Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Tanja DominkoTanja Dominko
Carlo Acutis (foto: )
Carlo Acutis | (foto: )

»Vsi se rodimo kot izvirniki, a mnogi umrejo kot fotokopije«

Cerkev po svetu | 10.10.2020, 10:26 s. Meta Potočnik

To je ena od misli novega blaženega, ki se je rodil v italijanskem mestu Monza. Carlo Acutis, ki je leta 2006 pri petnajstih letih umrl za levkemijo, bo 10. oktobra v Assisiju razglašen za blaženega. 1. oktobra so njegov grob odprli za javnost. Carlovo telo so s posebnimi postopki ter “z občutkom in ljubeznijo” rekonstruirali tako, da se zdi, da mladenič spi. Njegovi organi naj bi bili nedotaknjeni.

"Prvič v zgodovini lahko vidimo svetnika, oblečenega v jeans, superge in jopo," pravi rektor svetišča, v katerem je Carlov grob. "To je odlično sporočilo za nas. Svetost lahko občutimo ne kot neko oddaljeno stvar, ampak kot nekaj, kar lahko doseže vsak, saj je Jezus Gospod nas vseh."

Papež Frančišek je novega blaženega Carla Acutisa navedel kot zgled, kako zdravo uporabljati medije. Zahvaljujoč navdušenju za računalništvo je Carlo naredil razstavo o evharističnih čudežih, ki je obkrožila ves svet.

Carlo je bil povsem navaden najstnik, a vera je bila zanj način življenja, neizmerno rad je imel sveto obhajilo, svojim vrstnikom je posredoval veselo novico in jim razlagal skrivnosti vere. Zelo je ljubil evharistijo in sveto mašo ter dejal, da je to zanj avtocesta do Boga. Pri tem ne moremo spregledati podobnosti z našim mladim bl. Alojzijem Grozdetom, ki je zapisal, da je evharistija sonce njegovega življenja

Zato je več kot na mestu odločitev sodelavcev Oratorija 2021, da bo otroke naslednje leto navdihoval mladi računalniški genij Carlo Acutis.

Cerkev po svetu
Škofija Novo mesto (photo: Škofija Novo mesto) Škofija Novo mesto (photo: Škofija Novo mesto)

V škofiji Novo mesto imenovani trije novi dekani

V škofiji Novo mesto so dobili tri nove dekane, saj so prejšnjim potekli mandati. Novomeški ordinarij Škof Andrej Saje je po posvetovanju, molitvi in premisleku dekana za dekanijo Kočevje imenoval ...