Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Papež Frančišek (foto: cathopic.com)
Papež Frančišek | (foto: cathopic.com)

Kakšne filme gleda papež?

Papež in Sveti sedež | 20.07.2021, 13:58 Marjana Debevec

Medtem ko je papež Benedikt XVI. navdušen nad klasično glasbo in tudi sam igra klavir, se papež Frančišek navdušuje nad filmi. Še posebej ga je pritegnil režiser Federico Fellini. Meni namreč, da je treba avdio-vizualno dediščino visoke verske, umetniške in človeške vrednosti ohraniti za prihodnje rodove. Zato želi v Vatikanu ustvariti filmski arhiv.

V zadnjem od svojih intervjujev papež razmišlja, da bi bilo dobro v Vatikanu postaviti mediateko, v kateri bi zbrali avdio-vizualno dediščino. Za navdušenju nad filmom se papež lahko zahvali svojim staršem, je pojasnil v pogovoru za knjigo Daria Eduarda Viganoja z naslovom: Pogled: Vrata srca, ki bo v teh dneh izšla v Italiji. Ti so Jorgeja in njegove brate in sestre pogosto peljali v kino. Posebej ga je nagovarjal italijanski neorealizem. »Ti filmi, so nam odprli oči za nov pogled na resničnost,« je pojasnil v intervjuju. V luči trenutnih razmer v svetu, predvsem zaradi pandemije, je takšen nov, čist pogled na stvari po njegovem nujno potreben.

Svetega očeta posebej navdušuje režiser Federico Fellini. »Njemu je uspelo,« poudarja Frančišek, »da je usmeril pogled na človeka z obrobja, na osamljene in zapuščene.« Najrajši ima njegov film Cesta iz leta 1954, tudi zato, ker vsebuje številne prikrite namige na Frančiška Asiškega. Kot vemo je prav po navdihu asiškega ubožca sedanji sveti oče izbral svoje ime.

Papež in Sveti sedež
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Eva Golob (photo: ZSPM) Eva Golob (photo: ZSPM)

Eva Golob: Ponosni na podeželske korenine

»Vsako leto pripravimo zelo pester program skozi celo leto in številni naši dogodki so tradicionalni. Eden takih je državni kviz Mladi in kmetijstvo, ki bo (danes) v Velikih Laščah potekal že ...