Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Boštjan Ošlaj (foto: osebni arhiv)
Boštjan Ošlaj | (foto: osebni arhiv)

Boštjan Ošlaj: Velikokrat smo tarnali, da tako naprej ne gre …

Cerkev na Slovenskem | 22.04.2020, 09:12 Uredništvo Radia Ognjišče

V rubriki "Ostanimo povezano občestvo" nas pozdravlja župnik župnije Sveti Jurij ob Ščavnici Boštjan Ošlaj.

Lepo pozdravljeni drage poslušalke in poslušalci radia Ognjišče. Najprej vam voščim veselo ALELUJO, Kristus je vstal in živi.

Smo še vedno v Velikonočni osmini kljub preizkušnji, ki jo doživljamo, mora v nas ostajati veselje zmage nad smrtjo. Doživeli smo veliko noč, kot še nikoli in to letošnje praznovanje je verjetno marsikomu privabilo solze v oči. Gotovo to niso bile solze sreče, ampak solze žalosti, strahu, preplašenosti in še česa. Podobno se je zgodilo tudi meni, na samo Cvetno nedeljo, ko sem maševal čisto sam v naši cerkvi, na tako velik praznik, ko je po navadi bila zbrana velika množica ljudi.

Ko sem tako razmišljal, me je prešinila misel. Velikokrat smo tarnali, da tako naprej ne gre, da se bo moralo nekaj zgoditi, da se bomo morali zaustaviti in začeti živeti drugače. A niso to bili vzkliki k Bogu in skrite molitve? O Bog pomagaj nam. Čeprav si na tak način, tega nismo želeli. Pa vendar ugotavljamo, da so se skozi vso zgodovino dogajale še večje, težje preizkušnje, da so se ljudje spreobrnili.
Sedaj je priložnost v nas samih, kot poslušamo odgovorne in se trudimo ostajati doma, ko smo poslušni in ne najbolj pametni. Ko ne širimo lažnih novic in ne kritiziramo vse kar nam pride na pot, tako lahko nekaj naredimo pri samem sebi, da svoje življenje izboljšamo in ga spremenimo. Da poglobimo vero v vstalega Kristusa, da se naučimo skromnosti, da postanemo še bolj ponižni, čuteči, ljubeči, skratka bolj podobni Njemu.

Nekaj podobnega kot pravi današnja božja beseda berilo iz apostolskih del, ko sta Peter in Janez molila nad hromim bolnikom, ki je ozdravel. Nato pa sta nagovorila ljudstvo z besedami: »Spokorite se in spreobrnite se torej, da se vam izbrišejo vaši grehi, da tako pridejo od Gospoda časi olajšanja in da pošlje Jezusa, vam namenjenega Mesija.«

To je priložnost, ki jo mora videti vsak izmed nas in jo, kar se da najbolje tudi izkoristiti. Na poseben način sem bil vesel, da smo letos na drugačen način praznovali veliko noč. Koliko zmede je bilo v nas, kako bomo blagoslovili letošnja velikonočna jedila, kako bomo imeli velikonočno vigilijo in vstajenjsko procesijo brez ljudstva.

Poklical me je gospod iz naše župnije, ki je razmišljal, kako bi mi pomagal, da bi blagoslovila velikonočna jedila. Ko sem mu povedal, kakšna so navodila škofov, sem mu povedal tudi naslednje. Naša in moja vera ni samo v blagoslovljenih jedilih, naša vera mora biti vera v Kristusa, nato pa je vseeno ali imamo velikonočna jedila ali jih sploh nimamo. Blagoslovljena jedila so nam le v pomoč pri utrjevanju vere v vstalega Kristusa.

Še posebej lepo je bilo gledati fotografije, presmecev, jedil, ki so jih pošiljali otroci in njihovi starši, ko so doma sedeli pred televizijskimi sprejemniki in molili, ko so jih sami pokropili in blagoslovili.
Iskrene čestitke najprej našim slovenskim škofom, da so odprti Svetemu Duhu, ki jih je vodil, da so odločno zaprli vrata cerkve in s tem onemogočili, da bi se virus širil. Okrepili družinsko molitev in odprli nove male cerkve v naših družinah.

V današnjem evangeliju vstali Kristus preplašene učence pozdravlja: »MIR VAM BODI.« Želi jih pomiriti, da je res On, jim vlije upanja s tem ko jih prosi, če imajo kaj za jesti. S tem jim je želel pokazati, da ni duh, ampak resnično vstali Kristus. Odprl jim je razum in jim razlagal, o smislu svojega trpljenja in vstajenja. Na koncu pa jim pravi: »Vi ste priče teh reči.« Tako tolaži in vzpodbuja tudi nas, da smo na dobri poti, da poglobimo svojo vero in vrnemo molitev v naše družine.

Posebno veselje letošnje velike noči zame, je bilo v tem, ko so nam mediji omogočili prenos obredov velikega tedna in svetih maš, vseh nagovorov papeža, naših škofov in nas na takšen način povezali v praznovanju. Še posebej me je nagovoril predsednik vlade, ko je izrekel res lepo velikonočno voščilo, ki ga je na koncu pospremil z vzklikom: »BOG VARUJ SLOVENIJO«.
Včeraj smo se poslovili od nadškofa Alojza Urana, preprostega, dobrosrčnega Gospodovega služabnika. Ob tem nam ostajajo besede, ki nam jih je pustil kot oporoko svojega življenja, katerega je živel. »HVALA, OPROSTI IN ODPUŠČAM TI.« Vzemimo jih v svoje življenje in jih živimo vsak dan, v odnosu do svojih bližnjih in vsakega človeka.

Iskrena zahvala sodelavcem radia Ognjišče za živo vero in širjenje resnice, ki jo oznanjate preko radia, da smo lahko povezano občestvo.

Lepe pozdrave iz sončne prlekije iz župnije Sveti Jurij ob Ščavnici pošiljam vam in vsem prijateljem ter vsem poslušalcem, še posebej vsem našim rojakom, drugod po svetu. Prav lepo pozdravljam tudi svoje farane, katere pogrešam, mislim nanje in molim zanje vsak dan. Ostanimo povezani v molitvi, še naprej molimo drug za drugega, še posebej za bolnike in vse tiste, ki v teh težkih časih opravljajo svoja dela in naloge, da je nam vsaj nekoliko lažje.

BOG VAS ŽIVI.

Cerkev na Slovenskem, Duhovnost, Pozitiva
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...