Mateja F. NovljanMateja F. Novljan
Miha MočnikMiha Močnik
Petra StoparPetra Stopar
Tvoje ime sem zapisal na svojo dlan. (foto: RitaE / Pixabay)
Tvoje ime sem zapisal na svojo dlan. | (foto: RitaE / Pixabay)

Tvoje ime sem zapisal na svojo dlan

Ostanimo povezano občestvo | 18.12.2020, 18:47 Robert Božič

Anton Fras, župnik v župniji Sveta Ana v Slovenskih goricah in naddekan slovenjegoriške naddekanije, si je za izhodišče nagovora v rubriki »Ostanímo povezano občestvo« zastavil vprašanje: Kako v vseh teh peripetijah, ki jih zdaj dnevno doživljamo, dati božiču pravi duhovni pomen, da bo poglobitev našega osebnega in družinskega duhovnega življenja?

Najbolje je, da najprej v svojem življenju srečamo Boga v svojem srcu. Potem ne bo več nobenih težav. Tu nam naproti prihaja apostol Pavel, ki pravi: »Vem, komu sem veroval.« Na različne načine so ga mučili, a je vedno vztrajal. Zvestobe in povezanosti z Bogom mu moglo nič omajati. Tudi ko so ga kamenjali, bičali, metali v morje in podobno, je vedno ohranjal pristno evangeljsko veselje. To je tisto, za kar bi se morali boriti v svojem življenju, če uporabim vojaški izraz. Da bi poiskali v svojem srčnem prostoru mesto za Boga. Potem nas ne bo omajala nobena stvar, saj povezanost z Bogom drži človeka pokonci.

Praznovanje je lahko še tako napihnjeno, potrošniško, kar smo doživljali v zadnjem času, a letos imamo možnost doživeti pravo pristnost božiča, pravo srečanje z Bogom. Bog se mora roditi v našem srcu, potem je vse rešeno. Potem bomo lahko iz božiča črpali ogromno moč za vse vsakdanje tegobe, za trpljenje in žalost, ki ju doživljamo denimo ob smrti svojih dragih in ki vodita na Kalvarijo. A na Kalvariji se Bog in človek srečata. Tam se Božja ljubezen najbolj pristno sreča s človekom. Jaslice kažejo prav na to razsežnost Božje ljubezni, ki se razodeva v Kristusu na križu.

V mladih letih sem bil nekaj časa tudi pri minoritih. Tam, kjer imajo zdaj novega škofa, p. Martina Kmetca, pa mi zato pred oči prihaja podoba svetega Frančiška s ptičkom na roki. Tako nekako nas Bog nosi na svoji roki. Vsakega od nas. Starozavezni prerok pravi: »Tvoje ime sem zapisal na svojo dlan.« Četudi nas je več kot sedem milijard, je vsako naše ime na Božji dlani in Bog, ki je ljubezen sama, nas ima vedno pred sabo. Iz tega dejstva lahko klub težkim časom črpamo veselje in morda bomo božič še lepše doživeli, kot bi ga sicer. Predvsem pa: Korajžno, z zaupanjem! Če smo v Božjih rokah, potem nas ne more nič omajati.

Ostanimo povezano občestvo
Peter Gregorčič (photo: STA) Peter Gregorčič (photo: STA)

"Nevaren precedens v evropskem pravnem prostoru"

Po odločitvi ustavnega sodišča, da prekliče veljavnost sklepa o začasnem zadržanju dela novele zakona o Radioteleviziji Slovenija, in dovoli uveljavitev novele zakona o RTVS v celoti, je ta teden ...

Kolesarska dirka po Italiji, 20. etapa: Trbiž - Svete Višarje. Slovenski kolesar Primož Roglič (Jumbo-Visma). (photo: Anže Malovrh/STA) Kolesarska dirka po Italiji, 20. etapa: Trbiž - Svete Višarje. Slovenski kolesar Primož Roglič (Jumbo-Visma). (photo: Anže Malovrh/STA)

Roglič najhitrejši romar na Svete Višarje!

Primož Roglič je tisti, za katerega smo tri tedne, danes pa še prav posebej, stiskali pesti. Naš kolesarski as je že tolikokrat dokazal, da zmore nemogoče, da smo, vse do verige, ki se je snela v ...

Bl. Lojze Grozde (photo: Župnija Mirna / Robert Hladnik) Bl. Lojze Grozde (photo: Župnija Mirna / Robert Hladnik)

Nadškof Hočevar o Grozdetu: Nihče ni smel vedeti …

Na današnji dan obhajamo 100. obletnico rojstva bl. Alojzija Grozdeta, medtem ko je 1. januarja minilo 80 let od njegove mučeniške smrti. Ta veliki življenjski in mučeniški jubilej Škofija Novo ...

Mirko Ramovš v družbi deklet iz Akademske folklorne skupine France Marolt (photo: AFS France Marolt) Mirko Ramovš v družbi deklet iz Akademske folklorne skupine France Marolt (photo: AFS France Marolt)

V spomin: Plesni svet Mirka Ramovša

Pred dnevi smo izgubili največjega in najpomembnejšega slovenskega etnokoreologa Mirka Ramovša. Svoje življenje je posvetil preučevanju in raziskovanju plesnega izročila. S strokovnimi nasveti, ...