Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Alen SalihovićAlen Salihović
Deček z downovim sindromom (foto: Unsplash / Nathan Anderson)
Deček z downovim sindromom | (foto: Unsplash / Nathan Anderson)

Nogavični izziv - dan Downovega sindroma

Pozitiva | 21.03.2021, 07:45 s. Meta Potočnik

Ste že slišali za Nogavični izziv? Dve različni pisani nogavici sta namreč simbol današnjega dneva Downovega sindroma, saj 21. marec izraža genetsko posebnost tega sindroma – dodaten kromosom na 21. paru kromosomov v vsaki človeški celici.

Pisane kratke nogavice nas opozarjajo, da so ljudje, ki živijo na Zemlji, raznoliki: mnogo njihovih potreb je univerzalnih; nekateri med nami pa imajo – zaradi različnih razlogov – tudi posebne potrebe. Nogavični izziv. 

V dnevni centru v Domžalah - Verjamem vate - v delo trgovine z rabljenimi predmeti vključujejo tudi osebe z Downovim sindromom, ki se ne morejo zaposliti. Predsednica Društva Vesna Goršek: "Predstavlja jim prostor, kjer čutijo pripadnost in sprejetost in izhodišče za razvijanje širših socialnih stikov. Naša trgovinica ima videz butičnosti, v kateri prodajamo oblačila iz druge roke, imamo tudi lastno blagovno znamko oblačil iz jeansa. Kvalitetna modna oblačila iz recikliranih materialov izdelujejo šivilje iz ranljivih skupin, ki so na trgu dela."

V pogovoru z Vesno, Urbanom, Janom in Lanom.
V pogovoru z Vesno, Urbanom, Janom in Lanom. © posnetek zaslona

Jaka, ki vsak dan prihaja v center, si najbolj želi, da bi lahko živel samostojno in pravi, da ima prav take potrebe kakor drugi ljudje: »Predvsem pa je pomembno razumevanje, prijaznost in ljubeznivost ljudi. Ko grem po ulici, včasih slišim opazko – Kaj pa ta dela tu?! - in to me zaboli.«

Njegova prijatelja Lan in Urban o tem, kaj delata v Naši trgovin'ci: "Peremo rabljena oblačila, odstranjujemo žepe, zadrge in gumbe, delamo resice iz jeansa. Ponosen sem, ker zmorem in znam vedno več stvari narediti sam ali s pomočjo osebnega asistenta."

Urban ima rad telovadbo, zadolžen je za čiščenje košev, in rad skuha kavico obiskovalcem trgovine.

Ana Svetičič
Ana Svetičič

Profesorica defektologije iz Centra Janeza Levca in izvajalka obravnav na Društvu Downov sindrom Ana Svetičič o izrednem prispevku teh oseb za našo družbo: »To so skromni ljudje, zadovoljni in hvaležni za majhne stvari, ki nam v potrošniški družbi skoraj nič več ne pomenijo – nasmeh, dotik, pesem.«

Ana pove, da je rojstvo otroka z Downovim sindromom za starše velik šok in da jim v Društvu Downov sindrom Slovenije stojijo ob strani. Pravi, da je za te osebe v naši državi dobro poskrbljeno. V Domžalah, v centru Verjamem vate, bodo vašega obiska zares veseli. Dobro ohranjena rabljena oblačila lahko prinesete v Našo trgovin'co in s tem podprete vključitev oseb s posebnimi potrebami v delo.

Pozitiva
Ekipa DIŽ, ki pripravlja izziv Geneza23: Rok in Bogomila Černelič, Meta Halas, Benjamin Siter (photo: Rok Černelič) Ekipa DIŽ, ki pripravlja izziv Geneza23: Rok in Bogomila Černelič, Meta Halas, Benjamin Siter (photo: Rok Černelič)

Adventni izziv za zakonce

V društvu Družina in življenje (DIŽ) so pripravili adventni izziv Geneza23, ki zakoncem pomaga, da se duhovno pripravijo na božič. Poudarek spodbud, ki jih prejemajo zakonci preko elektronske ...