Jože Bartolj
Andrej Novljan
Petra Stopar
Advent - pričakovanje Jezusovega rojstva (foto: Cathopic)
Advent - pričakovanje Jezusovega rojstva | (foto: Cathopic)

Glej, že prihaja, opreza za našim oknom!

29.11.2020, 06:00 s. Meta Potočnik

Kdo? Sv. Miklavž?! Da, tudi on pride, a tokrat ni govora o njem. Tokrat prihaja ženin iz Visoke pesmi (Vp 2, 8-9), Ženin, ki se želi za zmeraj naseliti v svoji nevesti – Cerkvi, v vsako človeško usodo, v vsako nepopolno družino, podjetje... Koronavirus zanj ni ovira :)

Na prvo adventno nedeljo vstopimo v čas pričakovanja Ženina. Tri stebre tega časa simbolizira vijolična barva kot priprava na božič. To so molitev, post in miloščina. Okrogla oblika adventnega venčka simbolizira zaprtost večno ponavljanje, štiri sveče pa pokažejo na izhod iz tega kroga – Jezus Kristus je prava Luč, ki bo razsvetlila pot. Kako se odpraviti na to pot? Rada bi vam predstavila nekaj zanimivih in koristnih spodbud spletnih priprav na božič. Sami si izberite tisto, kar vam dopušča čas in okoliščine življenja.

Ignacijem dom duhovnosti: Adventno-božične duhovne vaje

V Ignacijevem domu duhovnosti že deset let pripravljajo adventno-božične duhovne vaje v vsakdanjem življenju. Primerne so za ljudi, ki se želijo pripraviti na božič ob vsakodnevni polurni molitvi s Svetim pismom, s podelitvijo v skupini in osebnim pogovorom. Tukaj se lahko prijavite.

Adventne duhovne vaje
Adventne duhovne vaje

Deli Jezusa: preROJEN

Če te pritegnejo žive in resnične zgodbe, je zate tukaj Deli Jezusa. Na portalu je ekipa Deli Jezusa pripravila osem pričevanj in molitev v živo. S. Aleša Stritar je takole zapisala: "Z različnimi pričevalci smo želeli iz različnih zornih kotov pokazati rojstvo novega človeka v Kristusu. Kako Bog deluje po ljudeh? Pričevanja temeljijo na osebni (pre)izkušnji, ki je posameznika približala Bogu, ga prerodila in postavila na najodličnejšo pot, pot ljubezni. Vabim te, da se nam v letošnji adventni akciji preROJEN pridružiš."

preROJEN
preROJEN

Pastoralna zveza Slovenj Gradec: Adventna druženja na spletu

V Pastoralni zvezi Slovenj Gradec je župnijsko življenje sila pisano v misijonskem duhu. Z dvema klikoma se prijavite na tri večer Adventna druženja na spletu z Manco Košir, Tadejem Vindišem in Gregorjem Čušinom. V imenu pripravljalne ekipe vas toplo vabi moderatorica Adventnih druženj na spletu Janja Berložnik Šuler "Večeri bodo potekali pod krovnim naslovom Življenje je lepo. Na spletni strani www.pastir.si so možne brezplačne prijave. Ponosna sem na celotno pripravljalno ekipo!."

Adventna druženja na spletu
Adventna druženja na spletu

Adventni koledar Misijonskega središča

Otroci in družine lahko prebirate Adventni koledar Misijonskega središča. Sledili boste nenavadni zgodbi slovenskeg kirurga na Tajvanu, Janeza Janeža.

Adventni koledar 2020
Adventni koledar 2020

Osebna in družinska molitev ob adventnem vencu

Naši škofje nas vabijo k osebni in družinski molitvi ter skrbi za uboge. Ponovno prosijo, da se v letošnjem adventnem času zaradi epidemioloških razmer izogibamo medsebojnemu obiskovanju. Zapisali so še, da se v svojih molitvah posebej spominjajo vseh obolelih za koronavirusom in pokojnih ter njihovih svojcev.

Adventni venec
Adventni venec © Rok Mihevc

Če se ne morete odzvati na nobeno omenjeno pobudo, se vpišite v klub glavnih molivcev, kajti molitev odpira nebeška vrata. Brez nje je vse drugo prazna slama!

Rok Gregorčič, Tadej Pagon, Janez Pavel Šuštar, Janez Meglen (photo: Rok Mihevc) Rok Gregorčič, Tadej Pagon, Janez Pavel Šuštar, Janez Meglen (photo: Rok Mihevc)

Cerkev v Sloveniji dobila štiri nove duhovnike

»Vsak nov duhovnik je za Cerkev vir veselja in znamenje upanja, da nam Gospod daje duhovnih poklicev in da so še tisti, ki slišijo Božje povabilo in nanj odgovorijo,« pravi predsednik Slovenske ...

Nataša Ličen (photo: Izidor Šček) Nataša Ličen (photo: Izidor Šček)

Bodimo glasniki vrednot in kulture življenja

Pozdravljeni na slovesen dan, praznik apostolov Svetega Petra in Pavla. Zdaj so dolgi dnevi in veselimo se priložnosti, ki se z dolžino dneva namnožijo. Si želim, da bi imeli takšen pogled tudi ob ...

Novomašniki 2022 (photo: Rok Mihevc) Novomašniki 2022 (photo: Rok Mihevc)

To so letošnji novomašniki

V Sloveniji imamo letos štiri novomašnike, trije so iz ljubljanske nadškofije, eden pa iz novomeške škofije. To so: Janez Pavel Šuštar, Rok Gregorčič, Tadej Pagon in Janez Meglen. Kako so slišali ...

Duhovnik Martin Golob (photo: Rok Mihevc) Duhovnik Martin Golob (photo: Rok Mihevc)

"Bog med počitnicami ne gre na dopust"

Bog je doma tudi med počitnicami in nas čaka, potrebujemo duhovno hrano. To je bilo osrednje sporočilo tokratne oddaje Za življenje, v kateri je Mateja Feltrin Novljan gostila duhovnika Martina ...