Jure SešekJure Sešek
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Trgovina (foto: Pixabay)
Trgovina | (foto: Pixabay)

17 let po referendumu bodo trgovine ob nedeljah in praznikih le zaprle

Slovenija | 01.10.2020, 06:58 Silvestra Sadar

Trgovine ob nedeljah in praznikih ne bodo smele več poslovati. Tako je s sprejetjem novele zakona o trgovini odločil državni zbor.

Poglejmo najprej izjeme! Odprte bodo lahko ostale prodajalne na bencinskih servisih, postajališčih in v bolnišnicah ter tiste, v katerih bodo ob pomoči študentov in upokojencev kupcem stregli lastniki sami. Zaprtje trgovin je predlagala Levica, vendar je njihova vrata že pred tem zaprla vlada Janeza Janše– spomladi letos - zaradi epidemije.

Spomnimo še! Državljani smo zaprtje izglasovali že leta 2003, a ga vlada Antona Ropa iz vrst LDS ni udejanjila. Področje ni bilo del zdajšnje koalicijske pogodbe. Proti je glasovalo 13, za pa 72 navzočih poslancev, tudi iz stranke NSi. Poslanec Jožef Horvat je ob tem povedal: »Poslanska skupina Nova Slovenija bo glasovala za novelo zakon o trgovini, ki zapira trgovine ob nedeljah, razen redkih izjem. Na nek način lahko, kljub temu, da mi Levice ne podpiramo, v nobenem primeru pravzaprav, lahko pa čestitamo Levici, da je zaznala pravilnost in ocenila pravilnost odloka Vlade Republike Slovenije, ki je v času epidemije zaprla trgovine. Nenazadnje je to naša zgodba, ki počasi dobiva zdaj že polnoletnost. Obžalujemo pa, da ni prišlo do socialnega dialoga in do dogovora med delodajalci in delojemalci. Morda bo za to še enkrat v prihodnosti čas.«

Vlada predloga ne podpira. Skrbijo jo posledice za trgovino, zaposlene, dobavitelje in turistične kraje v že tako zaostrenih gospodarskih razmerah zaradi covida. V Trgovinski zbornici Slovenije opozarjajo: panoga ustvari 34 odstotkov vseh prihodkov gospodarstva. Obratovalnega časa bo manj za 16 odstotkov, prihodki se bodo kljub nakupom na ostale dni znižali za vsaj 10 odstotkov. Potrebnih bo manj zaposlenih, nižje bodo plače, saj bodo zaposleni ostali brez dodatka za delo ob nedeljah.

Da do tega ne bo prišlo, da bodo lažje organizirali delovnik in imeli manj presežnih ur, opozarjajo v Sindikatu delavcev trgovine. V panogi je namreč že sedaj premalo zaposlenih. Odločitev pozdravlja tudi Katoliška cerkev z drugimi krščanskimi cerkvami. »Katoliška cerkev pozdravlja sprejetje novele zakona o trgovini v Državnem zboru, ki so jo 29. septembra 2020 sprejeli slovenske poslanke in poslanci. Katoliška cerkev je skupaj z drugimi krščanskimi cerkvami v Sloveniji pozvala poslance in politične stranke, da zaščitijo nedeljo kot dela prost dan, podprejo nedeljski počitek državljank in državljanov ter omogočijo predvsem mladim delavcem in delavkam, da lahko nedeljo preživijo s svojimi najdražjimi. Prav tako pa so s sprejemom omenjene novele uresničili voljo državljanov in državljank izraženo na referendumu leta 2003,« je povedal tiskovni predstavnik SŠK Tadej Jakopič.

Trgovinska zbornica omenja možnost ustavne presoje novele. Novela gre najprej v obravnavo v Državni svet. Če bo izglasoval veto, bo potrebno vnovično glasovanje in 46 glasov za sprejetje, sicer pa bo začela veljati 15 dni po objavi v uradnem listu; spremenila bo tudi dozdajšnjo kolektivno pogodbo.

Slovenija, Politika, Sociala
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...