Matjaž Merljak
Jakob Čuk
Tanja Dominko
Carlo Acutis (foto: )
Carlo Acutis | (foto: )

»Vsi se rodimo kot izvirniki, a mnogi umrejo kot fotokopije«

10.10.2020, 10:26 s. Meta Potočnik

To je ena od misli novega blaženega, ki se je rodil v italijanskem mestu Monza. Carlo Acutis, ki je leta 2006 pri petnajstih letih umrl za levkemijo, bo 10. oktobra v Assisiju razglašen za blaženega. 1. oktobra so njegov grob odprli za javnost. Carlovo telo so s posebnimi postopki ter “z občutkom in ljubeznijo” rekonstruirali tako, da se zdi, da mladenič spi. Njegovi organi naj bi bili nedotaknjeni.

"Prvič v zgodovini lahko vidimo svetnika, oblečenega v jeans, superge in jopo," pravi rektor svetišča, v katerem je Carlov grob. "To je odlično sporočilo za nas. Svetost lahko občutimo ne kot neko oddaljeno stvar, ampak kot nekaj, kar lahko doseže vsak, saj je Jezus Gospod nas vseh."

Papež Frančišek je novega blaženega Carla Acutisa navedel kot zgled, kako zdravo uporabljati medije. Zahvaljujoč navdušenju za računalništvo je Carlo naredil razstavo o evharističnih čudežih, ki je obkrožila ves svet.

Carlo je bil povsem navaden najstnik, a vera je bila zanj način življenja, neizmerno rad je imel sveto obhajilo, svojim vrstnikom je posredoval veselo novico in jim razlagal skrivnosti vere. Zelo je ljubil evharistijo in sveto mašo ter dejal, da je to zanj avtocesta do Boga. Pri tem ne moremo spregledati podobnosti z našim mladim bl. Alojzijem Grozdetom, ki je zapisal, da je evharistija sonce njegovega življenja

Zato je več kot na mestu odločitev sodelavcev Oratorija 2021, da bo otroke naslednje leto navdihoval mladi računalniški genij Carlo Acutis.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Cerkev po svetu

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Papež Frančišek na zgodovinskem obisku v Iraku (photo: Vatican Media) Papež Frančišek na zgodovinskem obisku v Iraku (photo: Vatican Media)

"Vsi smo Iračani – nočemo več delitev!"

Planota Ur, ki je videla rojstvo očaka Abrahama, je bila danes priča srečanja voditeljev različnih verstev. Ne orožje, ampak hrano za vse, je bilo sporočilo papeža Frančiška. Mir po njegovih ...

p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček) p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček)

Kakšni so obeti za praznovanje velike noči?

Kot kaže nam gre v epidemiji počasi, počasi na bolje. Kako bo to vplivalo na večje odprtje cerkva in tudi praznovanje velike noči, smo v oddaji »Spoznanje več, predsodek manj«, govorili s p. ...

Duhovnik Martin Golob v studiu Radia Ognjišče (photo: Rok Mihevc) Duhovnik Martin Golob v studiu Radia Ognjišče (photo: Rok Mihevc)

"Ljubezen vedno pozablja nase"

»Prepričan sem, da bosta letošnji post in velika noč kljub epidemiji zelo lepa, saj je to odvisno od posameznika, kako zares bo vzel to ponujeno priložnost s strani Cerkve, da vzame ta sveti čas ...

O avtorju