Jure SešekJure Sešek
Miha MočnikMiha Močnik
Alen SalihovićAlen Salihović
Papež Frančišek (foto: cathopic.com)
Papež Frančišek | (foto: cathopic.com)

Papež Frančišek na tiho nedeljo: Jezusa spoznavamo z dejanji ljubezni

Svet | 21.03.2021, 14:25 s. Brigita Zelič Andrej Šinko

Papež Frančišek je na tiho nedeljo iz knjižnice Apostolske palače v Vatikanu spregovoril o srečevanju in spoznavanju Jezusa, ki temelji na dejanjih ljubezni. Vse kristjanje je pozval k odkrivanju življenja po njegovem vzoru.

»Radi bi videli Jezusa,« (Jn 12,21) je želja, ki so jo nekaj dni pred Jezusovim trpljenjem apostolu Filipu izrazili Grki, ki so prišli za velikonočno praznovanje v Jeruzalem. V prošnji teh Grkov lahko, po prepričanju papeža Frančiška, odkrijemo to, po čemer ljudje vseh krajev in časov tudi danes vprašujejo Cerkev in vsakogar od nas: »Hočemo videti Jezusa.« Jezus je na njihovo željo odgovoril na presenetljiv način, ko se je primerjal z zrnom pšenice, ki mora umreti, če hoče obroditi sad. »Jezus dejansko razodene, da je on tisto skrito seme pripravljeno umreti in obroditi sad za vsakega človeka, ki ga išče. Kakor da bi rekel: če me hočete spoznati, če me hočete razumeti, glejte pšenično zrno, ki v zemlji umre, glejte na križ.«

V nadaljevanju je sveti oče opozoril, kako zelo pomembno je, da je križ, ki ga vidimo na številnih krajih in tudi kot obesek na verižici, znamenje, ki je skladno z evangelijem. Križ v svojem bistvu ne more razodevati kaj drugega kot ljubezen, služenje, razdejanje samega sebe brez pridržkov. Samo tako je križ resnično »drevo življenja«, življenja v izobilju.

Tudi dandanes namreč toliko ljudi, ne da bi o tem govorili, želi videti, srečati in spoznati Jezusa. In velika odgovornost nas kristjanov in naših skupnosti je ta, da med nami lahko odkrijejo življenje služenja po Božjem vzoru, ki se kaže v bližini, sočutju, nežnosti, ki seje semena ljubezni ne z besedami, temveč s konkretnimi, preprostimi in pogumnimi dejanji, ne z obsojanjem, temveč z dejanji ljubezni.

Takrat bo Gospod s svojo milostjo dal, da bomo obrodili sadove tudi v zemlji, ki je suha zaradi nerazumevanj, težav, preganjanj in predsodkov. In prav takrat, ko seme v zapuščenosti umre, nastopi trenutek novega življenja, ki bo ob svojem času obrodilo sad. In prav v tem prepletanju smrti in življenja lahko doživljamo veselje in resnično rodovitnost ljubezni, ki se razdaja na Božji način: z bližino, sočutjem in nežnostjo, je dejal. Pri tej hoji za Kristusom, naj nam pomaga Devica Marija, je sklenil opoldanski nagovor papež Frančišek.

Sveti oče je ob jutrišnjem svetovem dnevu voda opozoril, da še vedno preveč ljudi po svetu nima dostopa do zdrave pitne vode. Omenil je tudi argentinsko ustanovo imenovano Univerza vode, ki se ukvarja s tem vprašanjem in se vsem, ki v njej delujejo, iskreno zahvalil. 

Svet, Papež in Sveti sedež, Teme, Novice
Prebivalci Hersona (photo: Caritas Spes) Prebivalci Hersona (photo: Caritas Spes)

Zakaj se Ukrajinci bojijo prihahajoče zime

Ruske sile so ponoči nad Ukrajino izstrelile več kot 40 brezpilotnih letalnikov iranske izdelave. Pred tem naj bi ukrajinska vojska pri Kačjem otoku v Črnem morju sestrelila ruski bombnik Su-24. ...

Covid-19 bo očitno postal naš sezonski spremljevalec (photo: Pexels / Edward Jenner) Covid-19 bo očitno postal naš sezonski spremljevalec (photo: Pexels / Edward Jenner)

Petina okužb je covid-19

Petina okužb, ki so v porastu v teh zimskih tednih, je covid-19. Tako je v oddaji Svetovalnica opozorila družinska zdravnica iz Zdravstvenega doma Ljubljana dr. Jarmila Trček Breznikar, ki je ...

O avtorju