Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Franc Bole uresničevalec evangelija (foto: Založba Ognjišče)
Franc Bole uresničevalec evangelija | (foto: Založba Ognjišče)

Franc Bole uresničevalec evangelija

Slovenija | 15.04.2020, 11:37 Uredništvo Radia Ognjišče

Pri založbi Ognjišče je za letošnjo veliko noč izšla knjiga o mons. Francu Boletu. Trojno bogato delovanje ustanovitelja revije, založbe in radia predstavi več kot dvajset avtorjev in številne slikovite fotografije.

Pri očetu Francu, kot smo mu radi rekli, gre za trojno oznanjevanje: s pisano in tiskano besedo; z govorjeno besedo; z udejanjeno besedo ... Vse to je uresničeval kot duhovnik, katehet, vzgojitelj mladih; urednik revije Ognjišča; začetnik založbe Ognjišča; buditelj dejavne ljubezni do bližnjega; z romanji invalidov in bolnikov na Brezje; kot ustanovitelj Radia Ognjišče; popotnik in potopisec ...

Spomine na Franca Boleta so zapisali: Lea Bole Zajc, Irena Zajc, Ines Štular, Rafko Valenčič, Robert Rozman, Katarina Jesenko-Rozman, Lojze Milharčič, Tilen Kocjančič, Miha Turk, Primož Krečič, Bojan M. Ravbar, Silvester Čuk, Marko Čuk, Božo Rustja, Metka Klevišar, Imre Jerebic, Bojan Burger, Anton Selan, Franci Trstenjak, Izidor Šček, Jure Rode ... Vezno besedilo v knjigi je napisal Marko Čuk, ki je pripravil tudi slikovno gradivo in knjigo kot celoto uredil.

Gre za posebno darilo založbe Ognjišče za letošnjo veliko noč! Prav tako za veliko noč leta 1965, pred 55 leti je za podobno darilo poskrbel takrat mladi postojnski župnik Francelj, ki je (skupaj s koprskim kaplanom Bojanom Ravbarjem), vernikom v Postojni in v Kopru ponudil - Farno ognjišče.

Franc Bole se od nas nenadoma poslovil pred dvema mesecema in v spomin nanj in njegovo delo je nastala knjiga spominov.

Franc Bole uresničevalec evangelija še danes v prednaročilu
Franc Bole uresničevalec evangelija še danes v prednaročilu © Založba Ognjišče

 

 

Slovenija, Cerkev na Slovenskem, Kultura, Novice
Luščena prosena kaša (photo: Naša super hrana) Luščena prosena kaša (photo: Naša super hrana)

Kako pravilno skuhati proseno kašo?

»Najbolj važno je znati pravilno skuhati samo kašo, recepti za jedi iz nje se potem kar sami zvrstijo,« je v Svetovalnici spomnila naša gostja Mirjam Kopše. In dodala: »Tudi sama dolgo nisem ...