Maja MorelaMaja Morela
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Papež v nagovoru (foto: Vatican Media)
Papež v nagovoru | (foto: Vatican Media)

Bog se »okuži« z našo ranjeno človeškostjo

Svet | 15.02.2021, 09:10 s. Brigita Zelič

V čudovito sončnem opoldnevu se je na Trgu sv. Petra v Vatikanu znova zbralo veliko ljudi, ki so svojo prisotnost poudarili tudi z zastavami svojih dežel in jih je papež Frančišek ob sklepu srečanja posebej toplo pozdravil.

Sicer je opoldanski nagovor posvetil nekaterim poudarkom današnjega evangelija, ki govori o Jezusovi ozdravitvi gobavca. Tako njega kot Jezusa je označil za prestopnika, ki sta presegla dotedanjo strogo in obsojajočo starozavezno Postavo ter nam približala Božji slog ravnanja z ljudmi.

Pri opoldanskem nagovoru je papež Frančišek vsem prisotnim toplo priporočil tri značilnosti Jezusovega ravnanja z ljudmi, ki so odsev resnično Božjega sloga. Gre za bližino, sočutje in nežnost. Ob pogledu na Jezusovo srečanje z gobavcem, ki ga je prosil, naj ga ozdravi, je ugotovil, da je gobavec v odnosu do takrat veljavnih predpisov prestopnik, saj bi se Jezusu ne smel tako zelo približati. In nato tudi Jezus v očeh prisotnih postane prestopnik, saj se je gobavca z velikim sočutjem kljub prepovedi nežno dotaknil in ga ozdravil.

Ob tem ozdravljeni prepozna obličje Boga sočutja in ljubezni, ki osvobaja od greha in nam nikoli ne odreče usmiljenja.

»Tako lahko tisti človek zapusti osamitev, saj v Jezusu najde Boga, ki z njim deli njegovo bolečino. Jezusov odnos ga privlači, ga spodbuja, naj gre ven iz sebe in mu zaupa svojo bolečo zgodovino.« Jezus se pri srečanju ne omeji na besede, temveč se ga dotakne. Tako pokaže, da Bog ni daleč od nas, temveč se nam približa s sočutjem, se dotakne našega življenja, da bi nas ozdravil. To je njegov slog: bližina, sočutje in nežnost; to je Božji prekršek, ...ki nas ne pušča v osamljenosti naše grešnosti.

 

Papež Frančišek je v nadaljevanju povabil: »Prosimo Gospoda za milost, da bi živeli ta dva evangeljska »prekrška«...

Gobavčev prekršek, da bi imeli pogum za izhod iz naše izoliranosti, namesto da bi ostali v samo-pomilovanju in tarnanju nad našimi porazi... in se namesto tega napotimo k Jezusu takšni, kakršni smo: »Gospod, takšen sem.« Začutili bomo njegov objem, tisti tako lep Jezusov objem.« Ob koncu je papež Frančišek vse povabil, naj se tudi mi naučimo biti takšni »prestopniki«, kot je to bil gobavec in kot je »prestopnik« tudi Jezus sam.

Svet
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...

O avtorju