Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Rok MihevcRok Mihevc
Papež Frančišek (foto: Michael Ehrmann / Cathopic)
Papež Frančišek | (foto: Michael Ehrmann / Cathopic)

Papež: Bog kliče v življenje, kliče k veri!

Svet | 17.01.2021, 14:20 s. Brigita Zelič

Papež Frančišek je tudi danes opoldne iz knjižnice apostolske palače izrekel svoj nagovor nevidni množici, ki ga je spremljala po medijih. Pridružila se mu je tudi v molitvi za žrtve močnega potresa, ki je prizadel prebivalce indonezijskega otoka Sulavezi in za žrtve tamkajšnje nedavne letalske nesreče. Nato je spomnil še na jutrišnji – po njegovem prepričanju - pomemben dan, saj se začenja Teden molitve za krščansko enotnost. Letošnja tema tega tedna se nanaša na Jezusovo naročilo: »Ostanite v moji ljubezni in obrodili boste veliko sadu« (prim. Jn 15,5–9). V nagovoru pred molitvijo angelovega čaščenja in blagoslovom je sveti oče podal nekaj spodbud povezanih z današnjim evangeljskim odlomkom.

Evangeljski odlomek druge nedelje med letom (Jn 1,35-42) opisuje Jezusovo srečanje s svojimi prvimi učenci. Prizor se odvija v bližini reke Jordan, dan po Jezusovem krstu. Janez Krstnik dvema od svojih učencev pokaže Mesija in ona dva Jezusa vprašata, kje stanuje. Na njuno vprašanje ne odgovori: "Živim v Kafarnaumu ali v Nazaretu", temveč reče: "Pridita in poglejta" (v. 39). Oba mu sledita in tisto popoldne ostaneta z njim. Zaznavata lepoto besed, ki odgovarjajo na njuno največje upanje. In naenkrat odkrijeta, da medtem ko je okoli njiju že večer, v njunih srcih zažari svetloba, ki jo lahko daje samo Bog.
Po tem srečanju z Jezusom, sta oba prepričana, da sta našla težko pričakovanega Mesija. Šlo je torej za srečanje, je spomnil sveti oče in nadaljeval: »Za trenutek se ustavimo pri tej izkušnji srečanja s Kristusom, ki vabi, da bi bili z njim. Vsak Božji klic je pobuda njegove ljubezni. On je vedno tisti, ki prevzame pobudo, On te pokliče. Bog kliče v življenje, kliče k veri in poziva k določenemu življenjskemu stanu: "Želim te tukaj".«

Za tem je papež Frančišek nanizal tri klice. Prvi je klic v življenje, ki je popolnoma enkraten, saj Bog ne proizvaja serijsko. Za tem nas kliče k veri, da bi postali člani njegove družine kot njegovi otroci. In končno Gospod kliče v neki določen način življenja, kot je podarjanje samih sebe v zakonski zvezi, v duhovništvu ali posvečenem življenju. Gre za različne načine uresničevanja našega življenja, ki pa so vedno izraz Božje ljubeče zamisli. In največja sreča za vsakega vernega človeka je v odgovoru na ta klic, da daruje svoje življenje v služenju Bogu ter bratom in sestram, nam zagotavlja sveti oče.

Svet, Papež in Sveti sedež
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

O avtorju