Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Slovenska zastava (foto: gov.si)
Slovenska zastava | (foto: gov.si)

Seznami?

Komentar tedna | 11.12.2020, 14:50 Dr. Jernej Letnar Černič

Epidemija se še naprej razrašča po Sloveniji. V javnem prostoru je na dan prinesla najslabše od najslabšega. Javne debate o težkih vprašanjih ni več. Zamenjalo jo je medsebojno blatenje, kričanje, nadlegovanja in zalezovanja.

Pred nekaj tedni smo lahko preko družbenih omrežij spremljali zalezovanje direktorja nacionalnega inštituta za javno zdravje. Na podobnih forumih so se začeli širiti javni pozivi za ovajanje tistih posameznikov, ki ne spoštujejo ukrepov za preprečevanje epidemije. Še več, po Sloveniji na različnih družbenih omrežjih, tako zasebnih in javnih, krožijo seznami za obračunavanje z drugače mislečimi.

Epidemija razkriva...

Takšne in podobne prakse seveda niso nekaj dobrega v slovenski družbi. Dobro jih poznajo naši starši in stari starši, ki so dobršen del življenja preživeli v totalitarnem sistemu. Totalitarni režimi so se napajali iz sestavljanja seznamov nasprotnikov, ki so jih nato preganjali. Se še spomnite resničnega dogodka, ki ga Drago Jančar opisuje v svoji noveli Joyceov učenec, ko je množica obolelega profesorja Borisa Furlana, povojnega dekana ljubljanske pravne fakultete, s silo posadila na samokolnico in ga želela utopiti v reki Savi. Opazimo lahko, da so takšna mentaliteta, kultura in prakse še vedno prisotne v slovenski družbi, epidemija jih je le še bolje razkrila.

Popolnoma razklani in neenotni

Slovenska družba se po skoraj tridesetih letih življenja v samostojni državi srečuje z najtežjim preizkusom. Če smo dokaj soglasno in enotno pred več kot petnajstimi leti vstopili v Evropsko unijo in zvezo Nato, se najtežje krize lotevamo popolnoma razklani in neenotni. V zadnjih mesecih sta se oblikovali dve prevladujoči nejevoljni skupini.

Ena, ki zagovarja tezo, da trenutna izvršilna oblast ni storila dovolj za zajezitev epidemijo. Ti posamezniki pravijo, da zasebniki nimamo obveznosti do spoštovanja pravice do življenja, zdravja in ostalih človekovih pravic, da življenja lahko reši le vsemogočna država sovjetskega tipa. Zato vztrajno in trmasto ne spoštujejo ukrepov.

Druga skupina zagovarja tezo, da so ukrepi nujni in potrebni za zajezitev epidemije. Sporočajo nam, da ljudje umirajo le zato, ker se zasebniki posmehujejo ukrepom in jih ne upoštevajo. Zato predlagajo popolno zaprtje slovenske družbe.

Najbolj goreči pravičniki obeh skupin se že nekaj mesecev medsebojno blatijo, drug drugemu posmehujejo in opravičujejo samovoljne prakse nadlegovanja drugačnih mislečih.

Škoda vseh treh totalitarizmov

Takšna razklanost rojeva samovoljne avtokratske prakse v vseh porah slovenske družbe. Skoraj trideset let po najsvetlejšem trenutku slovenskega naroda, plebiscitu za slovensko državo, se zato marsikdo sprašuje ali bo slovenska država dočakala še naslednjih trideset let ali smo bližje eskalaciji nadlegovanja in nasilja. Trideset let po padcu železne zavese lahko šele sedaj občutimo kakšno škodo so slovenskim ljudem povzročili vsi trije totalitarni režimi.

Po razglasitvi samostojnosti in neodvisnosti, je bilo lahko prepisati določbe sodobnih ustav evropskih držav v slovensko ustavo. A kaj nam pomaga, če je epidemija neposredno razgalila, da ustavne vrednote, načela in pravice niso bili ponotranjeni v vsakodnevnih praksi slovenske družbe.

Umanjka nam soglasje o temeljnih vrednotah slovenske družbe in varstvu človekovega dostojanstva. Niso le državne oblasti in javna uprava zavezani varstvu človekovega dostojanstva, vsakdo izmed nas ga mora uresničevati, vsako minuto naših življenj. Človekovo dostojanstvo in zahteve obče kulture terjajo, da vsi skupaj, tako države oblasti kot zasebniki, bolj predano varujemo in uresničujemo človekove pravice in temeljne svoboščine.

Vsaka prerana smrt ni udarec le za družino pokojnika, temveč načenja človekovo dostojanstvo vseh, ki živimo v Sloveniji. Vsako nadlegovanje in pozivanje k »linču« posameznikov je treba brezpogojno obsoditi in preganjati.

Dovolj je izključevanja preko raznih dejanskih in namišljenih seznamov za odstrel. Stopiti moramo skupaj in zavarovati življenja, človekove pravice in temeljne svoboščine pred avtokratskimi in totalitarnimi praksami, ki vijejo iz različnih vetrov. Posvetimo se raje uresničevanju človekovega dostojanstva in izkoreninimo ovajanje drugače mislečih.

Komentar tedna
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

O avtorju