Damijana Medved
Matej Kržišnik
Marta Jerebič
Tvoje ime sem zapisal na svojo dlan. (foto: RitaE / Pixabay)
Tvoje ime sem zapisal na svojo dlan. | (foto: RitaE / Pixabay)

Tvoje ime sem zapisal na svojo dlan

18.12.2020, 18:47 Robert Božič

Anton Fras, župnik v župniji Sveta Ana v Slovenskih goricah in naddekan slovenjegoriške naddekanije, si je za izhodišče nagovora v rubriki »Ostanímo povezano občestvo« zastavil vprašanje: Kako v vseh teh peripetijah, ki jih zdaj dnevno doživljamo, dati božiču pravi duhovni pomen, da bo poglobitev našega osebnega in družinskega duhovnega življenja?

Najbolje je, da najprej v svojem življenju srečamo Boga v svojem srcu. Potem ne bo več nobenih težav. Tu nam naproti prihaja apostol Pavel, ki pravi: »Vem, komu sem veroval.« Na različne načine so ga mučili, a je vedno vztrajal. Zvestobe in povezanosti z Bogom mu moglo nič omajati. Tudi ko so ga kamenjali, bičali, metali v morje in podobno, je vedno ohranjal pristno evangeljsko veselje. To je tisto, za kar bi se morali boriti v svojem življenju, če uporabim vojaški izraz. Da bi poiskali v svojem srčnem prostoru mesto za Boga. Potem nas ne bo omajala nobena stvar, saj povezanost z Bogom drži človeka pokonci.

Praznovanje je lahko še tako napihnjeno, potrošniško, kar smo doživljali v zadnjem času, a letos imamo možnost doživeti pravo pristnost božiča, pravo srečanje z Bogom. Bog se mora roditi v našem srcu, potem je vse rešeno. Potem bomo lahko iz božiča črpali ogromno moč za vse vsakdanje tegobe, za trpljenje in žalost, ki ju doživljamo denimo ob smrti svojih dragih in ki vodita na Kalvarijo. A na Kalvariji se Bog in človek srečata. Tam se Božja ljubezen najbolj pristno sreča s človekom. Jaslice kažejo prav na to razsežnost Božje ljubezni, ki se razodeva v Kristusu na križu.

V mladih letih sem bil nekaj časa tudi pri minoritih. Tam, kjer imajo zdaj novega škofa, p. Martina Kmetca, pa mi zato pred oči prihaja podoba svetega Frančiška s ptičkom na roki. Tako nekako nas Bog nosi na svoji roki. Vsakega od nas. Starozavezni prerok pravi: »Tvoje ime sem zapisal na svojo dlan.« Četudi nas je več kot sedem milijard, je vsako naše ime na Božji dlani in Bog, ki je ljubezen sama, nas ima vedno pred sabo. Iz tega dejstva lahko klub težkim časom črpamo veselje in morda bomo božič še lepše doživeli, kot bi ga sicer. Predvsem pa: Korajžno, z zaupanjem! Če smo v Božjih rokah, potem nas ne more nič omajati.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Ostanimo povezano občestvo

Nov praznik - dan spomina na žrtve komunizma

Vlada v odhajanju je kot eno svojih zadnjih dejanj razglasila današnji dan, 17. maj, za Nacionalni dan spomina na žrtve komunističnega nasilja. Kot so zapisali, so pri tem izhajali iz ...

Zagreb je preplavilo veselje do življenja (photo: Hod za život) Zagreb je preplavilo veselje do življenja (photo: Hod za život)

»Med nami je vladal velik mir«

V Zagrebu je v soboto več kot 15.000 ljudi slavilo življenje. Pripravili so namreč enega od enajstih hrvaških Pohodov za življenje. Udeležili so se ga tudi predstavniki iz Slovenije.

Oče s hčerko v mestu (photo: Pixabay) Oče s hčerko v mestu (photo: Pixabay)

Kako se družine znajdejo v urbanih okoljih?

Praznujemo mednarodni dan družin, smo pa tudi v letu družine. V zadnjih štiridesetih letih se je delež družin brez otrok povečal za skoraj polovico, zmanjšal se je tudi delež družin z dvema ali ...