Jure Sešek
Aleš Karba
Alen Salihović
Reflektor (foto: Tomaž Rihtar)
Reflektor | (foto: Tomaž Rihtar)

Družina ima nov reflektor

16.05.2021, 06:39 s. Meta Potočnik

Naše življenje, predvsem mladih, je močno zaznamovano predvsem s spletnimi mediji, kjer lahko z nekaj kliki pridemo do vseh mogočih vsebin in novic. A kako ločiti zrnje od plev v brezmejni medijski krajini? Prav gotovo je na mestu preudarna izbira uporabnikov, velika pa je tudi odgovornost tistih, ki medije ustvarjajo. In danes je to lahko skoraj vsak, pravi novinarka, urednica Naše Družine, Mojca Purger, ki v našem pogovoru razkriva podrobnosti o novi oddaji časnika Družina - Reflektor - in o papeževi poslanici, ki jo je napisal za 55. svetovni dan sredstev družbenega obveščanja ali na kratko za dan medijev.

Kakšen je po vašem mnenju pozitiven odnos kristjana do sredstev družbenega obveščanja?

Najprej se mi zdi potrebno prevesti to zastarelo besedno zvezo »sredstva družbenega obveščanja«. Če bi vprašali koga iz mlajše generacije, bi najbrž moral kar dolgo tuhtati, da bi ugotovil, da gre za medije. Med klasične medije spadajo časopisi, revije, radio in televizija, v zadnjem času pa pomembno vlogo obveščanja prevzemajo novi, digitalni mediji, kot ste že omenili.

In če so pri klasičnih medijih novinarji in uredniki tisti, ki pripravljajo novice in se bi pri tem naj vsaj načeloma držali nekih pravil in standardov, so pri novih medijih novinarji in uredniki pravzaprav vsi. Vsak, ki ima facebook profil ali račun na Twitterju je na nek način medijski delavec, saj izbira, kaj in kako bo dal neko informacijo v javnost.

Pozitiven odnos kristjana do klasičnih medijev je v tem, da pozna njihovo delovanje, da na primer loči, kdaj novinar podaja dejstva in kdaj mnenja, da zna prepoznati neuravnoteženo poročanje, da si zna svoje mnenje oblikovati na osnovi preverjenih dejstev in ne na podlagi manipulacij. Kar pa se tiče novih medijev, družbenih omrežij, blogov in podobnih digitalnih platform pa se mi zdi izjemno pomembno, da kristjani tudi na teh omrežjih ohranjamo spoštljiv odnos do drugih, tudi do drugače mislečih, da odpiramo vrata dialogu in da iščemo izvirne načine, kako spregovoriti o veseli novici. Predvsem si kristjani ne bi smeli privoščiti žaljenja drugih– ne v živo, ne prek medijev.

Mojca Purger
Mojca Purger © Tomaž Rihtar

Družina letos vstopa v 70. leto delovanja. Ali je vloga časopisa Družina danes drugačna kot je bila v preteklosti?

Če je bila Družina pod totalitarnim sistemom glasnik krščanstva, je v času po osamosvojitvi vse bolj postajala samozavestni glas kristjanov v slovenski družbi. Danes časopis Družina to poslanstvo nadaljuje in širi, saj vse, kar se dogaja v našem svetu, osvetljuje s krščanske perspektive. Družina je časopis, ki ne le, da bralce obvešča o aktualnem dogajanju v Cerkvi doma in po svetu, temveč prispeva k povezanosti bralcev v skupnost. V Družini, Naši družini in Slovenskem času izvemo za zgodbe ljudi iz našega občestva, izvemo za dogodke, ki so spremenili našo realnost, in izvemo tudi, kaj se bo dogajalo in kje se lahko pridružimo še sami.

Letošnja poslanica papeža Frančiška ima naslov s »Pridi in poglej«. To povabilo, ki spremlja prva vznemirljiva srečanja Jezusa z učenci, je tudi način vsake pristne človeške komunikacije, ki hoče biti jasna in poštena tako pri urejanju časopisa kot v svetu spleta, kamor se podaja tudi vaš Tednik Družina. Tam ste že prisotni s portalom Aleteia, s 12. majem ste na spletni oder vstopili z novo oddajo Reflektor.

