Blaž Lesnik
Marko Zupan
Marta Jerebič
Mediji, novinarji (foto: Pixabay)
Mediji, novinarji | (foto: Pixabay)

ZNP ostro obsodilo grožnje novinarju Igorju Pirkoviču

09.07.2020, 14:51 Marcel Krek

V dneh po proslavi ob dnevu državnosti, ki jo je vodil novinar RTV Slovenija Igor Pirkovič so se nanj usule kritike, med njimi celo grožnja s smrtjo na družbenem omrežju Twitter: "Crkni govno domobransko. Pa če kdo ne razume pomena 'crkni': želim, da Igor Pirković umre počasi in boleče." Na dogajanje se je v izjavi za javnost odzvalo Združenje novinarjev in publicistov, ki je napad na Pirkoviča označilo za nedopustno. V izjavi so opozorili tudi na dvojna merila, ki jih ima RTV Slovenija do svojih novinarjev.

Predsednik združenja, dr. Matevž Tomšič je za naš radio povedal, da kritike nikoli niso problematične, tudi ne ostrejše, saj da je to v luči svobode govora, pa tudi zato, ker so novinarji javne osebnosti. »Ko gre za grožnje, sploh grožnje s smrtjo, pa se ta svoboda neha.« je zaključil.

Dr. Tomšič je opozoril tudi na dvojna merila nekaterih medijev, ki da vseh novinarjev ne obravnavajo enako. Spomnil je, da se je RTV v določenih primerih groženj svojim novinarjem odzvala ostro in jasno, v primerih groženj Pirkoviču in Jožetu Možini, pa da se ni. Dr. Tomšič kot razlog za tovrstno razlikovanje vidi predvsem v: »Obstoju ideoloških filtrov. Tiste novinarje, ki so po volji vodstev in so »pravoverni« bodo zaščitili, tiste pa ki jih vidijo kot »heretike« pa ne.«

RTV Slovenija se sicer na napad na svojega novinarja ni odzvala.

Izjavo ZNP objavljamo v celoti:

V Združenju novinarjev in publicistov ostro obsojamo grožnje s smrtjo, ki jih je bil nedavno na Twitterju deležen novinar RTVS in avtor kulturnega programa državne proslave ob dnevu državnosti Igor Pirkovič. Oseba z verjetno izmišljenim profilom je namreč zapisala: "Crkni govno domobransko. Pa če kdo ne razume pomena 'crkni': želim, da Igor Pirković umre počasi in boleče." Gre za hude obtožbe in grožnje, ki so na žalost ostale brez odziva organov pregona in vodstva RTVS.

Tovrstne grožnje, ki počasi očitno dobivajo domovinsko pravico v slovenski družbi in so jih deležni novinarji različnih medijev, so nedopustne in nesprejemljive, najpogosteje pa ostanejo brez sodnega epiloga. Ne spomnimo se namreč primera, ko bi bil kdo za takšno početje kazensko preganjan in tudi obsojen. Zato na tožilstvo in policijo apeliramo, naj naredita več, da bodo tovrstne grožnje obravnavane z večjo resnostjo in zavzetostjo in da bodo na koncu dobile tudi sodni epilog. Novinarstvo je namreč, kot pravimo, četrta veja oblasti, eden od stebrov demokracije, zato se upravičeno pričakuje, da se bo novinarje glede na težo njihovega poklica in odgovornosti tudi ustrezno zaščitilo.

Opozarjamo tudi na dvojna merila vodstva nacionalne RTVS. Medtem ko se na grožnje in pritiske na nekatere novinarje RTVS odziva dosledno, ažurno in odločno, z jasnimi izjavami v kamero direktorja in odgovorne urednice, pa pri - pogosto hujših - grožnjah nekaterim drugim novinarjem RTVS odziva praktično ni (tako je tudi v primeru Igorja Pirkoviča); če pa je že, do odziva pride šele pod pritiskom javnosti. Takšen primer se je zgodil jeseni 2011, ko je bil novinar RTVS Jože Možina deležen groženj v smislu, da bi ga bilo treba povozit na prehodu za pešce. Vodstvo RTVS se je na objavo odzvalo obrobno, šele potem, ko je na njeno nedopustnost opozoril ZNP. Poleti 2018 je Možino pred vhodom na RTVS počakal levičarski aktivist, mu grozil in napovedal kaj da se bo zgodilo z njim. Takrat pa odziva vodstva RTVS sploh ni bilo. Ta isti levičarski aktivist Igor Bricelj je Možino s svojo skupino skrajnih aktivistov Možino še vsaj 20 krat čakal pred vhodom na RTV pa vodstvo za to ni storilo nič. Enako ko je Možini s smrtjo na spletnem omrežju grozil s puško fotografirani levičarski aktivist Benjamin Purger.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Zrušenje cerkve na Malem Vrhu pri Globokem (photo: Boris Kovačič) Zrušenje cerkve na Malem Vrhu pri Globokem (photo: Boris Kovačič)

Zrušila se je cerkev na Malem Vrhu v Brežicah

Na Malem Vrhu pri Globokem v Občini Brežice se je včeraj ob približno 18. uri zrušila ob lanskem potresu v Petrinji močno poškodovana podružnična cerkev sv. Jakoba, zgrajena konec 17. stoletja.

Škofje imajo vedno več težav, kam premestiti vedno manj duhovnikov ... (photo: Rok Mihevc) Škofje imajo vedno več težav, kam premestiti vedno manj duhovnikov ... (photo: Rok Mihevc)

Kam so premeščeni nekateri duhovniki?

Prva avgustovska številka Družine vsako leto postreže s seznamom premestitev duhovnikov. Tudi na spletni strani druzina.si si lahko ogledamo, na katere župnije in v katere službe so slovenski ...

Duhovnik pred vrati samostana (photo: Pixabay) Duhovnik pred vrati samostana (photo: Pixabay)

Kaj o premestitvah duhovnikov pravi p. Cestnik?

Prvi avgust je datum, ki prinaša spremembe za marsikaterega duhovnika. Te dni se po nekaterih slovenskih župnijah farani spoznavajo z novim župnikom, kaplanom ali duhovnim pomočnikom. Nekaj o ...

Dr. Mateja Logar (photo: www.svetopisemskimaraton.si) Dr. Mateja Logar (photo: www.svetopisemskimaraton.si)

Zakaj bi se cepljeni bal necepljenega?

V začetku junija smo dosegli vrh po številu cepljenih na dan, od takrat ta krivulja upada, zdaj smo pri 38 % ljudi, ki so bili cepljeni z obema odmerkoma oz. 43 % z enim. Četrti delta val je začel ...