Štefan IskraŠtefan Iskra
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović
Generacije (foto: Pixabay)
Generacije | (foto: Pixabay)

Okrogla miza: Demografske spremembe v Sloveniji in Evropi

| 26.08.2020, 13:49

Inštitut dr. Antona Korošca in Wilfried Martens Centre for European Studies vabita v nedeljo, 30. avgusta 2020, ob 13. uri, v hotel Adria Convent v Ankaranu na okroglo mizo z naslovom Demografske spremembe v Sloveniji in Evropi / Demographic challenges of Slovenia and Europe.

Slovenija se, kot večina držav in regij znotraj Evropske unije, sooča z zaskrbljujočim demografskim razvojem, za katerega je značilno upadanje natalitete in hkrati podaljševanje življenjske dobe. Zlasti podeželska območja se soočajo z odlivom mladih. Mnoge države, in Slovenija ni izjema, se soočajo tudi z »begom možganov«.

Inštitut dr. Antona Korošca že dlje časa prireja dogodke, na katerih s čim širšim diskurzom spodbuja k iskanju trajnostnih načinov reševanja te problematike. 30. januarja 2020 je tako v sodelovanju z VSO potekalo omizje Kadrovska vrzel v Sloveniji - Zakaj v Sloveniji primanjkuje ljudi v delovni starosti? Na tem omizju so dr. Drago Čepar, nekdanji državni sekretar za družino, mag. Samo Hribar Milič, izvršni direktor Gospodarske zbornice Slovenije in Franc Bogovič, poslanec v Evropskem parlamentu vsak s svojega področja predstavili zaskrbljujoče stanje.

Demografske spremembe pa prinašajo s seboj veliko več kot zgolj pomanjkanje delovne sile. Gre za občutljivo temo spremenjenih odnosov med mladimi, ljudmi srednjih let in starejšimi, ki imajo različne vplive na delovanje države in njenih družbenih podsistemov. Soočeni smo z novimi izzivi za krepitev medgeneracijske solidarnosti, zdravstvene in dolgotrajne oskrbe ter soočanja z »epidemijo« osamljenosti in vse večjim številom osamljenih ljudi.

Vabilo na okroglo mizo
Vabilo na okroglo mizo

Na omizju v Ankaranu bodo sodelovali Franc Bogovič, evropski poslanec SLS/EPP, Alojz Kovšca, predsednik Državnega sveta RS, Monika Kirbiš Rojs, državna sekretarka Službe Vlade Republike Slovenije za razvoj in evropsko kohezijsko politiko, Janez Sušnik, predsednik Zveze društva upokojencev Slovenije in Anja Fortuna, predsednica Mladinskega sveta Slovenije. Pogovor bo povezoval Primož Jelševar, direktor Inštituta dr. Antona Korošca.

Vljudno vabljeni!

Zaradi upoštevanja navodil in priporočil NIJZ za preprečevanje širjenja okužb s covidom-19, med katere spada tudi omejeno število obiskovalcev, vas prosijo, da se pravočasno prijavite na dogodek. Prijave na omizje bodo sprejemali do petka, 28. avgusta, na info@inak.si.

Članek je oglasno sporočilo.

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...