Damijana Medved
Jakob Čuk
Tanja Dominko
Carlo Acutis (foto: )
Carlo Acutis | (foto: )

»Vsi se rodimo kot izvirniki, a mnogi umrejo kot fotokopije«

10.10.2020, 10:26 s. Meta Potočnik

To je ena od misli novega blaženega, ki se je rodil v italijanskem mestu Monza. Carlo Acutis, ki je leta 2006 pri petnajstih letih umrl za levkemijo, bo 10. oktobra v Assisiju razglašen za blaženega. 1. oktobra so njegov grob odprli za javnost. Carlovo telo so s posebnimi postopki ter “z občutkom in ljubeznijo” rekonstruirali tako, da se zdi, da mladenič spi. Njegovi organi naj bi bili nedotaknjeni.

"Prvič v zgodovini lahko vidimo svetnika, oblečenega v jeans, superge in jopo," pravi rektor svetišča, v katerem je Carlov grob. "To je odlično sporočilo za nas. Svetost lahko občutimo ne kot neko oddaljeno stvar, ampak kot nekaj, kar lahko doseže vsak, saj je Jezus Gospod nas vseh."

Papež Frančišek je novega blaženega Carla Acutisa navedel kot zgled, kako zdravo uporabljati medije. Zahvaljujoč navdušenju za računalništvo je Carlo naredil razstavo o evharističnih čudežih, ki je obkrožila ves svet.

Carlo je bil povsem navaden najstnik, a vera je bila zanj način življenja, neizmerno rad je imel sveto obhajilo, svojim vrstnikom je posredoval veselo novico in jim razlagal skrivnosti vere. Zelo je ljubil evharistijo in sveto mašo ter dejal, da je to zanj avtocesta do Boga. Pri tem ne moremo spregledati podobnosti z našim mladim bl. Alojzijem Grozdetom, ki je zapisal, da je evharistija sonce njegovega življenja

Zato je več kot na mestu odločitev sodelavcev Oratorija 2021, da bo otroke naslednje leto navdihoval mladi računalniški genij Carlo Acutis.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Cerkev po svetu

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Nadškof Stanislav Zore med sveto mašo za preganjane kristjane (photo: Katoliška Cerkev) Nadškof Stanislav Zore med sveto mašo za preganjane kristjane (photo: Katoliška Cerkev)

"Od kričanja do zažiganja je majhen korak"

Škof Anton Vovk ni zapadel v povprečnost in ni podlegel strahu, je pri sinočnji sveti maši ob 70. Obletnici njegovega zažiga poudaril nadškof Stanislav Zore. Vprašal se je, kako je človek zmožen ...