Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Priprava krme za transport (foto: Remec Barbara / Kmečki glas)
Priprava krme za transport | (foto: Remec Barbara / Kmečki glas)

Irena Orešnik: Kmečkim sirarjem je uspelo nekaj dobrega!

Kmetijstvo | 05.02.2021, 09:49 Robert Božič

Decembrski potres v Petrinji je prizadel tudi številne tamkajšnje male kmete in v našem prostoru prebudil misel, kako jim pomagati. Minule dni so akcijo oskrbe s krmo uspešno izpeljali pod okriljem Združenja kmečkih sirarjev.

Z zbranimi darovi so nakupili krmila in jih dostavili na prizadeto področje, pravi znana sirarska strokovnjakinja Irena Orešnik: » Ideja se je rodila takoj po potresu, med božičnimi prazniki. Osebno sem čutila potrebo, da tudi kot Kmečki sirarji nekaj naredimo. Potem pa smo začeli sikati poti, kako to izpeljati ... Ker imamo zelo dolgo in dobro sodelovanje s hrvaškim združenjem sirarjev, so nam njihovi svetovalci na terenu iz prve roke povedali, kaj je tisti kar se najbolj potrebuje.«

Orešnikova še dodaja, da je ponosna na kolege sirarje, ki so se hitro in velikodušno odzvali. Z darovi so nakupili krmila, ki jih potrebujejo mali kmetje na prizadetem področju, posebej pa so hvaležni podjetju Jata Emona, ki jim je omogočila nakup krmil po posebej ugodni ceni in prevozništvu Krmeljček iz Medvod, ki je krmo brezplačno dostavilo na prizadeto področje.

Kmetijstvo
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.