Alen SalihovićAlen Salihović
Rajko Štefanič (foto: Milan Skledar )
Rajko Štefanič | (foto: Milan Skledar )

Poslovil se je Rajko Štefanič (1947 - 2021)

| 14.05.2021, 06:09 Robert Božič

V dopolnjenem 75. letu se je po hudi bolezni poslovil Rajko Štefanič, kmet in gostilničar iz Zupančičevega hrama v Dragatušu, dolgoletni predsednik Zveze lastnikov gozdov Slovenije, ki si je skupaj s somišljeniki aktivno prizadeval za dobro slovenskega podeželja in vseh, ki tam živijo in delajo. Slovo od pokojnega bo popoldne ob 17.00.

Za 4500 goldinarjev je njegov ded kupil domačijo od očeta pesnika Otona Župančiča, ki se je takrat, ko je otroška leta še preživljal v Beli Krajini, pisal Zupančič, kasneje, v kljubovanju nemškemu izgovoru njegovega priimka, pa ga spremenil na Župančič. Veliko zanimivih zgodb o srečevanju z Župančičem in njegovimi otroci je znal povedati Rajko Šefanič, še posebej ko je goste popeljal po pesnikovi spominski sobi.

Rajko Štefanič s pogodbo o nakupu Župančičevine
Rajko Štefanič s pogodbo o nakupu Župančičevine © Robert Božič

"Z veseljem vsakemu pokažem to sobo, ki smo jo skrbno uredili, spregovorim in predstavim slikovni material, skrbno pa hranim kupno pogodbo te hiše in pismo, ki ga je Župančič pisal mojemu očetu, med vojno, leta 1942, kot zahvalo za dar, ki ga je oče poslal v Ljubljano v času vojne..."

Leta 2013 sem ga gostil v oddaji Naš gost in takrat je med drugim povedal:

"Kmetija je rdeča nit, ki pelje do današnjih dni, in upam bo tudi naprej, ker sin Marko ima voljo za to, pomemben vir dohodkov naše kmetije pa je ravno gozd. Polovico površin 30 hektarske kmetije je gozd, ta gozd skrbno obdelamo, mogoče tudi za to, ker smo ena redkih kmetij v Beli krajini, ki nima svojega vinograda. In zato imam tudi več časa, da se posvetim negi in pomlajevanju gozda."

Po nesreči v gozdu, po kateri je postal invalid, je veliko energije in časa namenjal delovanju v dobro skupnosti, predvsem pod okriljem domačega društva lastnikov gozdov, še bolj pa kasneje, ko so ga izvolili za predsednika Zveze lastnikov gozdov Slovenije.

Predvsem je s somišljeniki želel in si prizadeval, da bi tudi v Sloveniji sprejeli take zakonodajne rešitve, ki bi spoštovale ustavo in lastnikom gozdov ne bi omejevale lastninskih pravic, temveč bi jim omogočale preudarno gospodarjenje z gozdovi v vsej pestri paleti gozdnih funkcij.

Previdno z obdavčitvami!

Pred leti sem ga v enem od intervjujev prosil za misel, ki jo namenja mladim na podeželju in oblastnikom, ki so takrat izsiljevali z obdavčitvami kmetijskih zemljišč in gozdov. Prepričan sem, da je to, kar je povedal, na en način njegova oporoka:
»Mladim na podeželju bi položil na dušo in jim svetoval, da vedno so bile krize, vedno so bile težave, vztrajajte v dobrem in prepričanju, da so tudi vaši predniki, ko so obvarovali ali pa skupaj spravljali, se morali odreči marsičemu. Oblastnikom pa bi sporočil, da reveža ne bodo zatrli, kajti revščino bolj kot jo zatiraš, več je je. Torej previdno z obdavčitvami, previdno z bremeni na področju podeželja, ki je tako ranljivo in občutljivo!«

Od Rajka Štefaniča, velikega Slovenca, ki je pustil globoko sled dobrote in nesebičnega dela za dobro skupnosti, se bodo popoldne ob 17.00 poslovili na pokopališču v Dragatušu.

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...