Jure SešekJure Sešek
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Papež Frančišek (foto: Cathopic.com)
Papež Frančišek | (foto: Cathopic.com)

Papež mladim: Uporabite fantazijo ljubezni do starih staršev

Svet | 26.07.2020, 16:29 s. Brigita Zelič

V evangeljskem odlomku današnje nedelje nam Jezus Božje kraljestvo predstavlja v prilikah. Gre za zelo kratke odlomke, kjer spregovori o zakladu skritem na njivi, o dragocenem biseru ter o mreži vrženi v morje.

Papež Frančišek se je zaustavil predvsem ob pomenu prilike, ki govori o tem, kar nam pove tista o iskalcu skritega zaklada in pripravljenosti prodati vse v zameno za dragoceni biser:
"Poklicani smo, da si  tudi mi privzamemo držo teh dveh evangeljskih likov in postanemo zdravo nemirni iskalci nebeškega kraljestva. Gre za to, da zapustimo težko breme svojih posvetnih gotovosti, ki nam preprečujejo iskanje in gradnjo (Božjega) kraljestva, kot je to pohlep po posesti, žeja po dobičku in moči ter misliti samo na sebe."

Nebeško kraljestvo je namreč čisto nekaj drugega kot so površne reči, ki nam jih ponuja svet, je nasprotno banalnemu življenju. Gre za zaklad, ki vsak dan obnavlja življenje in mu daje najširša obzorja. Kdor je našel ta zaklad ima kreativno srce, ki ne ponavlja temveč ustvarja na novo in usmerja na nova pota, ki nas vodijo k ljubezni do Boga, do ljudi in do tiste prave do samega sebe. Nato je pojasni, kaj oz. kdo je skriti zaklad in kaj nam prinaša: Jezus, on ki je skriti zaklad in dragoceni biser velike vrednosti, ne more drugače kot da prebuja veselje, vse veselje sveta: veselje, da (v njem) odkrijemo smisel svojega življenja, veselje ko se v življenju podamo v avanturo svetosti.  

Nagovor pred molitvijo angelovega čaščenja je papež Frančišek sklenil s prošnjo k Devici Mariji, naj nam pomaga v vsakdanjem iskanju nebeškega kraljestva, da se bo v naših besedah in dejanjih razodevala ljubezen, ki nam jo je Bog podaril v svojem Sinu Jezusu.

Razorožitev Donbasa

Po molitvi in blagoslovu je papež Frančišek z vsemi podelil novico o premirju, ki je bilo za območje Donbas v Ukrajini sklenjeno v Minsku. Zahvalil se je za to znamenje pripravljenosti graditi tako zaželeni mir na omenjenem območju. Zagotovil je svojo molitev, da bi se v procesu razorožitve in odstranjevanja min mir tudi dejansko uresničil.

Poziv mladim

Na Trgu sv. Petra v Vatikanu se je opoldne znova zbralo lepo število romarjev. Med njimi je bila tudi skupina mladih iz ene od rimskih župnij, ki je s svojim mladostnim hrupom razveselila papeža Frančiška. Ta je vse mlade povabil, naj ob današnjem godu Jezusovih starih staršev, svetega Joahima in svete Ane, zaploskajo svojim starim staršem. Spodbudil jih je k dejanju nežne pozornosti do ostarelih, zlasti do tistih, ki so najbolj osamljeni in že več mesecev niso videli svojih dragih.

»Dragi mladi, vsakdo od teh ostarelih je vaš dedek! Ne pustite jih samih! Uporabite fantazijo ljubezni, pokličite jih po telefonu, z videoklicem, pošljite jim sporočilo, poslušajte jih in tam, kjer je ob upoštevanju zdravstvenih navodil mogoče, jih tudi obiščite... Pošljite jim objem. Oni so vaše korenine ...«

Svet
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...

O avtorju