Nataša LičenNataša Ličen
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Rok MihevcRok Mihevc
Razglas (foto: Occupying Fascist Italian authorities in Province of Ljubljana, Public domain, via Wikimedia Commons)
Razglas | (foto: Occupying Fascist Italian authorities in Province of Ljubljana, Public domain, via Wikimedia Commons)

Spominjamo se, 11. april

Spominjamo se | 11.04.2021, 15:45 Robert Božič

11. aprila 1806 se je v Ljubljani rodil pesnik in politik grof Anton Aleksander Auersperg. Njegov vzgojitelj je bil Prešeren. V zrelih letih se je posvetil politiki.

Na današnji dan 810 je v Kamniku umrl skladatelj Jakob Frančišek Zupan. Rojen je bil v Hensbergu na Zgornjem Štajerskem. Po študiju glasbe je prišel v Kamnik, kjer je bil od 1757 organist in učitelj. Poučeval je tudi na Glavarjevi zasebni šoli v Komendi. Ohranilo se je nad dvajset njegovih cerkvenih skladb. Uglasbil je prvo izvirno slovensko opero Belin ; notni zapis je bil izgubljen. Muzikologi njegova dela uvrščajo v vrh cerkvene glasbe slovenskega zgodnjega klasicizma.

11. aprila 1828 se je v Moravčah rodil pesnik, prevajalec, buditelj in duhovnik Anton Oliban. Pesmi je objavljal v Novicah, v Drobtinicah in v Zgodnji daníci.

Na današnji dan 1875 se je v Beltincih rodil urednik in duhovnik Ivan Baša. Od 1908 je bil župnik v Bogojíni. Tja je povabil Plečnika, da naredi načrt za novo cerkev.

11. aprila 1941 so italijanske čete vkorakale v Ljubljano. Njihova okupacija sprva ni bila primerljiva nemški. Italijani so dopustili delo univerze in kulturnih ustanov. V tem duhu je izzvenel tudi poziv bana Natláčena in Narodnega sveta, ki ga je 11. aprila objavil Slovenski dom. V želji, da bi narod ostal čimbolj enoten in da bi okupator naredil čim manj škode, so pozvali Ljubljančane, naj se držijo reda in ostanejo mirni. Komunisti, ki so imeli drugačne načrte, so to smatrali za izdajo in pozneje zaradi tega ustrelili Natláčena. Škof Stanislav Lenič je nekaj let pred svojo smrtjo spregovoril tudi o prihodu Italijanov v Ljubljano in o krivičnih obtožbah škofa Rožmana ob tem:

»Na veliki petek so prikorakali v Ljubljano Italijani. Veliko krivici delajo škofu Rožmanu, ko pravijo, da jih je on povabil. Bil je bil prav tako nesrečen kot vsi drugi pošteni Slovenci. Ni res, da bi šel na proti Italijanom na Vič, kakor so dolgo časa pisali. Ostal je štirinajst dni kakor skrit v domači hiši in sploh ni šel v javnost.«

Spominjamo se
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.