Mateja F. NovljanMateja F. Novljan
Marko ZupanMarko Zupan
Marcel KrekMarcel Krek
Zapor (foto: Vanesa Guerrero/Cathopic)
Zapor | (foto: Vanesa Guerrero/Cathopic)

Kardinal Pell: V zaporu sem bil ponižan in napaden

Svet | 30.07.2020, 16:01 s. Meta Potočnik

Avstralski kardinal George Pell piše knjigo o 13 mesecih, ki jih je preživel v zaporu. Spomnimo, da je bil zaradi spolne zlorabe mladoletnih obsojen na 6 let zapora, nato pa letos aprila oproščen zaradi pomanjkanja dokazov. Svojo izkušnjo povzema z naslednjimi besedami: »V zaporih je tudi veliko dobrega.«

Pljunki, napadi, poniževanja. Tako dneve kardinala Pella v avstralskih zaporih povzema spletni portal Vatican Insider. Objavljeni odlomek njegovih spominov pričuje o fizičnih in verbalnih agresivnostih s strani sozapornikov, zaradi česar so ga premestili v samico.

Po besedah kardinala Pella je sovraštvo zapornikov do tistih, ki zlorabljajo mladoletne, univerzalno. Sam to razume kot občutek za dobro in zlo v vesti zapornikov, čeprav se to izraža skozi njihovo napadalnost. Vse v zaporu pa le ni bilo slabo. Poseben vtis je nanj naredilo profesionalno ravnanje paznikov, vera zapornikov in moralna ozaveščenost na teh temnih krajih. Čeprav so zapori marsikje pravi »pekel na zemlji«, je zapisal, da je sam imel srečo in so z njim lepo ravnali. Dodal je, da so tako zaporniki kot čuvaji pogosto razpravljali o njegovi krivdi ali nedolžnosti.

Že v svojem prvem intervjuju po izpustitvi aprila letos je dejal, da je dneve v zaporu premagoval z védenjem, da je nedolžen, in s pomočjo mnogih ljudi, ki so molili zanj. Za Sky News Australia je takrat še povedal, da ne goji jeze ali sovraštva do svojih tožnikov. Na vprašanje, ali meni, da za obtožbami stojijo skorumpirani uradniki v Vatikanu, pa je dejal, da tako misli večina tistih, ki so naklonjeni finančni reformi, a za to nima nobenih dokazov. Dodal je, da je ves čas postopka čutil podporo papeža Frančiška.

V ameriški jezuitski založbi Ignatius Press so izid njegove knjige napovedali za naslednje leto. Po besedah direktorja bo knjiga klasično delo duhovne literature. Zajemala ne bo le izkušnje zapora, temveč tudi njegove ostale spomine in razmišljanja.

Svet