvi nagovor je nastal v Celicah pri Cortoni, ...