© Tomaž Rihtar

Verjamemo, da je v vsakem človeku neka božja iskrica, hrepenenje po nečem več v življenju, in to želimo s pogovori nagovoriti, vzbuditi to željo po Bogu. Pokazati, kje je resnična sreča.

Ime je zanimivo, v čem je vašo ekipo nagovorilo in zakaj ste se odločili za ta projekt?

Že nekaj časa smo se s sodelavci pogovarjali, da bi bilo dobro okrepiti našo prisotnost na spletu. Poleg prenovljene spletne strani, ki prihaja kmalu, smo pripravili tudi nove video oddaje, kjer lahko človeka tudi vidimo, slišimo ton njegovega glasu, njegove kretnje, vidimo iskrice v očeh ... Splet je v času korone postal praktično naš drugi dom, zato smo se po več mesecih sestankovanj, ko še nismo vedeli, kam nas Duh kliče, odločili za pogovorne oddaje, v katerih bomo osvetljevali vprašanja s področja duhovnosti, družbe in odnosov. In ker želimo osvetljevati, smo za oddaje izbrali ime Reflektor.

Ne želimo biti katoliška televizija, ampak prej katoliška dnevna soba, v katero je povabljen vsak, tako tradicionalni vernik kot tisti, ki krščanstva ne pozna od blizu. Verjamemo, da je v vsakem človeku neka božja iskrica, hrepenenje po nečem več v življenju, in to želimo s pogovori nagovoriti, vzbuditi to željo po Bogu. Pokazati, kje je resnična sreča.

© Tomaž Rihtar

Kje in kdaj si naši poslušalci te oddaje lahko pogledajo?

Oddaje so na ogled vsak teden na Družininem Youtube kanalu.

Vsako sredo ob sedmih zvečer bomo objavili novo oddajo. Zvočni posnetek oddaje pa objavljamo tudi kot podkast, tako da lahko tisti, ki jim je bližje poslušanje, prisluhnejo pogovorom tudi brez videa. Prva oddaja Reflektor z naslovom: Si upam reči: Čudovito sem ustvarjen, z br. Jožkom Smukavcem je bila 12. maja.

Helena Rozman in br. Jožko Smukavec
Helena Rozman in br. Jožko Smukavec © Tomaž Rihtar

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Cerkev na Slovenskem

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Quo vadis zvonovi? (photo: Izidor Šček) Quo vadis zvonovi? (photo: Izidor Šček)

Gabriel Kavčič za Domovino: Nauk utišanih zvonov

Že prejšnjo nedeljo smo poročali, da so po odredbi tržaškega sodišča v Dolini pri Trstu zasegli zvonove v mogočnem zvoniku tamkajšnje župnije sv. Urha. Razlog za to naj bi bila tožba šestih ...

Mediji, novinarji (photo: Pixabay) Mediji, novinarji (photo: Pixabay)

Kdo si zasluži moj glas?

Tem, ki bi jih rad komentiral v tokratnem Našem pogledu, je veliko. Epidemije in njenega poteka se bom izognil, ker menim, da so tisti, ki jim je mar za sodržavljane, ali cepljeni ali pa se strogo ...

Gostje 4. Svetovalnice na temo covida so bili: dr. Tatjana Lejko Zupanc, dr. Alojz Ihan in dr. Bojana Beović (photo: Svetovni splet, Rok Mihevc) Gostje 4. Svetovalnice na temo covida so bili: dr. Tatjana Lejko Zupanc, dr. Alojz Ihan in dr. Bojana Beović (photo: Svetovni splet, Rok Mihevc)

Covid: Neodgovorjena vprašanja

V Svetovalnici smo se posvetili preostalim vprašanjem, ki ste jih pred časom postavili poslušalci na temo epidemije in cepljenja. Ali se lahko težave z obrabo sklepov povečajo po prebolelem ...