Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Jaslice (foto: FB)
Jaslice | (foto: FB)

Jože Tomšič: Jezušček mora biti majhen, da lahko pride v srce

| 20.12.2020, 19:41 Robert Božič

Bliža se sveti večer in Jezusov rojstni dan. Letošnji božič. Naj to adventno spodbudo začnem z nedavnim dogodkom iz enega od domov starejših na Gorenjskem, kjer sem bil v teh kritičnih tednih prostovoljec. Vedno namreč nekaj daš in štirikratno dobiš nazaj …

Tako je svoj nagovor v rubriki »Ostanímo povezano občestvo« začel župnik na Ovšišah in v Ljubljen Jože Tomšič. Nato pa nadaljeval:

Klepet s skoraj devetdesetletno gospo sem začel s pogovorom o jaslicah. Predstavil sem kar nekaj dela po naših cerkvah, da bodo urejene kljub omejitvam obiskov in bogoslužja.

Pa jo vprašam: »Kaj pa vi? Boste dobili kje kakšne jaslice?«
»Seveda,« odgovori. »Jih imam še od prejšnjih let v tej omari. Seveda jih bom postavila.«
»Pa poglejte, če je Jezušček že kaj večji kakor lani,« rečem
»Gospod, Jezušček mora biti majhen, da lahko pride v srce!«
»Potem ga pa vsaj malo obrišite prahu,« dodam v šali.
»Seveda bom ... Veste, za nas tastare je postavljanje jaslic obred!«
Sledi trenutek tišine, in potem doda: »Kaj vas tako skrbi za Jezuščka? On že ve, kaj bo storil, ko pride.«
Kakšna dobra teologija za nas posvetne ljudi, tudi mene duhovnika ...
V tej adventni spodbudi bi vas torej rad povabil k ureditvi naših domov in naših src, naših osebnih hlevčkov. Še posebej letos, ko bodo naša svetišča bolj samevala, vaši domovi pa bodo, še bolj kot druga leta, postali svetišča. Po večini bomo sveti večer in sveto noč praznovali doma ... Vabim vas, da letos še bolj skrbno pripravimo praznovanje svetega večera. Obhod po vseh prostorih hiše in okrog domačije s kadilom, blagoslovljeno vodo, lučko in seveda rožnim vencem ... S pesmijo in z molitvijo. Vse, kar potrebujemo, je ščepec kadila, kakšno lučko – lahko tudi Luč miru iz Betlehema - in nekaj blagoslovljene vode. V teh dneh jo blagoslavljajo vaši duhovniki.

Kako pomenljiv in blagodejen je prav blagoslov vode in kadila. Ker sta si podobna, naj preberem le blagoslov vode, saj ga verjetno zaradi razmer ne boste slišali:
»O, Bog, ki si v zveličanje človeškega rodu vse največje skrivnosti osnoval na tvari vode: Pomagaj milostno, ko te kličemo, in tej vodi, pripravljeni za mnogotero očiščevanje, vlij moč svojega blagoslova; da bo kot tvoja stvar, ki služi tvojim skrivnostim, prejela učinek tvoje Božje milosti, ki naj odganja zle duhove in odvrača bolezni; da bo vse, kar bo v hišah ali krajih vernikov ta voda pokropila, brez vsake nečistosti in obvarovano vsake škode. Naj ne bo tam kužnega duha ne kvarnega zraka. Vsako zalezovaje skritega sovražnika naj odstopi in če je kaj takega, kar nasprotuje blaginji prebivalcev ali njih miru, naj se po kropljenju te vode umakne; da bo zdravje, ki ga izprosimo s klicanjem tvojega svetega imena, varno pred vsemi napadi. Po Kristusu, našem Gospodu. Amen.«

Telefonirajte svojemu župniku, se dogovorite za morebitno spoved in naj vam da nekaj kadila in nekaj blagoslovljene vode.
Sveti večer in blagoslov doma je neuničljiv spomin. Kar smo doživeli kot otroci, nosimo s seboj skrito v našem vernem srcu vse življenje. Zato se ponovno potrudimo za ta tako lep obred. Z njim vstopimo v praznovanje svetega večera, v bogoslužje, ki ga letos ne bomo mogli praznovati po naših cerkvah.
Razkužite svoje domove s kadilom in z blagoslovljeno vodo, predvsem pa s pesmijo in z molitvijo.
Naj ta obred odpre vaša srca za prihod Vsemogočnega, ki je postal tako majhen, da lahko vstopi tudi k vam. Privoščim vam prisrčen sveti večer ... In še: Blagoslovljen, miru poln božič!

_______________________________________
Rubrika "Ostanímo povezano občestvo", v kateri nas nagovarjajo slovenski duhovniki, se  v sklopu božične devetdnevnice vrača v naš program. Prisluhnete ji lahko vsak dan med 16.00 in 16.30, posnetek pa najdete tudi v avdio arhivu in podcastu!

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...