Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Petra StoparPetra Stopar
Franc Bole (foto: Rok Mihevc)
Franc Bole | (foto: Rok Mihevc)

88. rojstni dan bi danes praznoval oče Franc Bole

| 09.08.2020, 11:15 msgr. Franci Trstenjak

Danes bi 88. rojstni dan praznoval msgr. Franc Bole, a je z deli bogato zemeljsko pot sklenil letos februarja.

Bil je urednik revije Ognjišče, začetnik založbe Ognjišče, ustanovitelj Karitas, buditelj dejavne ljubezni do bližnjega, oče romanj invalidov in bolnikov na Brezje pa tudi ustanovitelja Radia Ognjišče. Pri msgr. Francu Boletu sem občudoval njegovo sproščenost biti brat in prijatelj vsakemu duhovniku. Ni se oziral na leta, na starostno razliko, vsakemu je ob prvem srečanju ponudil tikanje. Vrata njegove pisarne so bila vedno odprta, vsak je bil dobrodošel in vsakega je sprejel z nasmehom ter v pozdrav iztegnjeno krepko desnico.

Zelo podoben je bil njegov odnos do laikov, radijskih sodelavcev. Tiste, ki so bili na Radiu Ognjišče od vsega začetka, je dobro poznal, tudi po obrazih in imenih, a tudi za mlajše je vedel, da so njegovi. Ob prihodih v Ljubljano je vsakemu posvetil vsaj prisrčen pozdrav. Ko se je pogovarjal s sodelavci, se je zanimal ne samo za njihovo radijsko delo, temveč tudi za družinsko življenje. Pri vsakem svojem opravilu je ostajal duhovnik, ob vsaki nalogi je bil tudi pastir.

Z njegovim odhodom v Očetovo naročje je nastala praznina. Iz večnosti nam govori, naj njegovo delo nadaljujemo. Založba in Radio Ognjišče sta spomenik njegovega ustvarjalnega oznanjevanja evangelija slovenskemu nardodu. Papež sv. Janez XXIII. je zapisal: »Pokojni so nevidni, niso pa odsotni.« Prepričani smo, da nas oče Franc »gleda dol z balkona Očetove hiše«, kot je ob njegovem pogrebu dejal škof Jurij Bizjak.

To je odlomek iz knjige "Franc Bole, uresničevalec Evangelija", ki jo je letos po njegovi smrti izdalo Ognjišče. Pokojnega očeta Franca smo se pri dopoldanski sveti maši v sklopu kratkega oddiha v Radencih v župnijski cerkvi sv. Cirila in Metoda spomnili tudi poslušalci Radia Ognjišče.

Franc Bole uresničevalec evangelija
Franc Bole uresničevalec evangelija © Založba Ognjišče

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.