Nataša LičenNataša Ličen
Andrej NovljanAndrej Novljan
Tanja DominkoTanja Dominko
Požgano cvetje sadnega drevja (foto: Matin Mavsar KGZ Novo mesto)
Požgano cvetje sadnega drevja | (foto: Matin Mavsar KGZ Novo mesto)

VIDEO: Sadjarstvo - Razmere so katastrofalne!

Kmetijstvo | 09.04.2021, 14:22 Robert Božič

V današnjem jutru so se temperature že tretjič v tem tednu v precejšnjem delu Slovenije spustile pod ničlo in povzročale pozebo. Medtem ko so že pred velikonočnimi prazniki mrzla jutra botrovala pozebi marelic in drugih zgodnjih koščičarjev, pa je slovensko sadjarstvo dokončni udarec dobilo z udorom polarnega zraka v minulih treh dneh. Razmere so katastrofalne.

»Prerezi cvetov jablan in hrušk na vseh legah, kažejo 80 do 100 odstotno poškodovanost. Upamo, na boljše razmere, a trenutne razmere kažejo na katastrofo,« je povedala Andreja Brence, svetovalka specialistka s KGZ Novo mesto.

Na dopoldanski novinarski konferenci, ki jo je pripravila KGZS, je skupaj z drugimi strokovnjaki opozorila na nemogoče razmere, v katere so zaradi pozebe pahnjeni slovenski sadjarji, pridelovalci zgodnje zelenjave in tudi vinogradniki.

Letos bodo ob vsa pridelek in le tisti, ki so imeli srečo z mikrolokacijo in zelo dobro delujoč sistem oroševanja z dovolj veliko zalogo vode, bodo uspeli rešiti delček pridelka.

Alenka Caf je dodala, da bomo letos tudi brez jagodičevja, nasadi ameriških borovnic so od mrazu požgani, pozeba pa je vzela tudi posebej odporno jagodičevje:

»Jagoda haskap (sibirska borovnica), za katero je garantirano, da prenese 9 stopinj pod ničlo, cvetovi niso poškodovani, ampak cela rastlina je od mrazu požgana...«

Sadjarji se še nikoli do sedaj niso znašli v tako hudi situaciji, pa je dopoldne opozoril predsednik odbora za sadjarstvo Boris Orešek in dodal, da imajo za ta čas še polne hladilnice lanskih jabolk in hrušk, ki jih zelo težko prodajajo, na drugi strani pa že v začetku aprila tako rekoč prazne sadovnjake zaradi pozebe.

Predsednik KGZS Roman Žveglič se je zaradi nastalih razmer zavzel za takojšnjo pomoč države sadjarstvu v obliki interventnega zakona, oprostitve prizadetih obdavčitve vseh prejemkov, katastrskega dohodka in plačila najemnin za od države najeta zemljišča: »Kdor hitro da, dvakrat da!« je s pregovorom pozval pristojne in zahteval takojšnjo ureditev birokratskih zapletov z vodnimi dovoljenji, kar bi omogočilo razširitev oroševanja na čimveč intenzivnih sadovnjakov:

»Nujno je takoj sprejeti zakon o namakanju in oroševanju, ki bo poenostavil pridobitev vseh dovoljenj in omogočil namakanje in oroševanje v takih primerih!«

Po oceni zbornice je potrebno razmisliti tudi o novih oblikah zavarovanj za katastrofične škode.

Več boste slišali v nedeljski kmetijski oddaji.

Kmetijstvo
Mami je bila na veliko noč pri sestri na obisku. Premik na drugo lokacijo je bil cel podvig. :) (photo: Urša Sešek) Mami je bila na veliko noč pri sestri na obisku. Premik na drugo lokacijo je bil cel podvig. :) (photo: Urša Sešek)

Skrb za ostarelo mami

Živimo v hiši skupaj z mamo, ki ima 85 let. Po možganski kapi 11 let nazaj se je življenje zanjo močno spremenilo. Spremenilo se je tudi za tiste, ki živimo z njo in skrbimo zanjo: to sta sestrina ...

Ta konec tedna priložnost za spoznavanje kakovostne arhitekture (photo: odprtehise) Ta konec tedna priložnost za spoznavanje kakovostne arhitekture (photo: odprtehise)

Dobra arhitektura ni modna muha.

Odprte hiše Slovenije, vseslovenski tridnevni arhitekturni festival, letos že petnajstič po vrsti odpira najsodobnejšo slovensko arhitekturno produkcijo, nove in prenovljene arhitekturne projekte ...