Jure Sešek
Boštjan Smole
Tone Gorjup
Trgovina (foto: Pixabay)
Trgovina | (foto: Pixabay)

17 let po referendumu bodo trgovine ob nedeljah in praznikih le zaprle

01.10.2020, 06:58 Silvestra Sadar

Trgovine ob nedeljah in praznikih ne bodo smele več poslovati. Tako je s sprejetjem novele zakona o trgovini odločil državni zbor.

Poglejmo najprej izjeme! Odprte bodo lahko ostale prodajalne na bencinskih servisih, postajališčih in v bolnišnicah ter tiste, v katerih bodo ob pomoči študentov in upokojencev kupcem stregli lastniki sami. Zaprtje trgovin je predlagala Levica, vendar je njihova vrata že pred tem zaprla vlada Janeza Janše– spomladi letos - zaradi epidemije.

Spomnimo še! Državljani smo zaprtje izglasovali že leta 2003, a ga vlada Antona Ropa iz vrst LDS ni udejanjila. Področje ni bilo del zdajšnje koalicijske pogodbe. Proti je glasovalo 13, za pa 72 navzočih poslancev, tudi iz stranke NSi. Poslanec Jožef Horvat je ob tem povedal: »Poslanska skupina Nova Slovenija bo glasovala za novelo zakon o trgovini, ki zapira trgovine ob nedeljah, razen redkih izjem. Na nek način lahko, kljub temu, da mi Levice ne podpiramo, v nobenem primeru pravzaprav, lahko pa čestitamo Levici, da je zaznala pravilnost in ocenila pravilnost odloka Vlade Republike Slovenije, ki je v času epidemije zaprla trgovine. Nenazadnje je to naša zgodba, ki počasi dobiva zdaj že polnoletnost. Obžalujemo pa, da ni prišlo do socialnega dialoga in do dogovora med delodajalci in delojemalci. Morda bo za to še enkrat v prihodnosti čas.«

Vlada predloga ne podpira. Skrbijo jo posledice za trgovino, zaposlene, dobavitelje in turistične kraje v že tako zaostrenih gospodarskih razmerah zaradi covida. V Trgovinski zbornici Slovenije opozarjajo: panoga ustvari 34 odstotkov vseh prihodkov gospodarstva. Obratovalnega časa bo manj za 16 odstotkov, prihodki se bodo kljub nakupom na ostale dni znižali za vsaj 10 odstotkov. Potrebnih bo manj zaposlenih, nižje bodo plače, saj bodo zaposleni ostali brez dodatka za delo ob nedeljah.

Da do tega ne bo prišlo, da bodo lažje organizirali delovnik in imeli manj presežnih ur, opozarjajo v Sindikatu delavcev trgovine. V panogi je namreč že sedaj premalo zaposlenih. Odločitev pozdravlja tudi Katoliška cerkev z drugimi krščanskimi cerkvami. »Katoliška cerkev pozdravlja sprejetje novele zakona o trgovini v Državnem zboru, ki so jo 29. septembra 2020 sprejeli slovenske poslanke in poslanci. Katoliška cerkev je skupaj z drugimi krščanskimi cerkvami v Sloveniji pozvala poslance in politične stranke, da zaščitijo nedeljo kot dela prost dan, podprejo nedeljski počitek državljank in državljanov ter omogočijo predvsem mladim delavcem in delavkam, da lahko nedeljo preživijo s svojimi najdražjimi. Prav tako pa so s sprejemom omenjene novele uresničili voljo državljanov in državljank izraženo na referendumu leta 2003,« je povedal tiskovni predstavnik SŠK Tadej Jakopič.

Trgovinska zbornica omenja možnost ustavne presoje novele. Novela gre najprej v obravnavo v Državni svet. Če bo izglasoval veto, bo potrebno vnovično glasovanje in 46 glasov za sprejetje, sicer pa bo začela veljati 15 dni po objavi v uradnem listu; spremenila bo tudi dozdajšnjo kolektivno pogodbo.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenija , Politika , Sociala

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Quo vadis zvonovi? (photo: Izidor Šček) Quo vadis zvonovi? (photo: Izidor Šček)

Gabriel Kavčič za Domovino: Nauk utišanih zvonov

Že prejšnjo nedeljo smo poročali, da so po odredbi tržaškega sodišča v Dolini pri Trstu zasegli zvonove v mogočnem zvoniku tamkajšnje župnije sv. Urha. Razlog za to naj bi bila tožba šestih ...

Osebnost Primorske za leto 2021 je koprski stolni župnik Primož Krečič. (photo: Radio Koper) Osebnost Primorske za leto 2021 je koprski stolni župnik Primož Krečič. (photo: Radio Koper)

"Zlato jabolko" za duhovnika Primoža Krečiča

Osebnost Primorske za leto 2021 je koprski stolni župnik Primož Krečič, ki je z neutrudno ekipo zanesenjakov uresničil sanje o umestitvi novih orgel v Kopru. Nekoč so bile nameščene v züriški ...

Gostje 4. Svetovalnice na temo covida so bili: dr. Tatjana Lejko Zupanc, dr. Alojz Ihan in dr. Bojana Beović (photo: Svetovni splet, Rok Mihevc) Gostje 4. Svetovalnice na temo covida so bili: dr. Tatjana Lejko Zupanc, dr. Alojz Ihan in dr. Bojana Beović (photo: Svetovni splet, Rok Mihevc)

Covid: Neodgovorjena vprašanja

V Svetovalnici smo se posvetili preostalim vprašanjem, ki ste jih pred časom postavili poslušalci na temo epidemije in cepljenja. Ali se lahko težave z obrabo sklepov povečajo po prebolelem ...