Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Spuščanje gregorčkov ob nabrežini Tržiške Bistrice iz leta 1935 (foto: Arhiv Tržiškega muzeja)
Spuščanje gregorčkov ob nabrežini Tržiške Bistrice iz leta 1935 | (foto: Arhiv Tržiškega muzeja)

»Ko gre luč v vodo in se prične pomlad«

Oddaje | 17.03.2021, 13:48 Vesna Sever Borovnik

Tisti ptički, ki se niso poženili na vincencijevo, 22. januarja ali na valentinovo, 14. februarja, so se ženili 12. marca, na gregorjevo. Čeprav koledarska pomlad še ni nastopila, smo jo s pesmimi o pticah, zelenju in veselju, ki ga prinaša vzcvetena narava, skušali priklicati že v oddaji.

Poslušali smo Zabovske pevke, pevce iz Dramelj, pevce iz Globokega, Hrušiške fante, OFS Spominčice iz Rogaške Slatine, ljudske pevce iz Šentruperta nad Laškim, pevki z Gradišča na Kozjaku, Fante artiške, ljudske pevce iz Bučečovcev, ljudske pevce iz Koritnega in sestre Jakob iz Zavrha nad Dobrno.

O gregorjevem je pripovedoval kustos tržiškega muzeja, dr. Bojan Knific, ki je šego raziskal in leta 2017 o njej napisal knjigo Ko gre luč v vodo in se prične pomlad.

Etnolog dr. Bojan Knific
Etnolog dr. Bojan Knific © Vesna Sever Borovnik

Oddaje
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...