Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Uroš Štefelin (foto: )
Uroš Štefelin | (foto: )

Kuhanje z otroki je lahko zabavno

Slovenija | 26.03.2021, 12:23 Oglasno sporočilo

Na male ekrane se je vrnil kuharski šov Mali šef Slovenije. V kuharskih veščinah se bodo pomerili otroci iz različnih osnovnih šol in se potegovali za laskavi naziv Mali šef Slovenije ter za denarno nagrado, ki jo bo njihovi šoli podaril Mercator.

V oddaji tekmujejo otroci med 8. in 15. letom starosti, njihove kuharske mojstrovine pa bodo ocenjevali žiranti, med njimi tudi Uroš Štefelin, vrhunski kuhar, chef, ki je znan po tem, da tradicionalnim slovenskim jedem vdahne novo dušo, poleg tega pa vodi številne kuharske delavnice in se uvršča v sam vrh slovenske kulinarike.

Vključevanje otrok v kuhanje

Otroci radi posnemajo svoje starše. Morda jim je prav zato tako zanimivo skupno kuhanje. Z veseljem povedo, da so skuhali svojo prvo jed, radi pomagajo pripravljati kosilo in raznorazne sladice. »Ko je otrok star dve, tri leta, ko že obvlada določene ročne spretnosti, ga lahko spodbujamo, da pomaga v kuhinji. Za njega je to zelo pomembno, ker se čuti, da prispeva nekaj, kar dela družina,« meni Uroš Štefelin.

Mali šef Slovenije
Mali šef Slovenije

Pustimo otrokom svobodo

Če so otroci veliko z vami v kuhinji, kažejo več zanimanja za nove jedi in se pridno učijo. Končni izid je, da je otrok ponosen na tisto, kar je pomagal skuhati in bo imel drugačen odnos do hrane na krožniku. Otroku pa se lahko kuhinja tudi upre. »To se zgodi v primerih, ko jim mamice vlečejo stvari iz rok, jim prepovedujejo določene stvari, jih karajo in vzbujajo krivdo, češ kakšno so pustili za sabo. Pustimo jim svobodo,« je odločen Štefelin.

Uroš štefelin v rubriki "Ni meje za dobre ideje" in v oddaji "Sobotna iskrica"

Spremljajte oddajo Mali šef Slovenije na POP TV in glasujte! Ob nakupu izdelkov z oznako Mali šef prejmete na računu kodo za glasovanje. Z njo na malisef.mercator.si glasujete za šolo, ki bi ji radi pomagali do donacije. Šolarji, ki tekmujejo v oddaji Mali šef Slovenije, bodo s prvimi tremi mesti, ki jih določi žirija, svojim šolam prinesli zmagovalne donacije, preostale šole, ki tekmujejo v oddaji, pa so odvisne od vaših glasov. Zato glasujte in pomagajte mednje razdeliti skupaj 30.000 evrov. Glasovanje poteka od 8. 3. do 10. 5. 2021.

Preživite kakovosten čas s svojim otrokom, prijavite se in na dom boste prejeli »Vsakdo je lahko Mali šef« začetniški paket. Nato skuhajte jed iz tedenske oddaje Mali šef, nam pošljite fotografijo in sodelujte v nagradnem žrebanju za številne nagrade. Če v času trajanja šova skuhate več kot 5 receptov in nam pošljete fotografije, pa se potegujete za glavno nagrado – kuharski tečaj z Michelinovim šefom Urošem Štefelinom.

 

 

Slovenija
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.