Mateja F. Novljan
Marko Zupan
Tanja Dominko
Dr.  Maksimiljan Matjaž (foto: Osebni arhiv)
Dr. Maksimiljan Matjaž | (foto: Osebni arhiv)

Naš gost: Dr. Maksimilijan Matjaž

29.05.2021, 21:44 Mateja Subotičanec

Dr. Maksimilijan Matjaž je bil dijak srednje ekonomske šole in za študij se je naprej odločil za zgodovino. Kmalu po prihodu v Ljubljano je uvidel, da študij zgodovine na Filozofski fakulteti ne bo zanj. Kaj hitro se je odločil za preusmeritev na Teološko fakulteto.

V oddaji omeni zgled razgledanega župnika, ki je nanj in na ostale ministrante naredil velik vtis in je imel tudi vpliv na njegov nadaljnji razvoj.

Na Teološki fakulteti je odkrival svetopisemske osnove in arheologijo. S hvaležnostjo se spominja profesorja dr. Marijana Peklaja. Z izrednim navdušenjem je predajal odkritja pri izkopavanjih Jerihe, pri katerih je tudi sam sodeloval. Za našega gosta je bil to nov svet, ki ga je izredno zanimal in privlačil.

Dr. Maksimilijan Matjaž se s hvaležnostjo spominja tudi dr. Franceta Rozmana. Študentom je znal zbuditi ljubezen do evangelista Marka.

Študij je celjskega škofa peljal tudi v tujino: leta 1991 je šel po dodatno znanje Svetega pisma na Papeški biblični inštitut v Rim, leta 1995 je dosegel doseže licenciat bibličnih ved. Študij je še nadaljeval na papeški univerzi Gregoriana pod mentorstvom p. Klemensa Stocka.

Junija leta 1998 je zagovarjal doktorsko tezo z naslovom Pomen motiva strahu v kristologiji Markovega evangelija. Leta 2000 se je podal na nadaljnji študij biblične arheologije na Frančiškanski biblični šoli v Jeruzalemu.

Dr.  Maksimiljan Matjaž
Dr. Maksimiljan Matjaž © Osebni arhiv

Dr. Maksimilijan Matjaž poudarja branje Svetega pisma in z žalostjo ugotavlja, da Knjigo knjig sicer imamo po domovih, večinoma na policah. Na vprašanje, koliko poznamo vsebino Pisma, je povedal, da Knjigo poznamo zelo slabo. Naš gost pa Besedo dobro pozna in ko citira apostola Pavla poudarja besede
gorečega apostola: »Ne živim več jaz, ampak Kristus živi v meni.«
(Galačanom, 2,20)

Take gorečnosti mu želimo sodelavci Radia Ognjišče in vse dobro na škofovskem mestu.
Vabljeni k poslušanju celotne oddaje!

Rok Gregorčič, Tadej Pagon, Janez Pavel Šuštar, Janez Meglen (photo: Rok Mihevc) Rok Gregorčič, Tadej Pagon, Janez Pavel Šuštar, Janez Meglen (photo: Rok Mihevc)

Cerkev v Sloveniji dobila štiri nove duhovnike

»Vsak nov duhovnik je za Cerkev vir veselja in znamenje upanja, da nam Gospod daje duhovnih poklicev in da so še tisti, ki slišijo Božje povabilo in nanj odgovorijo,« pravi predsednik Slovenske ...

Osrednja drzavna proslava na predvecer dneva drzavnosti. Predsednik republike Borut Pahor. (photo: Jure Makovec/STA) Osrednja drzavna proslava na predvecer dneva drzavnosti. Predsednik republike Borut Pahor. (photo: Jure Makovec/STA)

Slovenci obeležujemo dan državnosti

Praznujemo dan državnosti. Osrednja slovesnost ob prazniku je bila sinoči na ljubljanskem Kongresnem trgu. Pred proslavo sta potekali slavnostni seji državnega zbora in državnega sveta, predsednik ...

Novomašniki 2022 (photo: Rok Mihevc) Novomašniki 2022 (photo: Rok Mihevc)

To so letošnji novomašniki

V Sloveniji imamo letos štiri novomašnike, trije so iz ljubljanske nadškofije, eden pa iz novomeške škofije. To so: Janez Pavel Šuštar, Rok Gregorčič, Tadej Pagon in Janez Meglen. Kako so slišali ...

Gostje oddaje Pogovor o (photo: Rok Mihevc) Gostje oddaje Pogovor o (photo: Rok Mihevc)

Štirje so se odločili

Praznik svetih Petra in Pavla je pri nas običajno dan duhovniških posvečenj. Pri nas so ga letos prejeli Janez Pavel Šuštar, Tadej Pagon, Janez Meglen in Rok Gregorčič.