Slavi Košir
Marko Zupan
Tone Gorjup
Razglas (foto: Occupying Fascist Italian authorities in Province of Ljubljana, Public domain, via Wikimedia Commons)
Razglas | (foto: Occupying Fascist Italian authorities in Province of Ljubljana, Public domain, via Wikimedia Commons)

Spominjamo se, 11. april

11.04.2021, 15:45 Robert Božič

11. aprila 1806 se je v Ljubljani rodil pesnik in politik grof Anton Aleksander Auersperg. Njegov vzgojitelj je bil Prešeren. V zrelih letih se je posvetil politiki.

Na današnji dan 810 je v Kamniku umrl skladatelj Jakob Frančišek Zupan. Rojen je bil v Hensbergu na Zgornjem Štajerskem. Po študiju glasbe je prišel v Kamnik, kjer je bil od 1757 organist in učitelj. Poučeval je tudi na Glavarjevi zasebni šoli v Komendi. Ohranilo se je nad dvajset njegovih cerkvenih skladb. Uglasbil je prvo izvirno slovensko opero Belin ; notni zapis je bil izgubljen. Muzikologi njegova dela uvrščajo v vrh cerkvene glasbe slovenskega zgodnjega klasicizma.

11. aprila 1828 se je v Moravčah rodil pesnik, prevajalec, buditelj in duhovnik Anton Oliban. Pesmi je objavljal v Novicah, v Drobtinicah in v Zgodnji daníci.

Na današnji dan 1875 se je v Beltincih rodil urednik in duhovnik Ivan Baša. Od 1908 je bil župnik v Bogojíni. Tja je povabil Plečnika, da naredi načrt za novo cerkev.

11. aprila 1941 so italijanske čete vkorakale v Ljubljano. Njihova okupacija sprva ni bila primerljiva nemški. Italijani so dopustili delo univerze in kulturnih ustanov. V tem duhu je izzvenel tudi poziv bana Natláčena in Narodnega sveta, ki ga je 11. aprila objavil Slovenski dom. V želji, da bi narod ostal čimbolj enoten in da bi okupator naredil čim manj škode, so pozvali Ljubljančane, naj se držijo reda in ostanejo mirni. Komunisti, ki so imeli drugačne načrte, so to smatrali za izdajo in pozneje zaradi tega ustrelili Natláčena. Škof Stanislav Lenič je nekaj let pred svojo smrtjo spregovoril tudi o prihodu Italijanov v Ljubljano in o krivičnih obtožbah škofa Rožmana ob tem:

»Na veliki petek so prikorakali v Ljubljano Italijani. Veliko krivici delajo škofu Rožmanu, ko pravijo, da jih je on povabil. Bil je bil prav tako nesrečen kot vsi drugi pošteni Slovenci. Ni res, da bi šel na proti Italijanom na Vič, kakor so dolgo časa pisali. Ostal je štirinajst dni kakor skrit v domači hiši in sploh ni šel v javnost.«

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Spominjamo se
Laris Gaiser (photo: Rok Mihevc) Laris Gaiser (photo: Rok Mihevc)

Vladimir Putin

Ruski predsednik Vladimir Putin je vrsto analitikov prisilil, da podvomijo v svojo strokovnost in znanje. Dan pred invazijo na Ukrajino še vedno ni bilo moč verjeti, da je tako tvegana poteza ...

Zagreb je preplavilo veselje do življenja (photo: Hod za život) Zagreb je preplavilo veselje do življenja (photo: Hod za život)

»Med nami je vladal velik mir«

V Zagrebu je v soboto več kot 15.000 ljudi slavilo življenje. Pripravili so namreč enega od enajstih hrvaških Pohodov za življenje. Udeležili so se ga tudi predstavniki iz Slovenije.