Maja Morela
Andrej Novljan
Tone Gorjup
Dr.  Maksimiljan Matjaž (foto: Osebni arhiv)
Dr. Maksimiljan Matjaž | (foto: Osebni arhiv)

Naš gost: Dr. Maksimilijan Matjaž

29.05.2021, 21:44 Mateja Subotičanec

Dr. Maksimilijan Matjaž je bil dijak srednje ekonomske šole in za študij se je naprej odločil za zgodovino. Kmalu po prihodu v Ljubljano je uvidel, da študij zgodovine na Filozofski fakulteti ne bo zanj. Kaj hitro se je odločil za preusmeritev na Teološko fakulteto.

V oddaji omeni zgled razgledanega župnika, ki je nanj in na ostale ministrante naredil velik vtis in je imel tudi vpliv na njegov nadaljnji razvoj.

Na Teološki fakulteti je odkrival svetopisemske osnove in arheologijo. S hvaležnostjo se spominja profesorja dr. Marijana Peklaja. Z izrednim navdušenjem je predajal odkritja pri izkopavanjih Jerihe, pri katerih je tudi sam sodeloval. Za našega gosta je bil to nov svet, ki ga je izredno zanimal in privlačil.

Dr. Maksimilijan Matjaž se s hvaležnostjo spominja tudi dr. Franceta Rozmana. Študentom je znal zbuditi ljubezen do evangelista Marka.

Študij je celjskega škofa peljal tudi v tujino: leta 1991 je šel po dodatno znanje Svetega pisma na Papeški biblični inštitut v Rim, leta 1995 je dosegel doseže licenciat bibličnih ved. Študij je še nadaljeval na papeški univerzi Gregoriana pod mentorstvom p. Klemensa Stocka.

Junija leta 1998 je zagovarjal doktorsko tezo z naslovom Pomen motiva strahu v kristologiji Markovega evangelija. Leta 2000 se je podal na nadaljnji študij biblične arheologije na Frančiškanski biblični šoli v Jeruzalemu.

Dr.  Maksimiljan Matjaž
Dr. Maksimiljan Matjaž © Osebni arhiv

Dr. Maksimilijan Matjaž poudarja branje Svetega pisma in z žalostjo ugotavlja, da Knjigo knjig sicer imamo po domovih, večinoma na policah. Na vprašanje, koliko poznamo vsebino Pisma, je povedal, da Knjigo poznamo zelo slabo. Naš gost pa Besedo dobro pozna in ko citira apostola Pavla poudarja besede
gorečega apostola: »Ne živim več jaz, ampak Kristus živi v meni.«
(Galačanom, 2,20)

Take gorečnosti mu želimo sodelavci Radia Ognjišče in vse dobro na škofovskem mestu.
Vabljeni k poslušanju celotne oddaje!

Dvigalo (v ozadju) in vse zbrane je blagoslovil škof Jurij Bizjak. (photo: VaticanNews) Dvigalo (v ozadju) in vse zbrane je blagoslovil škof Jurij Bizjak. (photo: VaticanNews)

»Jožica, bodi ponižna, ni se treba delati heroja«

V vasi Cesta pod Vipavskim križem je včeraj škof Jurij Bizjak slovesno blagoslovil montažno dvigalo, ki bo Jožici Ličen omogočilo večjo samostojnost in možnost gibanja. Dvigalo je bilo najprej ...

Klic dobrote 2022 (photo: Tatjana Splichal) Klic dobrote 2022 (photo: Tatjana Splichal)

"Priznam, sinoči sem zelo težko zaspala"

Priznam, sinoči sem zelo težko zaspala. Zvečerilo se je in dan se je že pošteno nagnil proti današnjemu jutru, ko sem v glavi še vedno prevrtavala film letošnjega Klica dobrote, ki je v pomoči ...

Nataša Pirc Musar in Anže Logar (photo: Rok Mihevc) Nataša Pirc Musar in Anže Logar (photo: Rok Mihevc)

Zadnje soočenje: Logar ali Pirc Musar?

Volitve predsednika republike so vse bližje, ankete za zdaj kažejo zmago dr. Nataše Pirc Musar, čeprav je v prvem krogu slavil dr. Anže Logar. Na soočenju, ki smo ga tokrat pripravili, sta oba ...