Jure Sešek
Boštjan Smole
Tone Gorjup
Dr.  Maksimiljan Matjaž (foto: Osebni arhiv)
Dr. Maksimiljan Matjaž | (foto: Osebni arhiv)

Naš gost: Dr. Maksimilijan Matjaž

29.05.2021, 21:44 Mateja Subotičanec

Dr. Maksimilijan Matjaž je bil dijak srednje ekonomske šole in za študij se je naprej odločil za zgodovino. Kmalu po prihodu v Ljubljano je uvidel, da študij zgodovine na Filozofski fakulteti ne bo zanj. Kaj hitro se je odločil za preusmeritev na Teološko fakulteto.

V oddaji omeni zgled razgledanega župnika, ki je nanj in na ostale ministrante naredil velik vtis in je imel tudi vpliv na njegov nadaljnji razvoj.

Na Teološki fakulteti je odkrival svetopisemske osnove in arheologijo. S hvaležnostjo se spominja profesorja dr. Marijana Peklaja. Z izrednim navdušenjem je predajal odkritja pri izkopavanjih Jerihe, pri katerih je tudi sam sodeloval. Za našega gosta je bil to nov svet, ki ga je izredno zanimal in privlačil.

Dr. Maksimilijan Matjaž se s hvaležnostjo spominja tudi dr. Franceta Rozmana. Študentom je znal zbuditi ljubezen do evangelista Marka.

Študij je celjskega škofa peljal tudi v tujino: leta 1991 je šel po dodatno znanje Svetega pisma na Papeški biblični inštitut v Rim, leta 1995 je dosegel doseže licenciat bibličnih ved. Študij je še nadaljeval na papeški univerzi Gregoriana pod mentorstvom p. Klemensa Stocka.

Junija leta 1998 je zagovarjal doktorsko tezo z naslovom Pomen motiva strahu v kristologiji Markovega evangelija. Leta 2000 se je podal na nadaljnji študij biblične arheologije na Frančiškanski biblični šoli v Jeruzalemu.

Dr.  Maksimiljan Matjaž
Dr. Maksimiljan Matjaž © Osebni arhiv

Dr. Maksimilijan Matjaž poudarja branje Svetega pisma in z žalostjo ugotavlja, da Knjigo knjig sicer imamo po domovih, večinoma na policah. Na vprašanje, koliko poznamo vsebino Pisma, je povedal, da Knjigo poznamo zelo slabo. Naš gost pa Besedo dobro pozna in ko citira apostola Pavla poudarja besede
gorečega apostola: »Ne živim več jaz, ampak Kristus živi v meni.«
(Galačanom, 2,20)

Take gorečnosti mu želimo sodelavci Radia Ognjišče in vse dobro na škofovskem mestu.
Vabljeni k poslušanju celotne oddaje!

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Naš gost

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Dolina (photo: Župnija Dolina) Dolina (photo: Župnija Dolina)

Dolinski zvonovi utihnili po več kot tisoč letih

Po odredbi tržaškega sodišča so v Dolini pri Trstu v torek zasegli zvonove mogočnega zvonika župnije sv. Urha. Tamkajšnji župnijski upravitelj Klemen Zalar je nad dejanjem razočaran. Razlog naj bi ...

Quo vadis zvonovi? (photo: Izidor Šček) Quo vadis zvonovi? (photo: Izidor Šček)

Gabriel Kavčič za Domovino: Nauk utišanih zvonov

Že prejšnjo nedeljo smo poročali, da so po odredbi tržaškega sodišča v Dolini pri Trstu zasegli zvonove v mogočnem zvoniku tamkajšnje župnije sv. Urha. Razlog za to naj bi bila tožba šestih ...

Gostje 4. Svetovalnice na temo covida so bili: dr. Tatjana Lejko Zupanc, dr. Alojz Ihan in dr. Bojana Beović (photo: Svetovni splet, Rok Mihevc) Gostje 4. Svetovalnice na temo covida so bili: dr. Tatjana Lejko Zupanc, dr. Alojz Ihan in dr. Bojana Beović (photo: Svetovni splet, Rok Mihevc)

Covid: Neodgovorjena vprašanja

V Svetovalnici smo se posvetili preostalim vprašanjem, ki ste jih pred časom postavili poslušalci na temo epidemije in cepljenja. Ali se lahko težave z obrabo sklepov povečajo po prebolelem ...