Jože Bartolj
Miha Močnik
Tone Gorjup
Zapor (foto: Vanesa Guerrero/Cathopic)
Zapor | (foto: Vanesa Guerrero/Cathopic)

Kardinal Pell: V zaporu sem bil ponižan in napaden

30.07.2020, 16:01

Avstralski kardinal George Pell piše knjigo o 13 mesecih, ki jih je preživel v zaporu. Spomnimo, da je bil zaradi spolne zlorabe mladoletnih obsojen na 6 let zapora, nato pa letos aprila oproščen zaradi pomanjkanja dokazov. Svojo izkušnjo povzema z naslednjimi besedami: »V zaporih je tudi veliko dobrega.«

Pljunki, napadi, poniževanja. Tako dneve kardinala Pella v avstralskih zaporih povzema spletni portal Vatican Insider. Objavljeni odlomek njegovih spominov pričuje o fizičnih in verbalnih agresivnostih s strani sozapornikov, zaradi česar so ga premestili v samico.

Po besedah kardinala Pella je sovraštvo zapornikov do tistih, ki zlorabljajo mladoletne, univerzalno. Sam to razume kot občutek za dobro in zlo v vesti zapornikov, čeprav se to izraža skozi njihovo napadalnost. Vse v zaporu pa le ni bilo slabo. Poseben vtis je nanj naredilo profesionalno ravnanje paznikov, vera zapornikov in moralna ozaveščenost na teh temnih krajih. Čeprav so zapori marsikje pravi »pekel na zemlji«, je zapisal, da je sam imel srečo in so z njim lepo ravnali. Dodal je, da so tako zaporniki kot čuvaji pogosto razpravljali o njegovi krivdi ali nedolžnosti.

Že v svojem prvem intervjuju po izpustitvi aprila letos je dejal, da je dneve v zaporu premagoval z védenjem, da je nedolžen, in s pomočjo mnogih ljudi, ki so molili zanj. Za Sky News Australia je takrat še povedal, da ne goji jeze ali sovraštva do svojih tožnikov. Na vprašanje, ali meni, da za obtožbami stojijo skorumpirani uradniki v Vatikanu, pa je dejal, da tako misli večina tistih, ki so naklonjeni finančni reformi, a za to nima nobenih dokazov. Dodal je, da je ves čas postopka čutil podporo papeža Frančiška.

V ameriški jezuitski založbi Ignatius Press so izid njegove knjige napovedali za naslednje leto. Po besedah direktorja bo knjiga klasično delo duhovne literature. Zajemala ne bo le izkušnje zapora, temveč tudi njegove ostale spomine in razmišljanja.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Svet

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Sveta maša (photo: Cathopic) Sveta maša (photo: Cathopic)

K maši preko spleta ali v cerkev?

Vodja urada za liturgijo kardinal Robert Sarah je v pismu predsednikom škofovskim konferenc zapisal, da prenos svete maše ne more nadomestiti fizične navzočnosti v cerkvi. Kjer zdravstvene razmere ...

Sveta maša na Brezjah (photo: Romarski urad Brezje) Sveta maša na Brezjah (photo: Romarski urad Brezje)

Nuncij: Slovenija potrebuje Jezusa!

Frančiškanski redovi so včeraj obhajali praznik vtisnjenja ran sv. Frančišku. Sveto mašo je v baziliki Marije Pomagaj daroval apostolski nuncij v Sloveniji msgr. Jean-Marie Speich. Zbrane je ...

Velikokrat je v ozadju samomora bolezen sodobnega časa – depresija, ki jo je mogoče uspešno zdraviti s pomočjo terapevta in zdravil. (photo: Ian / Unsplash) Velikokrat je v ozadju samomora bolezen sodobnega časa – depresija, ki jo je mogoče uspešno zdraviti s pomočjo terapevta in zdravil. (photo: Ian / Unsplash)

Anja Klančar: Samomor je skrivnost

10. septembra obeležujemo svetovni dan preprečevanja samomora. V Sloveniji vsako leto zaradi samomora umre približno 400 ljudi, na srečo pa zadnja leta opažamo znaten upad števila. Naša gostja je ...

O avtorju