Mateja Subotičanec
Andrej Jerman
Alen Salihović
Številni bazeni za vse okuse (foto: Sava Hotels & Resorts)
Številni bazeni za vse okuse | (foto: Sava Hotels & Resorts)

Kratek oddih z Radiem Ognjišče v Radencih

23.06.2020, 09:03 msgr. Franci Trstenjak

V zdravilišču Radenci pripravljamo od 7. do 9. avgusta 2020 kratek oddih. To bo čas za kopanje, sončenje, druženje in sveto mašo. Lahko koristite turistični bon.

V Radencih se človek nikoli ne naveliča vodnih užitkov v desetih zunanjih in notranjih bazenih s skupno površino 1460 m2. Poskrbljeno je za vse: za tiste, ki si želijo nabirati plavalno kondicijo, za umirjene plavalce, pa tudi za najmlajše, ki jih bo izven bazenov zabavala veverička Muki s svojo animacijsko ekipo.

Vrelec v Radencih
Vrelec v Radencih © Sava Hotels & Resorts

 • 2 x nočitev z zajtrkom v dvoposteljni sobi po osebi že za 85,40 €
 • 2 x nočitev z zajtrkom v enoposteljni sobi po osebi za 129,60 €

Cena vključuje:

 • nastanitev,
 • bogat zajtrk,
 • kopanje,
 • degustacijo v pitnem salonu,
 • animacijo.

Otroci z dvema odraslima v sobi (največ 2 otroka): en do dopolnjenega 6. leta (5,99) in en do dopolnjenega 12. leta (11,99) - GRATIS nočitev z zajtrkom.

Več otrok ni mogoče nameščati v sobe!

Otroci v svoji sobi na osnovnem ležišču:

 • do 6 let: 50 % popusta;
 • od 6 do 12 let: 30 % popusta;
 • od 12 do 15 let: 20 % popusta.

Doplačilo za obrok (kosilo ali večerjo) je enako za otroke in za odrasle osebe: 10 €.

Otrok do 6 let ima gratis dodatni obrok.

Dobro je poskrbljeno za animacijo otrok
Dobro je poskrbljeno za animacijo otrok © Sava Hotels & Resorts

Obvezna doplačila:

 • prijavnina: 1€;
 • turistična taksa po osebi: 2 €/noč.

Prijave: VSAK DELOVNI DAN OD 8.00 DO 15.00 oz. na elektronski naslov.

BLAŽ ČERNELA Telefon: 02/ 512 23 42
e-pošta: blaz.cernela@sava.si

MELITA LANG Telefon: 02/ 512 22 87
e-pošta: melita.lang@sava.si

Po prijavi vam bodo iz zdravilišča poslali tudi obrazec za koriščenje turističnega bona, na katerega boste nujno zapisali EMŠO.
Informacije o turističnih bonih najdete na:
https://www.fu.gov.si/drugo/posebna_podrocja/turisticni_boni/

Hotelski kompleks v Radencih
Hotelski kompleks v Radencih © Sava Hotels & Resorts

O zdravilišču

Zdravilišče Radenci piše svoje začetke v sredini 19. stoletja, ko je dr. Karl Henn, rojen leta 1809 na Frankolovem, na izviru zajel radensko »kislo vodo«, ki je postala svetovna uspešnica med naravnimi mineralnimi vodami.

Po vsebnosti ogljikovega dioksida spada naravna radenska mineralna voda med najbogatejše mineralne vode v Evropi, slavne tri srčke v svojem znaku pa je dobila zato, ker so tako lažje ločili tri vrelce. V Zdravilišču Radenci o treh srčkih pravijo, da simbolizirajo tri neločljivo povezane elemente: zdraviliško tradicijo, srčnost zaposlenih in zveste goste.

Pred več kot 150 leti, ko je radenska mineralna voda še bučala iz zemeljskih globin brez človekovega posredovanja, je ob izviru močno sikalo, bobnelo in žuborelo. Nenavadni zvoki, ki so prihajali od nekod globoko spodaj, so burili domišljijo tedanjih prebivalcev Radencev in sprožali nenavadne razlage. Med ljudmi so krožile kar tri legende. Ena pravi, da hrup ustvarjajo pridni škratje, ki s kopanjem rovov utirajo pot zdravilni vodi. Spet druga govori, da je pod vrelcem velik kotel, v katerem coprnice kuhajo cmoke. Tretja pa meni, da se med bobnenjem zbirata grom in toča ...

Dr. Karl Henn je bil predvsem balneolog, zato je na zdravilno moč mineralne vode radenske začel opozarjati zdravnike v strokovnem tisku, v javnih občilih pa je v oglasih predstavljal njene zdravilne učinke prebivalstvu. V prvem letu po zajetju je dr. Henn napolnil in prodal 37.000 steklenic, kmalu je sledil velik tržni uspeh, medalje na živilskih in kulinaričnih razstavah doma in v evropskih prestolnicah, nato pa še laskave podelitve naslovov dunajskega cesarskega dvornega dobavitelja in dobavitelja papeškemu dvoru v Rimu.

