Damijana MedvedDamijana Medved
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Alen SalihovićAlen Salihović
Carlo Acutis (foto: )
Carlo Acutis | (foto: )

»Vsi se rodimo kot izvirniki, a mnogi umrejo kot fotokopije«

Cerkev po svetu | 10.10.2020, 10:26 s. Meta Potočnik

To je ena od misli novega blaženega, ki se je rodil v italijanskem mestu Monza. Carlo Acutis, ki je leta 2006 pri petnajstih letih umrl za levkemijo, bo 10. oktobra v Assisiju razglašen za blaženega. 1. oktobra so njegov grob odprli za javnost. Carlovo telo so s posebnimi postopki ter “z občutkom in ljubeznijo” rekonstruirali tako, da se zdi, da mladenič spi. Njegovi organi naj bi bili nedotaknjeni.

"Prvič v zgodovini lahko vidimo svetnika, oblečenega v jeans, superge in jopo," pravi rektor svetišča, v katerem je Carlov grob. "To je odlično sporočilo za nas. Svetost lahko občutimo ne kot neko oddaljeno stvar, ampak kot nekaj, kar lahko doseže vsak, saj je Jezus Gospod nas vseh."

Papež Frančišek je novega blaženega Carla Acutisa navedel kot zgled, kako zdravo uporabljati medije. Zahvaljujoč navdušenju za računalništvo je Carlo naredil razstavo o evharističnih čudežih, ki je obkrožila ves svet.

Carlo je bil povsem navaden najstnik, a vera je bila zanj način življenja, neizmerno rad je imel sveto obhajilo, svojim vrstnikom je posredoval veselo novico in jim razlagal skrivnosti vere. Zelo je ljubil evharistijo in sveto mašo ter dejal, da je to zanj avtocesta do Boga. Pri tem ne moremo spregledati podobnosti z našim mladim bl. Alojzijem Grozdetom, ki je zapisal, da je evharistija sonce njegovega življenja

Zato je več kot na mestu odločitev sodelavcev Oratorija 2021, da bo otroke naslednje leto navdihoval mladi računalniški genij Carlo Acutis.

Cerkev po svetu
Primer lažne fotografije, ki jo lahko ustvari umetna inteligenca (photo: Midjourney / Reddit) Primer lažne fotografije, ki jo lahko ustvari umetna inteligenca (photo: Midjourney / Reddit)

Na kaj nas opozarja ta lažna fotografija papeža?

Ste že videli fotografijo papeža Frančiška, ki je oblečen v ogromno belo bundo? V teh dneh je ta fotografija preplavila družbena omrežja in osupnila mnoge, a fotografija je seveda lažna.

V spovednici (photo: Vatican Media) V spovednici (photo: Vatican Media)

"V spovednici niste zato, da bi mučili."

Papež Frančišek je na 5. postno nedeljo svoj nagovor ob opoldanski molitvi naslonil na evangelij o vstajenju Lazarja. Gre za zadnjega od Jezusovih čudežev pred Veliko nočjo. Sporočilo je po ...

Marija (photo: Cathopic) Marija (photo: Cathopic)

Ritem srca v znamenju praznika

Tokratna oddaja Ritem srca je bila v znamenju praznika Gospodovega oznanjenja, ki je tudi materinski dan, ko izražamo hvaležnost vsem materam. In materinstvo je svoj najlepši zgled dobilo prav v ...