Maja MorelaMaja Morela
Miha MočnikMiha Močnik
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Rajko Štefanič (foto: Milan Skledar )
Rajko Štefanič | (foto: Milan Skledar )

Poslovil se je Rajko Štefanič (1947 - 2021)

| 14.05.2021, 06:09 Robert Božič

V dopolnjenem 75. letu se je po hudi bolezni poslovil Rajko Štefanič, kmet in gostilničar iz Zupančičevega hrama v Dragatušu, dolgoletni predsednik Zveze lastnikov gozdov Slovenije, ki si je skupaj s somišljeniki aktivno prizadeval za dobro slovenskega podeželja in vseh, ki tam živijo in delajo. Slovo od pokojnega bo popoldne ob 17.00.

Za 4500 goldinarjev je njegov ded kupil domačijo od očeta pesnika Otona Župančiča, ki se je takrat, ko je otroška leta še preživljal v Beli Krajini, pisal Zupančič, kasneje, v kljubovanju nemškemu izgovoru njegovega priimka, pa ga spremenil na Župančič. Veliko zanimivih zgodb o srečevanju z Župančičem in njegovimi otroci je znal povedati Rajko Šefanič, še posebej ko je goste popeljal po pesnikovi spominski sobi.

Rajko Štefanič s pogodbo o nakupu Župančičevine
Rajko Štefanič s pogodbo o nakupu Župančičevine © Robert Božič

"Z veseljem vsakemu pokažem to sobo, ki smo jo skrbno uredili, spregovorim in predstavim slikovni material, skrbno pa hranim kupno pogodbo te hiše in pismo, ki ga je Župančič pisal mojemu očetu, med vojno, leta 1942, kot zahvalo za dar, ki ga je oče poslal v Ljubljano v času vojne..."

Leta 2013 sem ga gostil v oddaji Naš gost in takrat je med drugim povedal:

"Kmetija je rdeča nit, ki pelje do današnjih dni, in upam bo tudi naprej, ker sin Marko ima voljo za to, pomemben vir dohodkov naše kmetije pa je ravno gozd. Polovico površin 30 hektarske kmetije je gozd, ta gozd skrbno obdelamo, mogoče tudi za to, ker smo ena redkih kmetij v Beli krajini, ki nima svojega vinograda. In zato imam tudi več časa, da se posvetim negi in pomlajevanju gozda."

Po nesreči v gozdu, po kateri je postal invalid, je veliko energije in časa namenjal delovanju v dobro skupnosti, predvsem pod okriljem domačega društva lastnikov gozdov, še bolj pa kasneje, ko so ga izvolili za predsednika Zveze lastnikov gozdov Slovenije.

Predvsem je s somišljeniki želel in si prizadeval, da bi tudi v Sloveniji sprejeli take zakonodajne rešitve, ki bi spoštovale ustavo in lastnikom gozdov ne bi omejevale lastninskih pravic, temveč bi jim omogočale preudarno gospodarjenje z gozdovi v vsej pestri paleti gozdnih funkcij.

Previdno z obdavčitvami!

Pred leti sem ga v enem od intervjujev prosil za misel, ki jo namenja mladim na podeželju in oblastnikom, ki so takrat izsiljevali z obdavčitvami kmetijskih zemljišč in gozdov. Prepričan sem, da je to, kar je povedal, na en način njegova oporoka:
»Mladim na podeželju bi položil na dušo in jim svetoval, da vedno so bile krize, vedno so bile težave, vztrajajte v dobrem in prepričanju, da so tudi vaši predniki, ko so obvarovali ali pa skupaj spravljali, se morali odreči marsičemu. Oblastnikom pa bi sporočil, da reveža ne bodo zatrli, kajti revščino bolj kot jo zatiraš, več je je. Torej previdno z obdavčitvami, previdno z bremeni na področju podeželja, ki je tako ranljivo in občutljivo!«

Od Rajka Štefaniča, velikega Slovenca, ki je pustil globoko sled dobrote in nesebičnega dela za dobro skupnosti, se bodo popoldne ob 17.00 poslovili na pokopališču v Dragatušu.

Dijaki frizerske šole so uredili stanovalce doma starejših (photo: FB DEOS Center starejših Črnuče) Dijaki frizerske šole so uredili stanovalce doma starejših (photo: FB DEOS Center starejših Črnuče)

Kaj hitro se je naredila prava vrsta ...

Tudi v DEOS Center starejših Črnuče je prišla pomlad in s tem čas za spremembe. Tako so stanovalci medse povabili dijaki Srednje frizerske šole, ki so se vabilu z veseljem odzvali, pišejo na ...