Še danes se naravna radenska mineralna voda uspešno kosa z najodličnejšimi evropskimi mineralnimi vodami, pri uporabi v kopelih pa je ena najboljših. Prav spoznanje o tem, da bi bila z ogljikovo kislino nasičena slatina odlična za uporabo v zdravilnih kopeli, je dr. Henna vodilo k izgradnji zaprtega kopališča. Gradnjo je po njegovi smrti nadaljeval njegov sin in leta 1882 so v Zdravilišču Radenci odprli prvi zdraviliški objekt z 11 kopalnimi kabinami in 12 sobami za goste. Prvo leto so sprejeli 79 gostov, šest let kasneje pa že 200.

Vodna telovadba
Vodna telovadba © Sava Hotels & Resorts

V obdobju, ko so bile steklenice še redkost, so domačini vodo točili v lončene ročke ali pütre in jih nosili s seboj na polje, ker je voda v njih dolgo ostala hladna. Vlivali so jo na tlačeno zelje, da se je hitreje in bolje skisalo. Mineralno vodo so kuharice s pridom uporabljale pri peki peciva, saj so kmalu ugotovile, da je testo bolj rahlo. V preteklosti so bili vsi izviri vode na tem območju urejeni tako, da so bili obdelani s kvadratnimi kadmi iz kamna ali hrastovega lesa. Voda se je iz kadi zajemala, šele kasneje pa so jih preuredili tako, da voda priteka iz cevi.

V Zdravilišču Radenci je na enem mestu skoncentrirana celotna zdravstvena ponudba, od preventive do diagnostike, zdravljenja in rehabilitacije. Bogata zdraviliška dejavnost je zasnovana na kar štirih naravnih zdravilnih faktorjih: poleg naravne radenske mineralne vode so to še zdravilna termomineralna voda, zdravilno blato (peloid) in ugodna klima z več kot 250 sončnimi dnevi na leto. Kopeli v naravni radenski mineralni vodi so znane po vsem svetu prav zaradi bogastva mehurčkov ogljikovega dioksida, ki še povečuje ugodne vplive na organizem, zlasti pri srčnih boleznih in boleznih ožilja, obenem pa človeku prinaša sprostitev in ugodje.

Mineralna voda iz Radencev se po vsebnosti ogljikovega dioksida uvršča med najbogatejše mineralne vode v Evropi. Kopanje v naravni mineralni vodi s temperaturo od 30 do 33 °C človeka okrepi, organizem se učinkovito osvobodi »odpadnih« snovi, telo se hitreje obnavlja, poveča pa se tudi njegova odpornost.

Indikacije:

- bolezni srca in ožilja (stanja po akutnem srčnem infarktu, po operacijah srca in ožilja, pri kroničnih srčnih obolenjih, rekonvalescenci in vnetjih srčne mišice);
- revmatska obolenja;
- bolezni presnove (sladkorna bolezen z boleznimi živčevja in ožilja, motnje zaradi sečne kisline, prevelika telesna teža);
- motnje gibalnega sistema;
- stanja po poškodbah;
- lajšanje telesne in duševne izčrpanosti.

V Zdravilišču Radenci so mnogi prepoznali kraj, kjer dobijo vrhunske zdravstvene storitve, udobno namestitev in odlične kongresne pogoje. Hotel Radin**** pogosto izberejo gostje, ki imajo radi oddih v umirjenem okolju, saj vedo, da bodo tukaj deležni prijetnega bivanja. V Hotelu Izvir**** se odlično počutijo seniorji in družine, pa tudi dedki in babice, ki se na oddih podajo z vnučki.

V Radencih se človek nikoli ne naveliča vodnih užitkov v desetih zunanjih in notranjih bazenih s skupno površino 1460 m2. Poskrbljeno je za vse: za tiste, ki si želijo nabirati plavalno kondicijo, za umirjene plavalce, pa tudi za najmlajše, ki jih bo izven bazenov zabavala veverička Muki s svojo animacijsko ekipo.

V Zdravilišču Radenci je obilo možnosti za aktivna doživetja: plavanje, tenis na bližnjem igrišču, kolesarske izlete ter novo kolesarsko pustolovščino z iskanjem skritega zaklada. Vse pustolovce po srcu čaka na hotelski recepciji zemljevid, s katerim bodo lahko po zdravilišču, v Radencih in vse do sosednje Avstrije, iskali zaklad. Kolesa si lahko izposodijo tudi v Zdravilišču Radenci, tistim s slabšo pripravljenostjo pa priporočajo električno kolo.

Zdravilišče Radenci sodi pod blagovno znamko Sava Hotels & Resorts podjetja Sava Turizem d.d.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Dogodki , Radijske počitnice

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Duhovnik Boštjan Čeh (photo: Pomurec.com) Duhovnik Boštjan Čeh (photo: Pomurec.com)

V 48. letu umrl duhovnik Boštjan Čeh

Škofija Murska Sobota je sporočila, da je v soboto, 24. julija v slovenjgraški bolnišnici umrl Boštjan Čeh, župnijski upravitelj na Tišini. Pokopali so ga včeraj, v nedeljo, 25. julija v Nedelici.

Rast 50 na Taboru Slovencev po svetu (photo: Matjaž Merljak) Rast 50 na Taboru Slovencev po svetu (photo: Matjaž Merljak)

Zbogom Rast 50, dobrodošla Rast 49

Pettedenski obisk v Slovenji so zaključili maturantje Slovenskega srednješolskega tečaja ravnatelja Marka Bajuka iz Argentine. 50. jubilejno t.i. RAST sestavlja 17 nadobudih 17-letnikov slovenskih ...

O avtorju