Blaž LesnikBlaž Lesnik
Andrej NovljanAndrej Novljan
Petra StoparPetra Stopar
Dr.  Maksimiljan Matjaž (foto: Osebni arhiv)
Dr. Maksimiljan Matjaž | (foto: Osebni arhiv)

Naš gost: Dr. Maksimilijan Matjaž

Naš gost | 29.05.2021, 21:44 Mateja Subotičanec

Dr. Maksimilijan Matjaž je bil dijak srednje ekonomske šole in za študij se je naprej odločil za zgodovino. Kmalu po prihodu v Ljubljano je uvidel, da študij zgodovine na Filozofski fakulteti ne bo zanj. Kaj hitro se je odločil za preusmeritev na Teološko fakulteto.

V oddaji omeni zgled razgledanega župnika, ki je nanj in na ostale ministrante naredil velik vtis in je imel tudi vpliv na njegov nadaljnji razvoj.

Na Teološki fakulteti je odkrival svetopisemske osnove in arheologijo. S hvaležnostjo se spominja profesorja dr. Marijana Peklaja. Z izrednim navdušenjem je predajal odkritja pri izkopavanjih Jerihe, pri katerih je tudi sam sodeloval. Za našega gosta je bil to nov svet, ki ga je izredno zanimal in privlačil.

Dr. Maksimilijan Matjaž se s hvaležnostjo spominja tudi dr. Franceta Rozmana. Študentom je znal zbuditi ljubezen do evangelista Marka.

Študij je celjskega škofa peljal tudi v tujino: leta 1991 je šel po dodatno znanje Svetega pisma na Papeški biblični inštitut v Rim, leta 1995 je dosegel doseže licenciat bibličnih ved. Študij je še nadaljeval na papeški univerzi Gregoriana pod mentorstvom p. Klemensa Stocka.

Junija leta 1998 je zagovarjal doktorsko tezo z naslovom Pomen motiva strahu v kristologiji Markovega evangelija. Leta 2000 se je podal na nadaljnji študij biblične arheologije na Frančiškanski biblični šoli v Jeruzalemu.

Dr.  Maksimiljan Matjaž
Dr. Maksimiljan Matjaž © Osebni arhiv

Dr. Maksimilijan Matjaž poudarja branje Svetega pisma in z žalostjo ugotavlja, da Knjigo knjig sicer imamo po domovih, večinoma na policah. Na vprašanje, koliko poznamo vsebino Pisma, je povedal, da Knjigo poznamo zelo slabo. Naš gost pa Besedo dobro pozna in ko citira apostola Pavla poudarja besede
gorečega apostola: »Ne živim več jaz, ampak Kristus živi v meni.«
(Galačanom, 2,20)

Take gorečnosti mu želimo sodelavci Radia Ognjišče in vse dobro na škofovskem mestu.
Vabljeni k poslušanju celotne oddaje!

Naš gost
Damijana Medved (photo: Rok Mihevc) Damijana Medved (photo: Rok Mihevc)

Katera je vaša najlepša slovenska beseda?

Leta 1999 je Unesco 21. februar razglasil za mednarodni dan maternega jezika. Datum je bil izbran kot spomin na protest in smrt bengalskih študentov, ki so 21. februarja 1952 v Pakistanu zahtevali ...

Gnojenje z živinskimi gnojili z mehanizacijo z nizkimi izpusti v zrak (photo: Franz W. / Pixabay) Gnojenje z živinskimi gnojili z mehanizacijo z nizkimi izpusti v zrak (photo: Franz W. / Pixabay)

O časovnih prepovedih gnojenja

Z gnojenjem zemlji vračamo hranila, ki jih v času vegetacije gojene kmetijske rastline porabijo. Uredba o varstvu voda pred onesnaževanjem z nitrati iz kmetijskih virov predpisuje, da se v zimskem ...

Aleš Abram in Maja Morela z družbo (photo: Urša Sešek) Aleš Abram in Maja Morela z družbo (photo: Urša Sešek)

Kačo namesto psa?

V studiu smo poleg Aleša Abrama iz Društva ljubiteljev eksotičnih živali Bioexo gostili tudi rdečerepega udava Feliksa in bradato agamo Tineta. Aleš Abram poudarja, da se eksotičnih živali držijo ...