Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Carlo Acutis (foto: )
Carlo Acutis | (foto: )

»Vsi se rodimo kot izvirniki, a mnogi umrejo kot fotokopije«

Cerkev po svetu | 10.10.2020, 10:26 s. Meta Potočnik

To je ena od misli novega blaženega, ki se je rodil v italijanskem mestu Monza. Carlo Acutis, ki je leta 2006 pri petnajstih letih umrl za levkemijo, bo 10. oktobra v Assisiju razglašen za blaženega. 1. oktobra so njegov grob odprli za javnost. Carlovo telo so s posebnimi postopki ter “z občutkom in ljubeznijo” rekonstruirali tako, da se zdi, da mladenič spi. Njegovi organi naj bi bili nedotaknjeni.

"Prvič v zgodovini lahko vidimo svetnika, oblečenega v jeans, superge in jopo," pravi rektor svetišča, v katerem je Carlov grob. "To je odlično sporočilo za nas. Svetost lahko občutimo ne kot neko oddaljeno stvar, ampak kot nekaj, kar lahko doseže vsak, saj je Jezus Gospod nas vseh."

Papež Frančišek je novega blaženega Carla Acutisa navedel kot zgled, kako zdravo uporabljati medije. Zahvaljujoč navdušenju za računalništvo je Carlo naredil razstavo o evharističnih čudežih, ki je obkrožila ves svet.

Carlo je bil povsem navaden najstnik, a vera je bila zanj način življenja, neizmerno rad je imel sveto obhajilo, svojim vrstnikom je posredoval veselo novico in jim razlagal skrivnosti vere. Zelo je ljubil evharistijo in sveto mašo ter dejal, da je to zanj avtocesta do Boga. Pri tem ne moremo spregledati podobnosti z našim mladim bl. Alojzijem Grozdetom, ki je zapisal, da je evharistija sonce njegovega življenja

Zato je več kot na mestu odločitev sodelavcev Oratorija 2021, da bo otroke naslednje leto navdihoval mladi računalniški genij Carlo Acutis.

Cerkev po svetu
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.