Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Jaslice (foto: Unsplash)
Jaslice | (foto: Unsplash)

Radijsko božično voščilo: Naj zasije!

Radijski utrip | 24.12.2020, 11:08 msgr. Franci Trstenjak

V dneh svetega adventa smo prosili Gospoda, naj bi doživeli veselje božičnih skrivnosti in jih radostno obhajali.

Ta prošnja se v svetem večeru in na božični dan uresničuje, saj obhajamo rojstvo Božjega sina in našega Odrešenika. Tudi nad nami in med nami je "zasijala svetloba", ker gledamo napovedano "veliko luč", gledamo Božje dete, ki je "v plenice povito in položeno v jasli". To gledanje in občudovanje božične skrivnosti nas vabi, da prevzamemo tri drže: držo hvaležnosti, držo molitve in držo veselja.

Hvaležni moramo biti za Božjo usmiljeno ljubezen, za Božje dobrote in za Božjo ljubečo potrpežljivost. Naša drža hvaležnosti naj bo podobna angelom, ki so prepevali na betlehemskih poljanah: Slava Bogu na višavah in na zemlji mir ljudem, ki so mu po volji.

Drža molitve, s katero vstopamo v odnos z Bogom, nam pomaga pri razumevanju, da se je razodela Božja milost, ki rešuje vse ljudi. V molitvi in z molitvijo bomo sposobni naravnati sebe, svoje misli, besede in dejanja, da bomo razumno, pravično in res pobožno živeli v sedanjem veku.

Drža veselja pa nam pomaga pri doživljanju Božjega miru, po katerem hrepeni naše srce. Z veseljem in v veselju moremo živeti besede svetega Avguština: Božič je poljub nebes in zemlje, poljub Boga in človeka.

Vsem in vsakemu posebej želim, da s hvaležnostjo, molitvijo in veseljem obhajamo božične praznike. Želim vam obilje božičnega miru in blagoslova.

Radijski utrip
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.