Mateja Subotičanec
Aleš Karba
Andrej Šinko
Tvoje ime sem zapisal na svojo dlan. (foto: RitaE / Pixabay)
Tvoje ime sem zapisal na svojo dlan. | (foto: RitaE / Pixabay)

Tvoje ime sem zapisal na svojo dlan

18.12.2020, 18:47 Robert Božič

Anton Fras, župnik v župniji Sveta Ana v Slovenskih goricah in naddekan slovenjegoriške naddekanije, si je za izhodišče nagovora v rubriki »Ostanímo povezano občestvo« zastavil vprašanje: Kako v vseh teh peripetijah, ki jih zdaj dnevno doživljamo, dati božiču pravi duhovni pomen, da bo poglobitev našega osebnega in družinskega duhovnega življenja?

Najbolje je, da najprej v svojem življenju srečamo Boga v svojem srcu. Potem ne bo več nobenih težav. Tu nam naproti prihaja apostol Pavel, ki pravi: »Vem, komu sem veroval.« Na različne načine so ga mučili, a je vedno vztrajal. Zvestobe in povezanosti z Bogom mu moglo nič omajati. Tudi ko so ga kamenjali, bičali, metali v morje in podobno, je vedno ohranjal pristno evangeljsko veselje. To je tisto, za kar bi se morali boriti v svojem življenju, če uporabim vojaški izraz. Da bi poiskali v svojem srčnem prostoru mesto za Boga. Potem nas ne bo omajala nobena stvar, saj povezanost z Bogom drži človeka pokonci.

Praznovanje je lahko še tako napihnjeno, potrošniško, kar smo doživljali v zadnjem času, a letos imamo možnost doživeti pravo pristnost božiča, pravo srečanje z Bogom. Bog se mora roditi v našem srcu, potem je vse rešeno. Potem bomo lahko iz božiča črpali ogromno moč za vse vsakdanje tegobe, za trpljenje in žalost, ki ju doživljamo denimo ob smrti svojih dragih in ki vodita na Kalvarijo. A na Kalvariji se Bog in človek srečata. Tam se Božja ljubezen najbolj pristno sreča s človekom. Jaslice kažejo prav na to razsežnost Božje ljubezni, ki se razodeva v Kristusu na križu.

V mladih letih sem bil nekaj časa tudi pri minoritih. Tam, kjer imajo zdaj novega škofa, p. Martina Kmetca, pa mi zato pred oči prihaja podoba svetega Frančiška s ptičkom na roki. Tako nekako nas Bog nosi na svoji roki. Vsakega od nas. Starozavezni prerok pravi: »Tvoje ime sem zapisal na svojo dlan.« Četudi nas je več kot sedem milijard, je vsako naše ime na Božji dlani in Bog, ki je ljubezen sama, nas ima vedno pred sabo. Iz tega dejstva lahko klub težkim časom črpamo veselje in morda bomo božič še lepše doživeli, kot bi ga sicer. Predvsem pa: Korajžno, z zaupanjem! Če smo v Božjih rokah, potem nas ne more nič omajati.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Ostanimo povezano občestvo

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

S. Meta Potočnik (photo: #DeliJezusa) S. Meta Potočnik (photo: #DeliJezusa)

Zakaj s. Meta ne kupuje več avokada?

Verjetno ste se že nekajkrat vprašali, koliko sami prispevate k bolj trajnostnemu delovanju in razvoju družbe. Pa ste naredili kakšen korak več kot le to, da ste ločevali smeti ali šli peš do ...

S. Emanuela Žerdin (photo: Izidor Šček) S. Emanuela Žerdin (photo: Izidor Šček)

Kje je doma slovenščina?

V nedeljo, 21.februarja, smo praznovali mednarodni dan materinega jezika, ki je letos imel geslo JEZIKI BREZ MEJA. Unesco je tako želel spomniti, da so jeziki bistveni del civilizacijske kulture ...

p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček) p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček)

Kakšni so obeti za praznovanje velike noči?

Kot kaže nam gre v epidemiji počasi, počasi na bolje. Kako bo to vplivalo na večje odprtje cerkva in tudi praznovanje velike noči, smo v oddaji »Spoznanje več, predsodek manj«, govorili s p. ...

Moj čas je tudi v zakonu nekaj običajnega, nevarno pa je, če si ga vzamemo preveč in začnemo iz odnosa bežati. (photo: Svyatoslav Romanov / Unsplash) Moj čas je tudi v zakonu nekaj običajnega, nevarno pa je, če si ga vzamemo preveč in začnemo iz odnosa bežati. (photo: Svyatoslav Romanov / Unsplash)

Dr. Drago Jerebic: »Ni res, da varajo samo neverni!«

V tokratni oddaji je bila osrednja tema odnos med partnerjema. Ta je večkrat na preizkušnji, a zrela posameznika znata pristopiti k reševanju težav. Kako se spopasti z odtujenostjo, umikanjem, kaj ...

O avtorju