Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Petra StoparPetra Stopar
Sabina Šegula in Peter Ribič (foto: Primož Hienig)
Sabina Šegula in Peter Ribič | (foto: Primož Hienig)

Česa v Vatikanu letos ne bo?

Slovenija | 31.03.2021, 13:38 s. Meta Potočnik

Slovenca dr. Sabina Šegula in Peter Ribič pri okrasitvi vatikanske bazilike sv. Petra za božič in veliko noč sodelujeta že od leta 2011. Zaradi pandemije in okrnjenih obredov tudi letos slovenske velikonočne okrasitve žal ne bo. Včeraj sta Peter Ribič in dr. Sabina Šegula svojo zamisel predstavila v župnijski cerkvi v Grosupljem.

Pri okrasitvi oltarja bazilike sv. Petra bi imele glavno besedo orhideje podjetja Ocean Orchids iz Dobrovnika v Prekmurju, prevladovala bi bela barva z odtenki rumene, je dejal Ribič. Uporabiti sta želela več kot 140 rezanih cvetov. Za podlago bi vzela gobe podjetja Smithers Oasis-Adria iz Slovenije. Vključila bi še zelenje, tulipane in nekaj spomladanskega cvetja.

© Peter Hienig

K projektu sta želela povabiti slovenska podjetja in pokazati svetu, kakšne izdelke ponuja Slovenija na področju holtikulture. Pri tem sta sledila vzoru Nizozemske, ki pri svojih gostovanjih predstavlja tudi svoja podjetja.

© Peter Hienig

Orhideja cascada, s katero sta želela okrasiti oltar, ima kaskadno oblikovano steblo, v višino pa zraste do 80 centimetrov. Njeni popolnoma beli cvetovi so veliki več kot deset centimetrov, so zapisali v podjetju Ocean Orchids. Njihova orhideja cascada je na mednarodnem hortikulturnem sejmu Hortifair v Amsterdamu leta 2010 prejela zlato medaljo za odličnost.

Sabina Šegula in Peter Ribič
Sabina Šegula in Peter Ribič © Peter Hienig

V časih
V časih pred korono © Peter Hienig

Slovenija
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.