Jože BartoljJože Bartolj
Andrej JermanAndrej Jerman
Tanja DominkoTanja Dominko
Spuščanje gregorčkov ob nabrežini Tržiške Bistrice iz leta 1935 (foto: Arhiv Tržiškega muzeja)
Spuščanje gregorčkov ob nabrežini Tržiške Bistrice iz leta 1935 | (foto: Arhiv Tržiškega muzeja)

»Ko gre luč v vodo in se prične pomlad«

Oddaje | 17.03.2021, 13:48 Vesna Sever Borovnik

Tisti ptički, ki se niso poženili na vincencijevo, 22. januarja ali na valentinovo, 14. februarja, so se ženili 12. marca, na gregorjevo. Čeprav koledarska pomlad še ni nastopila, smo jo s pesmimi o pticah, zelenju in veselju, ki ga prinaša vzcvetena narava, skušali priklicati že v oddaji.

Poslušali smo Zabovske pevke, pevce iz Dramelj, pevce iz Globokega, Hrušiške fante, OFS Spominčice iz Rogaške Slatine, ljudske pevce iz Šentruperta nad Laškim, pevki z Gradišča na Kozjaku, Fante artiške, ljudske pevce iz Bučečovcev, ljudske pevce iz Koritnega in sestre Jakob iz Zavrha nad Dobrno.

O gregorjevem je pripovedoval kustos tržiškega muzeja, dr. Bojan Knific, ki je šego raziskal in leta 2017 o njej napisal knjigo Ko gre luč v vodo in se prične pomlad.

Etnolog dr. Bojan Knific
Etnolog dr. Bojan Knific © Vesna Sever Borovnik

Oddaje
Papež Frančišek (photo: Divisione Produzione Fotografica Vatican News) Papež Frančišek (photo: Divisione Produzione Fotografica Vatican News)

Prvi odziv papeža Frančiška na primer Rupnik

Papež Frančišek je v prvem odzivu na primer patra Marka Ivana Rupnika dejal, da ga je zadeva presenetila in prizadela. V intervjuju za ameriško tiskovno agencijo AP je še zagotovil, da ni imel ...

Luščena prosena kaša (photo: Naša super hrana) Luščena prosena kaša (photo: Naša super hrana)

Kako pravilno skuhati proseno kašo?

»Najbolj važno je znati pravilno skuhati samo kašo, recepti za jedi iz nje se potem kar sami zvrstijo,« je v Svetovalnici spomnila naša gostja Mirjam Kopše. In dodala: »Tudi sama dolgo nisem ...