Nataša LičenNataša Ličen
Andrej NovljanAndrej Novljan
Petra StoparPetra Stopar
Bog nas ljubi vesele! (foto: Pixabay)
Bog nas ljubi vesele! | (foto: Pixabay)

Papež: Kristjan je tudi sredi preizkušenj v srcu vesel

Svet | 13.12.2020, 14:29 s. Brigita Zelič

Za adventni čas je značilno povabilo k veselju, saj pričakujemo Jezusovo rojstvo. Smo v veselem pričakovanju podobno kot takrat, ko pričakujemo obisk osebe, ki jo imamo zelo radi, kakšnega prijatelja ali sorodnika, ki ga že dolgo nismo videli; je v uvodu v današnje opoldansko srečanje z zbranimi na Trgu sv. Petra v Vatikanu, dejal papež Frančišek. Dodal je še, da je veselje še posebej značilno za 3. adventno nedeljo, ki jo imenujemo tudi nedelja veselja. Vzrok veselja je Gospodova bližina, saj bolj ko nam je blizu, bolj smo veseli, bolj ko je Gospod daleč, več žalosti je v nas.

Lik Janeza Krstnika, ki je v adventnem času v ospredju nam kaže, kakšen naj bo Jezusov glasnik. Janezovo nenehno povabilo je, kljub njegovi voditeljski vlogi, ljudi vselej usmerjalo h Kristusu. Podobno kot Marija, ki vedno spodbuja: »Naredite to, kar vam bo on naročil« in prav tako tudi svetniki, saj kdor ne vodi k Jezusu, ni svet človek, je dajal papež Frančišek. Potem je razkril vzrok in pogoj veselja. »V tem je prvi pogoj krščanskega veselja: da namesto usmerjenosti vase v središče postavimo Jezusa. Ne gre za odtujenost, saj je Jezus dejansko središče, je luč, ki daje polni smisel življenju vsakega moškega in ženske, ki prideta na svet. Gre za isto moč ljubezni, ki me vodi iz samega sebe ne zato, da bi se izgubil, temveč, da bi se znova našel v darovanju, v prizadevanju za dobro drugega.«

V nadaljevanju je spomnil, da je Janez Krstnik že vse od mladosti sledil Božji besedi in ji dajal v svojem življenju prvo mesto ter pustil ob strani vse posvetno. V tem je zgled za vsakogar, ki išče smisel svojega življenja in pravo veselje.

Ob koncu opoldanskega nagovora je še dejal: "Pri molitvi angelovega čaščenja opazimo vse to v polnosti uresničeno v Devici Mariji. Ona je v tišini pričakovala Božjo Besedo odrešenja; poslušala jo je, sprejela jo je in spočela. V njej nam je Bog postal blizu. Zato Cerkev Marijo kliče z imenom: »Začetek, vzrok našega veselja.«"

Po molitvi in blagoslovu je sveti oče najprej nagovoril zastopnike otrok rimskih oratorijev, ki so se sicer na 3. adventno nedeljo množično udeleževali papeževega opoldanskega srečanja in prinesli tja jaslično figurico Deteta Jezusa.

Danes so mnogi dogodek spremljali samo preko medijev in vendar po tej poti prejeli tudi blagoslov, kot jim je zagotovil papež Frančišek. Priporočil jim je, naj se ob jaslicah, ko bodo tam zbrani skupaj z domačimi, prepustijo privlačni nežnosti Deteta Jezusa, ki je ubog in krhek prišel na svet, da bi nam podaril svojo ljubezen.

Ob koncu srečanja z zbranimi na Trgu sv. Petra v Vatikanu, je sveti oče znova spomnil, da je kristjan tudi sredi preizkušenj v srcu vesel. Vesel pa je, ker je blizu Jezusu, ki nam to veselje daje.

Svet, Papež in Sveti sedež
Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar ) Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar )

VIDEO: Nekaj trenutkov si je vzel tudi za nas.

Slovenski misijonar Pedro Opeka nadaljuje z obiskom v domovini. Osrednji dogodek za vse, ki se želite srečati z njim, bo zvečer v Medvodah, prenašali ga bomo tudi na naši spletni strani. Opeko je ...

Prebivalci Hersona (photo: Caritas Spes) Prebivalci Hersona (photo: Caritas Spes)

Zakaj se Ukrajinci bojijo prihahajoče zime

Ruske sile so ponoči nad Ukrajino izstrelile več kot 40 brezpilotnih letalnikov iranske izdelave. Pred tem naj bi ukrajinska vojska pri Kačjem otoku v Črnem morju sestrelila ruski bombnik Su-24. ...