Jure SešekJure Sešek
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Mag. Jože Kukman (foto: Osebni družinski arhiv)
Mag. Jože Kukman | (foto: Osebni družinski arhiv)

V spomin mag. Jože Kukman: Proti moči smrti, ni rožice na vrti!

Naš gost | 20.04.2020, 14:56 Mateja Subotičanec

Mag. Jože Kukman je bil velik strokovnjak na svojem področju, do svojega poklica je prišel po ovinkih, ampak, če pomislimo, čigava življenjska pot pa je ravna? Naj mu bo nebesna širjava mehka preproga samih rož … in to takih, ki jih na zemeljskih vrtovih ni.

Zelo dobro se spominjam intervjuja, ki sva ga posnela pred dobrimi dvanajstimi leti. Prišel mi je v misel tudi kot reden gost našega programa, saj je kot izreden poznavalec zdravilnih bilk, znal dajati koristne nasvete. Ob tem bi dodala še kamenček iz spomina Urše Sešek. Kot vodja marketinga ga je redno sprejemala, ko je prišel na radio v svetovalno oddajo in vedno je bilo poleg uradnih, mogoče reči še kaj neuradnih besed. In največkrat je to tisto, kar ostaja v spominu.

Gospod Kukman je bil naslednik p. Simona Ašiča, saj je bil njegov učenec. Patra Ašiča sicer nisem poznala, a si predstavljam, da je bil tak, kot gospod Kukman: umirjen, preudaren, vedno pripravljen poslušati o težavah drugih in s toplo in prijazno besedo najti pravo rožico v pomoč. K nam na radio je hodil kar nekaj let in v oddajah v živo svetoval poslušalcem. Po končani oddaji vedno še dolgo ni mogel iz naših prostorov, saj telefoni kar niso nehali zvoniti.
Pisal je težko življenjsko zgodbo, a ni bil nikoli malodušen ali slabe volje. S svojim mirnim glasom je vedno vprašal: "Gospa Urša, kako grem vam in vašim fantom?" Pravi gentelman - vedno me je spoštljivo naslavljal z "gospa", pa čeprav sem mu neštetokrat rekla, naj me kliče preprosto Urša.

Kako je bil vedno hvaležen, da smo ga povabili na naše Gala koncerte, kamor sta z ženo nadvse rada prišla. Žena je uporabljala slušni aparat, zato ga je vedno skrbelo, kakšna bo vsebina koncerta - da ne bi bilo prebučno. Z nami je bil na srečanju PRO na Krvavcu, kjer je s poslušalci hodil po travnikih in jih podučeval o zdravilnih zeliščih. Gospod Kukman, v mojem srcu imate posebno mesto. Počivajte v miru.

Hvaležna sem za dobro uro pogovora, v kateri je mag. Jože Kukman razgrnil pred vse poslušalce svojo življenjsko usodo. Ni bila lahka. Bila je zelo težka. A je ta križ nosil tako, da nam je bil lahko za zgled. Naj mu bo nebesna širjava mehka preproga samih rož ... in to takih, ki jih na zemeljskih vrtovih ni.

Naš gost
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...