Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Tone GorjupTone Gorjup
Advent - pričakovanje Jezusovega rojstva (foto: Cathopic)
Advent - pričakovanje Jezusovega rojstva | (foto: Cathopic)

Glej, že prihaja, opreza za našim oknom!

Cerkev na Slovenskem | 29.11.2020, 06:00 s. Meta Potočnik

Kdo? Sv. Miklavž?! Da, tudi on pride, a tokrat ni govora o njem. Tokrat prihaja ženin iz Visoke pesmi (Vp 2, 8-9), Ženin, ki se želi za zmeraj naseliti v svoji nevesti – Cerkvi, v vsako človeško usodo, v vsako nepopolno družino, podjetje... Koronavirus zanj ni ovira :)

Na prvo adventno nedeljo vstopimo v čas pričakovanja Ženina. Tri stebre tega časa simbolizira vijolična barva kot priprava na božič. To so molitev, post in miloščina. Okrogla oblika adventnega venčka simbolizira zaprtost večno ponavljanje, štiri sveče pa pokažejo na izhod iz tega kroga – Jezus Kristus je prava Luč, ki bo razsvetlila pot. Kako se odpraviti na to pot? Rada bi vam predstavila nekaj zanimivih in koristnih spodbud spletnih priprav na božič. Sami si izberite tisto, kar vam dopušča čas in okoliščine življenja.

Ignacijem dom duhovnosti: Adventno-božične duhovne vaje

V Ignacijevem domu duhovnosti že deset let pripravljajo adventno-božične duhovne vaje v vsakdanjem življenju. Primerne so za ljudi, ki se želijo pripraviti na božič ob vsakodnevni polurni molitvi s Svetim pismom, s podelitvijo v skupini in osebnim pogovorom. Tukaj se lahko prijavite.

Adventne duhovne vaje
Adventne duhovne vaje

Deli Jezusa: preROJEN

Če te pritegnejo žive in resnične zgodbe, je zate tukaj Deli Jezusa. Na portalu je ekipa Deli Jezusa pripravila osem pričevanj in molitev v živo. S. Aleša Stritar je takole zapisala: "Z različnimi pričevalci smo želeli iz različnih zornih kotov pokazati rojstvo novega človeka v Kristusu. Kako Bog deluje po ljudeh? Pričevanja temeljijo na osebni (pre)izkušnji, ki je posameznika približala Bogu, ga prerodila in postavila na najodličnejšo pot, pot ljubezni. Vabim te, da se nam v letošnji adventni akciji preROJEN pridružiš."

preROJEN
preROJEN

Pastoralna zveza Slovenj Gradec: Adventna druženja na spletu

V Pastoralni zvezi Slovenj Gradec je župnijsko življenje sila pisano v misijonskem duhu. Z dvema klikoma se prijavite na tri večer Adventna druženja na spletu z Manco Košir, Tadejem Vindišem in Gregorjem Čušinom. V imenu pripravljalne ekipe vas toplo vabi moderatorica Adventnih druženj na spletu Janja Berložnik Šuler "Večeri bodo potekali pod krovnim naslovom Življenje je lepo. Na spletni strani www.pastir.si so možne brezplačne prijave. Ponosna sem na celotno pripravljalno ekipo!."

Adventna druženja na spletu
Adventna druženja na spletu

Adventni koledar Misijonskega središča

Otroci in družine lahko prebirate Adventni koledar Misijonskega središča. Sledili boste nenavadni zgodbi slovenskeg kirurga na Tajvanu, Janeza Janeža.

Adventni koledar 2020
Adventni koledar 2020

Osebna in družinska molitev ob adventnem vencu

Naši škofje nas vabijo k osebni in družinski molitvi ter skrbi za uboge. Ponovno prosijo, da se v letošnjem adventnem času zaradi epidemioloških razmer izogibamo medsebojnemu obiskovanju. Zapisali so še, da se v svojih molitvah posebej spominjajo vseh obolelih za koronavirusom in pokojnih ter njihovih svojcev.

Adventni venec
Adventni venec © Rok Mihevc

Če se ne morete odzvati na nobeno omenjeno pobudo, se vpišite v klub glavnih molivcev, kajti molitev odpira nebeška vrata. Brez nje je vse drugo prazna slama!

Cerkev na Slovenskem, Duhovnost, Pozitiva
Škofija Novo mesto (photo: Škofija Novo mesto) Škofija Novo mesto (photo: Škofija Novo mesto)

V škofiji Novo mesto imenovani trije novi dekani

V škofiji Novo mesto so dobili tri nove dekane, saj so prejšnjim potekli mandati. Novomeški ordinarij Škof Andrej Saje je po posvetovanju, molitvi in premisleku dekana za dekanijo Kočevje imenoval ...