Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Nadškof Alojzij Cvikl (foto: Rok Mihevc)
Nadškof Alojzij Cvikl | (foto: Rok Mihevc)

Praznik Šentvoršca na Ptujski Gori

Novice | 02.07.2020, 12:22 Marcel Krek

Na današnji četrtek obhajamo praznik Ptujskogorske Matere Božje. Že sinoči je sveto mašo v romarski baziliki na Ptujski Gori daroval mariborski nadškof in metropolit Alojzij Cvikl.

V pridigi se je dotaknil evangelija iz svatbe v Kani Galilejski. Spomnil je na to, da je bila prav Marija tista, ki je prva opazila, da so vrči prazni. »Ti vrči predstavljajo krize, težave in probleme, v katerih se lahko znajde vsak izmed nas. Marija je v tisti situaciji vedela, da človeško gledano ni rešitve, da bi lahko v nekaj minutah napolnili prazne vrče. Zato je prosila svojega sina, da posreduje,« je povedal.

Nadškof je Jezusovo prisotnost na svatbi prepoznal kot trenutek, v katerem je to praznovanje zaživelo z novo vsebino. Spomnil je, da se čudeži dogajajo tudi v naših življenjih in ob tem povedal: »Kristjani verujemo, da je v vsakem trenutku z nami Bog, ki nas v veri utrjuje, še posebej v zakramentih, molitvi in sveti maši. Zato se lahko zanesemo Nanj. Vera in zaupanje sta zato pomembna, da se nam odprejo tudi duhovne oči. Potem znamo prepoznavati te Božje stopinje, ali čudeže, v naših življenjih.« Ob sklepu nagovora nas je vse priporočil Božji Materi, ki naj nas vodi na vseh poteh.

Novice
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Eva Golob (photo: ZSPM) Eva Golob (photo: ZSPM)

Eva Golob: Ponosni na podeželske korenine

»Vsako leto pripravimo zelo pester program skozi celo leto in številni naši dogodki so tradicionalni. Eden takih je državni kviz Mladi in kmetijstvo, ki bo (danes) v Velikih Laščah potekal že ...