Mateja Subotičanec
Marko Zupan
Petra Stopar
Papež Frančišek (foto: cathopic.com)
Papež Frančišek | (foto: cathopic.com)

Papež Frančišek na tiho nedeljo: Jezusa spoznavamo z dejanji ljubezni

21.03.2021, 14:25 s. Brigita Zelič Andrej Šinko

Papež Frančišek je na tiho nedeljo iz knjižnice Apostolske palače v Vatikanu spregovoril o srečevanju in spoznavanju Jezusa, ki temelji na dejanjih ljubezni. Vse kristjanje je pozval k odkrivanju življenja po njegovem vzoru.

»Radi bi videli Jezusa,« (Jn 12,21) je želja, ki so jo nekaj dni pred Jezusovim trpljenjem apostolu Filipu izrazili Grki, ki so prišli za velikonočno praznovanje v Jeruzalem. V prošnji teh Grkov lahko, po prepričanju papeža Frančiška, odkrijemo to, po čemer ljudje vseh krajev in časov tudi danes vprašujejo Cerkev in vsakogar od nas: »Hočemo videti Jezusa.« Jezus je na njihovo željo odgovoril na presenetljiv način, ko se je primerjal z zrnom pšenice, ki mora umreti, če hoče obroditi sad. »Jezus dejansko razodene, da je on tisto skrito seme pripravljeno umreti in obroditi sad za vsakega človeka, ki ga išče. Kakor da bi rekel: če me hočete spoznati, če me hočete razumeti, glejte pšenično zrno, ki v zemlji umre, glejte na križ.«

V nadaljevanju je sveti oče opozoril, kako zelo pomembno je, da je križ, ki ga vidimo na številnih krajih in tudi kot obesek na verižici, znamenje, ki je skladno z evangelijem. Križ v svojem bistvu ne more razodevati kaj drugega kot ljubezen, služenje, razdejanje samega sebe brez pridržkov. Samo tako je križ resnično »drevo življenja«, življenja v izobilju.

Tudi dandanes namreč toliko ljudi, ne da bi o tem govorili, želi videti, srečati in spoznati Jezusa. In velika odgovornost nas kristjanov in naših skupnosti je ta, da med nami lahko odkrijejo življenje služenja po Božjem vzoru, ki se kaže v bližini, sočutju, nežnosti, ki seje semena ljubezni ne z besedami, temveč s konkretnimi, preprostimi in pogumnimi dejanji, ne z obsojanjem, temveč z dejanji ljubezni.

Takrat bo Gospod s svojo milostjo dal, da bomo obrodili sadove tudi v zemlji, ki je suha zaradi nerazumevanj, težav, preganjanj in predsodkov. In prav takrat, ko seme v zapuščenosti umre, nastopi trenutek novega življenja, ki bo ob svojem času obrodilo sad. In prav v tem prepletanju smrti in življenja lahko doživljamo veselje in resnično rodovitnost ljubezni, ki se razdaja na Božji način: z bližino, sočutjem in nežnostjo, je dejal. Pri tej hoji za Kristusom, naj nam pomaga Devica Marija, je sklenil opoldanski nagovor papež Frančišek.

Sveti oče je ob jutrišnjem svetovem dnevu voda opozoril, da še vedno preveč ljudi po svetu nima dostopa do zdrave pitne vode. Omenil je tudi argentinsko ustanovo imenovano Univerza vode, ki se ukvarja s tem vprašanjem in se vsem, ki v njej delujejo, iskreno zahvalil. 

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Svet, Papež in Sveti sedež, Teme, Novice

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Dr. Ivan Štuhec (photo: STA) Dr. Ivan Štuhec (photo: STA)

Mednarodna korupcija

Strategija dežurnih rušilcev sedanje koalicije, predvsem njenega predsednika, se je po propadlih nezaupnicah preselila na tuji parket. To ni nič novega. Ponavlja se zgodba Patrie in Zvonov, s to ...

Benedikt XVI. (photo: Angelo Senchuke/Cathopic) Benedikt XVI. (photo: Angelo Senchuke/Cathopic)

Benedikt XVI. praznuje

Benedikt XVI. je obrnil 94. list v knjigi življenja. Njegov osebni tajnik, nadškof Georg Gänswein, je v nedavnem intervjuju povedal, da si zaslužni papež nikoli ni mislil, da bo živel tako dolgo. ...

Cepljenje (photo: Katja Fuhlert / Pixabay) Cepljenje (photo: Katja Fuhlert / Pixabay)

Kristjani in cepljenje?

Cepljenje predstavlja ta trenutek eno najpomembnejših in vročih vprašanj, s katerim se ukvarjajo vlade, zdravstvena ministrstva in posamezniki po vsem svetu. Na začetku leta je kazalo, da bomo z ...

S. Nikolina (photo: Izidor Šček) S. Nikolina (photo: Izidor Šček)

S. Nikolina: Pripravimo jedi za velikonočni žegen

Prvi dnevi velikega tedna so še delavniški. Gospodinje in gospodinjci imajo polne roke dela s pripravljanjem prazničnih jedi. O tem smo govorili tudi v Svetovalnici s sestro Nikolino.

O avtorju